joi, mai 23, 2024

Scandal în Turcia: „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”


Un scandal a izbucnit în presa din Turcia, în urma unui articol al ziarului Aydınlık, cu titlul „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”, denumire a Mișcării Gulen, folosită de guvernul turc, considerând-o o organizație teroristă.

În știrea din Aydınlık, s-a subliniat că nu s-au luat măsuri concrete, în ciuda faptului că Ambasada Turciei de la Kiev a informat despre partea ucraineană a instituțiilor FETO. Fotografia al membrul Mișcării Gulen, Yunus Erdoğdu cu Zelenski a fost inclusă în articol.

„Fostul corespondent ucrainean al Agenției de știri, Cihan, care a apărut alături de Zelenskiy, membru fugar al FETO, Yunus Erdoğdu, este fondatorul ukrainehaber.com. Site-ul, care a început să funcționeze în 2013, este încă activ. Există multe site-uri de știri care exonerează FETO, pe care o numesc „Mișcarea Gülen sau Hizmet”, și acuză Turcia. Site-ul este atât de nesăbuit încât un interviu cu Fethullah Gülen a fost publicat imediat după 15 iulie!”, se arată în articol.

Yunus Erdoğdu alături de Zelenski, în timpul unei conferințe.

Jurnalistul„terorist” a lucrat și pentru publicația care-l acuză 

După titlul lui Aydınlık, Yunus Erdoğdu a făcut o declarație pe contul său de socializare și a declarat că știrile sale au fost publicate, de asemenea, pe site-ul Aydınlık pentru o perioadă.

„În timp ce ocupația rusă continua fără milă în Ucraina, am văzut că am fost vizat într-un titlu de știri din ziarul Aydınlık semnat de Ișıkgün Akfırat. Este o ironie pentru că am început să scriu pentru ziarul Aydınlık după ce agenția de știri Cihan a fost închisă, adică pe 15 iulie 2016. Acum îmi șterg în grabă știrile de pe site-ul lor. Dacă urma să mă țintiți, ați fi șters știrile în prealabil. Știu că v-am neglijat în ultima vreme, nu am trimis știri, nu voi nu trebuia să faci asta.”, a declarat jurnalistul.

Cum se apără ziarul?

Editorul-șef al ziarului Aydınlık, İlker Yücel, a declarat că a început campania „reporteri voluntari în Europa” pentru site-ul web al lui Aydınlık și că 550 de persoane au aplicat în acest domeniu. 

İlker Yücel a declarat că articolele a 230 de oameni din Europa au fost publicate și Yunus Erdoğdu a fost unul dintre ei. Spunând că cinci dintre articolele lui Yunus Erdoğdu au fost publicate până acum pe site-ul lui Aydınlık, İlker Yücel a declarat că, după ce biroul din Ucraina al lui Aydınlık a fost avertizat, articolele sale nu au fost publicate din nou.

„Yunus Erdoğdu nu a fost niciodată reporter pentru Aydınlık, niciuna dintre știrile lui nu a fost publicată în ziarul Aydınlık. El a trimis știri de câteva zile din Ucraina celor peste 200 de reporteri voluntari ai echipei noastre europene în 2016.”, s-a apărat conducere.

Centrul de știri Aydınlık l-a scos pe Erdoğdu din rețeaua sa de voluntari pe motiv că este „nefiabil”

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.