luni, aprilie 11, 2022

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Turcii nu au văzut nicio modificare a prețurilor la alimente după ce guvernul a decis reducerea TVA-ului la începutul săptămânii, conform Ahval News.

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Metropoll a constatat că 20,9% dintre participanții care au votat pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), care se află la guvernare, cred că prețurile reduse au scăzut de când autoritățile au scădut TVA-ul la începutul lunii februarie, în timp ce doar 6,1% dintre alegătorii Partidului Mișcării Naționaliste, partener de alianță al AKP, au fost de acord cu această afirmație.

Din partea opoziției, 96,6% dintre alegătorii Partidului Democrație și Progres (DEVA), înființat de fostul ministru al economiei, Ali Babacan, au declarat că nu a avut loc nicio schimbare, îar alegătorii Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție au urmat cu 92%.

Erdogan a redus TVA-ul de 2 ori anul acesta

Președintele turc, Tayyip Erdogan a anunțat, luni, reduceri ale taxei pe valoarea adăugată pentru mai multe produse, inclusiv detergenți, scutece pentru copii și produse medicale, în încercarea de a contracara efectele inflației în creștere.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la articole precum șervețele, săpunul, hârtie igienică și șervețele va fi redusă de la 18 la sută la 8 la sută, a declarat președintele turc, postului de televiziune TRT, după o ședință de cabinet.

Acesta măsura a fost luată a doua oară anul acesta. Prima dată, în luna februarie, guvernul turc a redus impozitul pe vânzări la produsele lactate, fructele, legumele și alte produse alimentare de bază de la 8% la 1%, 

Prețurile cresc de la zi la alta

Instabilitatea din Turcia produsă de criza economică, inflația în creștere, pe lângă invazia a Rusiei în Ucraina duce la schimbări a prețurilor chiar și de la o zi la alta.

La sfârșitul lunii martie, carnea a crescut cu până la 50 la sută, iar o singură conopidă costă 75 de lire, iar varza albă a început să se vândă feliată, câte un sfert la prețul de 10 TL.

Rata anuală a inflației din Turcia a urcat la un nivel maxim din ultimele două decenii cu peste 60% în martie, în timp ce pragul sărăciei din țară a crescut la peste două ori salariul minim.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.