sâmbătă, septembrie 30, 2023

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Instabilitatea din Turcia produsă de criza economică, inflația în creștere, pe lângă invazia a Rusiei în Ucraina duce la schimbări a prețurilor chiar și de la o zi la alta.

Iată situația la sfârșitul lunii martie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Lira

Lira, în luna martie a fost stabilă în jurul de 14,50 de unități per dolar și 16,30 per dolar. La sfârșitul lunii, lira a ajuns la 14,66 per dolar și 16.37 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Gramul de aur

La sfârșitul lunii martie, prețul gramului de aur a scăzut cu câteva lire și tranzacționează la 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Milioane de proprietari de vehicule urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil. Prețurile combustibililor se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina.

În Istanbul, prețul pe litru al motorinei este de 22,12 lire, cu o așteptare de scădere cu 1.55 de lire, iar un litru de benzină costă 19, 80 lire.

Litru de ulei

Un litru de ulei a ajuns să coste în jur de 35 de lire turcești, (11 Ron), iar o sticlă de 4 litri de ulei costă aproximativ 150 de lire turcești.(45 Ron).

Pe site-ul de cumpărături HepsiBurada, uleiul se vinde cu 218 lire turcești (65 RON)pentru 5 litri. VEZI OFERTA

Prețurile la carne au crescut cu aproape 50 de la sută

Prețul unui kilogram de carne tocată de vită a crescut de la 56 de lire(17 RON) la 83 de lire(25 RON), deoarece prețul unui kilogram de carne tocată de pui a crescut de la 62,50(19 RON) de lire la 92 de lire(27 RON) cu doar câteva zile înainte de postul de Ramadan.

Pe de altă parte, prețul unui kilogram de friptură a crescut de la 103 de lire(31 RON) la 152 de lire,(46 RON) în timp ce prețul unui kilogram de muschi de vită a devenit 228 de lire.(68 RON)

Curmalele și pâinea

Camera Brutarilor a anunțat creșterea cu 50 la sută a prețului la „Ramadan Pide” și o nouă reglementară a gramajului. 330 de grame de pită constă 6 lire și 500 de grame de pita costă 9 lire, pe când anul trecut în Ramadan, prețurile au fost de  4 lire pentru 370 de grame și 6 lire pentru 560 de grame, conform Medyabar.com

La curmale s-a estimat o creștere de 35 la sută. Curmale iraniene se găsesc cu 25 de lire, curmale Ierusalim cu 100 lire, Medina cu 85 lire și curmale mari Ierusalim cu 160 lire. Citește mai multe AICI

10 lire un sfert de varză

O singură conopidă costă 75 de lire, iar varza albă a început să se vândă feliată, câte un sfert la prețul de 10 TL.

Turcia a raportat o inflație anuală de 54,4% în februarie, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 123,80%.

La începutul anului 2022, guvernul turc a majorat salariul minim național lunar cu 50%, ajungând la 4.250 de lire (287 USD).

Cu toate acestea, pragul de sărăcie pentru o familie de patru persoane în Turcia a crescut la 16.052 de lire în martie, de aproape patru ori mai mare decât salariul minim, conform datelor Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Raportul susține că un singur lucrător care câștigă salariul minim trebuie să câștige încă 2.220 de lire pentru a duce o viață „decentă” și că „prețul de viață” al unui singur angajat a crescut la 6.474 de lire.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.