vineri, septembrie 2, 2022

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Turcii nu au văzut nicio modificare a prețurilor la alimente după ce guvernul a decis reducerea TVA-ului la începutul săptămânii, conform Ahval News.

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Metropoll a constatat că 20,9% dintre participanții care au votat pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), care se află la guvernare, cred că prețurile reduse au scăzut de când autoritățile au scădut TVA-ul la începutul lunii februarie, în timp ce doar 6,1% dintre alegătorii Partidului Mișcării Naționaliste, partener de alianță al AKP, au fost de acord cu această afirmație.

Din partea opoziției, 96,6% dintre alegătorii Partidului Democrație și Progres (DEVA), înființat de fostul ministru al economiei, Ali Babacan, au declarat că nu a avut loc nicio schimbare, îar alegătorii Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție au urmat cu 92%.

Erdogan a redus TVA-ul de 2 ori anul acesta

Președintele turc, Tayyip Erdogan a anunțat, luni, reduceri ale taxei pe valoarea adăugată pentru mai multe produse, inclusiv detergenți, scutece pentru copii și produse medicale, în încercarea de a contracara efectele inflației în creștere.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la articole precum șervețele, săpunul, hârtie igienică și șervețele va fi redusă de la 18 la sută la 8 la sută, a declarat președintele turc, postului de televiziune TRT, după o ședință de cabinet.

Acesta măsura a fost luată a doua oară anul acesta. Prima dată, în luna februarie, guvernul turc a redus impozitul pe vânzări la produsele lactate, fructele, legumele și alte produse alimentare de bază de la 8% la 1%, 

Prețurile cresc de la zi la alta

Instabilitatea din Turcia produsă de criza economică, inflația în creștere, pe lângă invazia a Rusiei în Ucraina duce la schimbări a prețurilor chiar și de la o zi la alta.

La sfârșitul lunii martie, carnea a crescut cu până la 50 la sută, iar o singură conopidă costă 75 de lire, iar varza albă a început să se vândă feliată, câte un sfert la prețul de 10 TL.

Rata anuală a inflației din Turcia a urcat la un nivel maxim din ultimele două decenii cu peste 60% în martie, în timp ce pragul sărăciei din țară a crescut la peste două ori salariul minim.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita.