luni, aprilie 11, 2022

Criză alimentară în Turcia, de Ramadan. Turcii stau la cozi imense pentru 1 kilogram de carne


Turcii stau la cozi imense, după ce s-a anunțat o criză la carne și lapte, în urma creșterii   prețului cu aproape 50 la sută.

Consiliul pentru carne și lapte din Turcia (ESK) a majorat prețul cărnii roșii cu 48% pe fondul crizei economice.

Prețul unui kilogram de carne tocată de vită a crescut de la 56 de lire(17 RON) la 83 de lire(25 RON), deoarece prețul unui kilogram de carne tocată de pui a crescut de la 62,50(19 RON) de lire la 92 de lire(27 RON) cu doar câteva zile înainte de postul de Ramadan.

Pe de altă parte, prețul unui kilogram de friptură a crescut de la 103 de lire(31 RON) la 152 de lire,(46 RON) în timp ce prețul unui kilogram de muschi de vită a devenit 228 de lire.(68 RON)

Pot cumpăra doar de 100 de lire 

O instituție de stat, Consiliul pentru carne și lapte din Turcia (ESK) vinde carne mai ieftină decât carmangeriile private ceea ce a dus la cozi imense. Din păcate, turcii pot cumpăra doar de 100 de lire, adică în jur de 1 kilogram și 200 de grame. 

ESK este o unitate din cadrul Instituției pentru Carne și Pește care a fost înființată ca Întreprindere Economică de Stat (SEE) în 1952. Obiectivul instituției este dezvoltarea creșterii animalelor naționale și îmbunătățirea productivității.

De ce a crescut prețul la carne?

Pe fondul crizei economice, Turcia a preferat ca în ultimele două luni să exporteze carne spre țările din orientul mijlociu, cu precădere Qatar, la un preț mai mare, ceea ce duce ca stocurile care rămân în țară pentru turci să fie limitate.

Criza alimentară continuă

Înainte de Ramazan Bayram s-au scumpit mai multe alimente de bază pentru turci în această perioadă, pe lângă carne, de exemplu, pita de Ramadan și curmalele.

Cu o săptămână înainte de Ramadan, Camera Brutarilor a anunțat creșterea cu 50 la sută a prețului la „Ramadan Pide” și o nouă reglementară a gramajului. 330 de grame de pită constă 6 lire și 500 de grame de pita costă 9 lire, pe când anul trecut în Ramadan, prețurile au fost de  4 lire pentru 370 de grame și 6 lire pentru 560 de grame, conform Medyabar.com

„Își permit să cumpere maximum jumătate de kilogram”

Curmalele, care sunt de nelipsit pe mesele turcilor, au început început să fie cu până la 35 la sută mai scumpe față de anul trecut.

„Acum așteptăm clienții noștri. Vindem curmale iraniene cu 25 de lire, curmale Ierusalim cu 100 lire, Medina cu 85 lire și curmale mari Ierusalim cu 160 lire. Cu două zile înainte de Ramadan, se formează o coadă, iar apoi vânzările continuă până în primele 10 zile de Ramadan. Anul trecut, vindeam curmale de la Ierusalim cu 65 de lire , anul acesta le vindem cu 100 de lire. Putem spune că există o creștere de 35 la sută. Cetățenii își permit să cumpere maximum jumătate de kilogram”, declară negustorul Eminönü Mustafa İğde, pentru T24.com.tr.

Turcia a raportat o inflație anuală de 54,4% în februarie, în timp ce grupul de cercetare independent ENAG a estimat cifra la 123,80%.

La începutul anului 2022, guvernul turc a majorat salariul minim național lunar cu 50%, ajungând la 4.250 de lire (287 USD).

Cetățenii turci se luptă să se adapteze și să supraviețuiască în fața prăbușirii lirei și a inflației în creștere.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.