joi, aprilie 25, 2024

Pragul de sărăcie din Turcia depășește 16.000 de lire. Erdogan anunță măsuri noi

Pragul de sărăcie pentru o familie de patru persoane în Turcia a crescut la 16.052 de lire în martie, de aproape patru ori mai mare decât salariul minim, conform datelor Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Raportul susține că un singur lucrător care câștigă salariul minim trebuie să câștige încă 2.220 de lire pentru a duce o viață „decentă” și că „prețul de viață” al unui singur angajat a crescut la 6.474 de lire.

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 8,74 la sută lunar şi de 76,39 la sută anual.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă, de asemenea, cheltuielile de bază.

Economistul Ibrahim Kahveci a declarat într-o emisiunea de la TV5, că milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

„Statul nu da lor salariu, ci mila. Salariul minim este 4500 de lire, 400 lire mai puțin de cât pragul sărăciei. Pensionarii primesc aproximativ 2500 de lire, jumătate pragului de sărăciei. Cine cum poate trai în aceste condiții?”, susține Kahveci.

Turcia a raportat o inflație anuală de 54,4% în februarie, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 123,80%.

Erdogan impune noi măsuri

Președintele turc, Tayyip Erdogan a anunțat, luni, reduceri ale taxei pe valoarea adăugată pentru mai multe produse, inclusiv detergenți, scutece pentru copii și produse medicale, în încercarea de a contracara efectele inflației în creștere.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la articole precum șervețele, săpunul, hârtie igienică și șervețele va fi redusă de la 18 la sută la 8 la sută, a declarat președintele turc, postului de televiziune TRT, după o ședință de cabinet.

Cotele de impozitare pentru toate serviciile de alimentație, inclusiv restaurantele și hotelurile unde se servește mâncare, vor fi stabilite la 8% de la 18%, în timp ce impozitul impus pe profitul vânzărilor de automobile va crește de la 1% la 18% la sută.

Guvernul lui Erdogan a redus luna trecută taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare de bază, în încercarea de a ușura povara cetățenilor împotriva costului vieții în creștere.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org