sâmbătă, aprilie 20, 2024

Washington Post: Pe fondul alegerilor din Turcia, asasinarea unui bărbat sirian stârnește teamă în rândul refugiaților

După o campanie marcată de apeluri anti-imigranți, sirienii își fac griji pentru viitorul lor în Turcia.

Afișele de campanie care promit deportarea refugiaților sirieni au apărut în dimineața în care Saleh Sabika a fost ucis. Erau peste tot prin oraș când și-a început ultimul drum  într-o țară care nu-l mai dorea.

Filmări granulare CCTV de la fabrica de șosete din Istanbul în jurul orei 10 dimineața,. arată o luptă între Sabika, un sirian de 28 de ani, și un coleg turc. Nu după mult timp, au spus martorii oculari, colegul a luat un cuțit dintr-un restaurant din apropiere și s-a întors să-l înjunghie pe Sabika în piept. Era mort când a ajuns la spital.

„Nu a fost ucis doar de o armă”, a spus prietenul său din copilărie Islam, care a vorbit cu condiția ca el să fie identificat după porecla sa, temându-se pentru propria sa siguranță.

„A fost ucis de cuvintele tuturor acelor politicieni care au plantat ideologia împotriva noastră în capul oamenilor. Nu va fi ultima moarte ca aceasta.”, a continuat acesta.

Pe certificatul de deces al lui Sabika, ora decesului este indicată ca 12:30 p.m. Cauza este pur și simplu: „Rănire la locul de muncă”.

Taha al-Gazi, un activist legal din estul Siriei, a declarat că aparenta crimă motivată de ură a fost al patrulea caz de acest fel în această lună. Cu câteva zile mai devreme, el analizase cazul unei fetițe siriane de 9 ani răpită și ucisă în orașul de graniță Kilis. Victimele, a spus el, sunt de obicei bărbați tineri sau copii. Autoritățile din Istanbul au spus că au reținut un turc în legătură cu moartea lui Sabika, dar nu au oferit alte detalii.

 „Sirienii vor pleca”

În timp ce Turcia se pregătește pentru un al doilea tur pentru alegerile prezidențiale, soarta unor oameni precum Sabika și Islam este la vot. După ani de criză economică aici, refugiații sirieni și solicitanții de azil au devenit ținte ușoare pentru liderii din spectrul politic, care susțin că imigranții schimbă caracterul națiunii și ar trebui să fie returnați în țara lor de origine cu forța.

Chiar înainte de sezonul electoral, un val în creștere de deportări forțate, hărțuirea poliției și crime violente motivate de ură i-au lăsat pe mulți sirieni să se simtă asediați.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care a primit cândva refugiații de război sirieni în Turcia, s-a străduit să răspundă la furia publicului, jurând în campanie că va trimite un milion dintre ei acasă. Înaintea turului de duminică, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a făcut un pas mai departe, făcând din îndepărtarea tuturor refugiaților sirieni o promisiune de bază de campanie. La primele ore ale zilei de sâmbătă, afișe cu fostul contabil în vârstă de 74 de ani, Kilicdaroglu au fost puse în Istanbul cu un mesaj nou și de rău augur: „Sirienii vor pleca”.

Erdogan: Turcia a doua casă

Războiul civil din Siria a început în 2011. Până în anul următor, peste 150.000 de oameni au venit în Turcia în căutarea siguranței. „Ați suferit destul.Turcia va fi a doua casă.”, a spus Erdogan în tabăra de refugiați din 2012. 

Întrucât Turcia a permis refugiaților să lucreze, aceștia s-au integrat rapid. Până în 2014, măsurile de protecție oficializate le-au oferit îngrijire medicală și educație. O carte de identitate temporară a fost menită să protejeze sirienii împotriva întoarcerii forțate. Ministrul de Interne al Turciei a declarat anul trecut că peste 700.000 de copii sirieni s-au născut în Turcia de la începutul războiului.

Dar pe măsură problemele Turciei s-au agravat, atitudinea s-a schimbat. Canalele mass-media principale, în special cele susținute de opoziție, i-au considerat pe refugiați drept invadatori și au susținut, fără dovezi, că sirienii le-au luat locuri de muncă turcilor.

Peste 5,5 milioane de sirieni – un sfert din populația de dinainte de război – au fugit în cele din urmă din țară, iar aproape 4 milioane s-au stabilit peste granița Turciei. Aproximativ 3,6 milioane locuiesc încă acolo, conform Națiunilor Unite. Oficialii turci spun că peste 500.000 de persoane s-au întors voluntar în Siria.

Alice Martins/ The Washington Post

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.