joi, septembrie 1, 2022

Turcii fugiți în Germania au făcut declarații șocante despre torturile din Turcia

Un grup de solicitanți de azil turci au vorbit despre maltratările cu care s-au confruntat în centrele de detenție turcești în timpul unui eveniment din orașul german Warendorf, conform Stockholm Center For Freedome, citat de Bold Medya.

Evenimentul a avut loc la Biserica Christus (Christuskirche), la care au participat locuitori atât turci, cât și nemți.

Jurnalistul Tuncer Çetinkaya a povestit cum a fost ținut în închisoare timp de doi ani pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen și pentru criticarea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan și a politicilor guvernului său.

„Am avut mai multe probleme de sănătate în închisoare, iar unele s-au dezvoltat după ce am fost închis pentru că nu mi-au dat medicamentele la timp. Eu eram bolnav de cancer la prostată și de hernie, am fost programată pentru operație. Așa că m-au pregătit pentru asta, m-au dus în sala de operație și m-au lăsat acolo timp de 10 ore așteptând doctorii și asistentele, complet gol în pat”, povestește acesta.

Çetinkaya a lucrat pentru cotidianul Zaman din Istanbul. El a fost arestat pe 26 iulie 2016 și trimis la închisoarea din Antalya. El a fost acuzat de apartenența la o organizație teroristă armată și condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare.

Çetinkaya a fost eliberat pe 24 aprilie 2018, în așteptarea deciziei Curții Supreme de Apel. După eliberare, a fugit în Germania.

Turcia are un palmares slab în privința libertății presei și s-a clasat pe locul 153 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2021.

Profesor reținut în stradă

Fostul profesor, Cengiz Sönmez a amintit cum într-o zi a fost reținut brusc în mijlocul străzii, în timp ce mergea cu fiul său. Acesta a aflat la secția de poliție că și soția sa a fost reținută.

„Am fost bătut și insultat la secția de poliție. Ofițerii de poliție mă legau pe fereastra de la etajul patru și amenințau că mă aruncă”, a spus Sönmez.

„Au turnat apă peste mine ca să semnez o mărturie”

Un inginer care a vrut să rămână anonim a spus că a fost bătut atât de rău în detenție încât i s-a perforat timpanul. Polițiștii l-au împins la podea și l-au călcat pe el, astfel încât abia să mai poată respira.

Starea lui era atât de proastă din cauza maltratării, încât poliția l-a dus la medic, cu toate acestea, medicul nu a documentat maltratarea.

„Am fost în arest de poliție timp de patru zile. Nu mi-au permis să merg la toaletă și lumina era aprinsă 24 de ore. Au turnat apă peste mine și au încercat să mă facă să semnez o mărturisire mincinoasă. Când nu am fost de acord cu asta, am fost dezbrăcat și m-am amenințat cu viol”, a spus inginerul.

După puciul eșuat, relele tratamente și tortura au devenit larg răspândite și sistematice în centrele de detenție din Turcia. Lipsa condamnării din partea oficialilor superiori și disponibilitatea de a acoperi mai degrabă decât de a le investiga au dus la o impunitate larg răspândită pentru forțele de securitate.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor Mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...