duminică, aprilie 10, 2022

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Instabilitatea din Turcia produsă de criza economică, inflația în creștere, pe lângă invazia a Rusiei în Ucraina duce la schimbări a prețurilor chiar și de la o zi la alta.

Iată situația la sfârșitul lunii martie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Lira

Lira, în luna martie a fost stabilă în jurul de 14,50 de unități per dolar și 16,30 per dolar. La sfârșitul lunii, lira a ajuns la 14,66 per dolar și 16.37 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Gramul de aur

La sfârșitul lunii martie, prețul gramului de aur a scăzut cu câteva lire și tranzacționează la 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Milioane de proprietari de vehicule urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil. Prețurile combustibililor se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina.

În Istanbul, prețul pe litru al motorinei este de 22,12 lire, cu o așteptare de scădere cu 1.55 de lire, iar un litru de benzină costă 19, 80 lire.

Litru de ulei

Un litru de ulei a ajuns să coste în jur de 35 de lire turcești, (11 Ron), iar o sticlă de 4 litri de ulei costă aproximativ 150 de lire turcești.(45 Ron).

Pe site-ul de cumpărături HepsiBurada, uleiul se vinde cu 218 lire turcești (65 RON)pentru 5 litri. VEZI OFERTA

Prețurile la carne au crescut cu aproape 50 de la sută

Prețul unui kilogram de carne tocată de vită a crescut de la 56 de lire(17 RON) la 83 de lire(25 RON), deoarece prețul unui kilogram de carne tocată de pui a crescut de la 62,50(19 RON) de lire la 92 de lire(27 RON) cu doar câteva zile înainte de postul de Ramadan.

Pe de altă parte, prețul unui kilogram de friptură a crescut de la 103 de lire(31 RON) la 152 de lire,(46 RON) în timp ce prețul unui kilogram de muschi de vită a devenit 228 de lire.(68 RON)

Curmalele și pâinea

Camera Brutarilor a anunțat creșterea cu 50 la sută a prețului la „Ramadan Pide” și o nouă reglementară a gramajului. 330 de grame de pită constă 6 lire și 500 de grame de pita costă 9 lire, pe când anul trecut în Ramadan, prețurile au fost de  4 lire pentru 370 de grame și 6 lire pentru 560 de grame, conform Medyabar.com

La curmale s-a estimat o creștere de 35 la sută. Curmale iraniene se găsesc cu 25 de lire, curmale Ierusalim cu 100 lire, Medina cu 85 lire și curmale mari Ierusalim cu 160 lire. Citește mai multe AICI

10 lire un sfert de varză

O singură conopidă costă 75 de lire, iar varza albă a început să se vândă feliată, câte un sfert la prețul de 10 TL.

Turcia a raportat o inflație anuală de 54,4% în februarie, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 123,80%.

La începutul anului 2022, guvernul turc a majorat salariul minim național lunar cu 50%, ajungând la 4.250 de lire (287 USD).

Cu toate acestea, pragul de sărăcie pentru o familie de patru persoane în Turcia a crescut la 16.052 de lire în martie, de aproape patru ori mai mare decât salariul minim, conform datelor Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Raportul susține că un singur lucrător care câștigă salariul minim trebuie să câștige încă 2.220 de lire pentru a duce o viață „decentă” și că „prețul de viață” al unui singur angajat a crescut la 6.474 de lire.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.