marți, decembrie 6, 2022

Pragul de sărăcie din Turcia depășește 16.000 de lire. Erdogan anunță măsuri noi

Pragul de sărăcie pentru o familie de patru persoane în Turcia a crescut la 16.052 de lire în martie, de aproape patru ori mai mare decât salariul minim, conform datelor Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş).

Raportul susține că un singur lucrător care câștigă salariul minim trebuie să câștige încă 2.220 de lire pentru a duce o viață „decentă” și că „prețul de viață” al unui singur angajat a crescut la 6.474 de lire.

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 8,74 la sută lunar şi de 76,39 la sută anual.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă, de asemenea, cheltuielile de bază.

Economistul Ibrahim Kahveci a declarat într-o emisiunea de la TV5, că milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.

„Statul nu da lor salariu, ci mila. Salariul minim este 4500 de lire, 400 lire mai puțin de cât pragul sărăciei. Pensionarii primesc aproximativ 2500 de lire, jumătate pragului de sărăciei. Cine cum poate trai în aceste condiții?”, susține Kahveci.

Turcia a raportat o inflație anuală de 54,4% în februarie, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 123,80%.

Erdogan impune noi măsuri

Președintele turc, Tayyip Erdogan a anunțat, luni, reduceri ale taxei pe valoarea adăugată pentru mai multe produse, inclusiv detergenți, scutece pentru copii și produse medicale, în încercarea de a contracara efectele inflației în creștere.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) la articole precum șervețele, săpunul, hârtie igienică și șervețele va fi redusă de la 18 la sută la 8 la sută, a declarat președintele turc, postului de televiziune TRT, după o ședință de cabinet.

Cotele de impozitare pentru toate serviciile de alimentație, inclusiv restaurantele și hotelurile unde se servește mâncare, vor fi stabilite la 8% de la 18%, în timp ce impozitul impus pe profitul vânzărilor de automobile va crește de la 1% la 18% la sută.

Guvernul lui Erdogan a redus luna trecută taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare de bază, în încercarea de a ușura povara cetățenilor împotriva costului vieții în creștere.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.