joi, aprilie 7, 2022

Scandal în Turcia: „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”


Un scandal a izbucnit în presa din Turcia, în urma unui articol al ziarului Aydınlık, cu titlul „Așa a protejat Zelenskiy, organizația FETO”, denumire a Mișcării Gulen, folosită de guvernul turc, considerând-o o organizație teroristă.

În știrea din Aydınlık, s-a subliniat că nu s-au luat măsuri concrete, în ciuda faptului că Ambasada Turciei de la Kiev a informat despre partea ucraineană a instituțiilor FETO. Fotografia al membrul Mișcării Gulen, Yunus Erdoğdu cu Zelenski a fost inclusă în articol.

„Fostul corespondent ucrainean al Agenției de știri, Cihan, care a apărut alături de Zelenskiy, membru fugar al FETO, Yunus Erdoğdu, este fondatorul ukrainehaber.com. Site-ul, care a început să funcționeze în 2013, este încă activ. Există multe site-uri de știri care exonerează FETO, pe care o numesc „Mișcarea Gülen sau Hizmet”, și acuză Turcia. Site-ul este atât de nesăbuit încât un interviu cu Fethullah Gülen a fost publicat imediat după 15 iulie!”, se arată în articol.

Yunus Erdoğdu alături de Zelenski, în timpul unei conferințe.

Jurnalistul„terorist” a lucrat și pentru publicația care-l acuză 

După titlul lui Aydınlık, Yunus Erdoğdu a făcut o declarație pe contul său de socializare și a declarat că știrile sale au fost publicate, de asemenea, pe site-ul Aydınlık pentru o perioadă.

„În timp ce ocupația rusă continua fără milă în Ucraina, am văzut că am fost vizat într-un titlu de știri din ziarul Aydınlık semnat de Ișıkgün Akfırat. Este o ironie pentru că am început să scriu pentru ziarul Aydınlık după ce agenția de știri Cihan a fost închisă, adică pe 15 iulie 2016. Acum îmi șterg în grabă știrile de pe site-ul lor. Dacă urma să mă țintiți, ați fi șters știrile în prealabil. Știu că v-am neglijat în ultima vreme, nu am trimis știri, nu voi nu trebuia să faci asta.”, a declarat jurnalistul.

Cum se apără ziarul?

Editorul-șef al ziarului Aydınlık, İlker Yücel, a declarat că a început campania „reporteri voluntari în Europa” pentru site-ul web al lui Aydınlık și că 550 de persoane au aplicat în acest domeniu. 

İlker Yücel a declarat că articolele a 230 de oameni din Europa au fost publicate și Yunus Erdoğdu a fost unul dintre ei. Spunând că cinci dintre articolele lui Yunus Erdoğdu au fost publicate până acum pe site-ul lui Aydınlık, İlker Yücel a declarat că, după ce biroul din Ucraina al lui Aydınlık a fost avertizat, articolele sale nu au fost publicate din nou.

„Yunus Erdoğdu nu a fost niciodată reporter pentru Aydınlık, niciuna dintre știrile lui nu a fost publicată în ziarul Aydınlık. El a trimis știri de câteva zile din Ucraina celor peste 200 de reporteri voluntari ai echipei noastre europene în 2016.”, s-a apărat conducere.

Centrul de știri Aydınlık l-a scos pe Erdoğdu din rețeaua sa de voluntari pe motiv că este „nefiabil”

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.