duminică, mai 26, 2024

Washington Post: Pe fondul alegerilor din Turcia, asasinarea unui bărbat sirian stârnește teamă în rândul refugiaților

După o campanie marcată de apeluri anti-imigranți, sirienii își fac griji pentru viitorul lor în Turcia.

Afișele de campanie care promit deportarea refugiaților sirieni au apărut în dimineața în care Saleh Sabika a fost ucis. Erau peste tot prin oraș când și-a început ultimul drum  într-o țară care nu-l mai dorea.

Filmări granulare CCTV de la fabrica de șosete din Istanbul în jurul orei 10 dimineața,. arată o luptă între Sabika, un sirian de 28 de ani, și un coleg turc. Nu după mult timp, au spus martorii oculari, colegul a luat un cuțit dintr-un restaurant din apropiere și s-a întors să-l înjunghie pe Sabika în piept. Era mort când a ajuns la spital.

„Nu a fost ucis doar de o armă”, a spus prietenul său din copilărie Islam, care a vorbit cu condiția ca el să fie identificat după porecla sa, temându-se pentru propria sa siguranță.

„A fost ucis de cuvintele tuturor acelor politicieni care au plantat ideologia împotriva noastră în capul oamenilor. Nu va fi ultima moarte ca aceasta.”, a continuat acesta.

Pe certificatul de deces al lui Sabika, ora decesului este indicată ca 12:30 p.m. Cauza este pur și simplu: „Rănire la locul de muncă”.

Taha al-Gazi, un activist legal din estul Siriei, a declarat că aparenta crimă motivată de ură a fost al patrulea caz de acest fel în această lună. Cu câteva zile mai devreme, el analizase cazul unei fetițe siriane de 9 ani răpită și ucisă în orașul de graniță Kilis. Victimele, a spus el, sunt de obicei bărbați tineri sau copii. Autoritățile din Istanbul au spus că au reținut un turc în legătură cu moartea lui Sabika, dar nu au oferit alte detalii.

 „Sirienii vor pleca”

În timp ce Turcia se pregătește pentru un al doilea tur pentru alegerile prezidențiale, soarta unor oameni precum Sabika și Islam este la vot. După ani de criză economică aici, refugiații sirieni și solicitanții de azil au devenit ținte ușoare pentru liderii din spectrul politic, care susțin că imigranții schimbă caracterul națiunii și ar trebui să fie returnați în țara lor de origine cu forța.

Chiar înainte de sezonul electoral, un val în creștere de deportări forțate, hărțuirea poliției și crime violente motivate de ură i-au lăsat pe mulți sirieni să se simtă asediați.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care a primit cândva refugiații de război sirieni în Turcia, s-a străduit să răspundă la furia publicului, jurând în campanie că va trimite un milion dintre ei acasă. Înaintea turului de duminică, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a făcut un pas mai departe, făcând din îndepărtarea tuturor refugiaților sirieni o promisiune de bază de campanie. La primele ore ale zilei de sâmbătă, afișe cu fostul contabil în vârstă de 74 de ani, Kilicdaroglu au fost puse în Istanbul cu un mesaj nou și de rău augur: „Sirienii vor pleca”.

Erdogan: Turcia a doua casă

Războiul civil din Siria a început în 2011. Până în anul următor, peste 150.000 de oameni au venit în Turcia în căutarea siguranței. „Ați suferit destul.Turcia va fi a doua casă.”, a spus Erdogan în tabăra de refugiați din 2012. 

Întrucât Turcia a permis refugiaților să lucreze, aceștia s-au integrat rapid. Până în 2014, măsurile de protecție oficializate le-au oferit îngrijire medicală și educație. O carte de identitate temporară a fost menită să protejeze sirienii împotriva întoarcerii forțate. Ministrul de Interne al Turciei a declarat anul trecut că peste 700.000 de copii sirieni s-au născut în Turcia de la începutul războiului.

Dar pe măsură problemele Turciei s-au agravat, atitudinea s-a schimbat. Canalele mass-media principale, în special cele susținute de opoziție, i-au considerat pe refugiați drept invadatori și au susținut, fără dovezi, că sirienii le-au luat locuri de muncă turcilor.

Peste 5,5 milioane de sirieni – un sfert din populația de dinainte de război – au fugit în cele din urmă din țară, iar aproape 4 milioane s-au stabilit peste granița Turciei. Aproximativ 3,6 milioane locuiesc încă acolo, conform Națiunilor Unite. Oficialii turci spun că peste 500.000 de persoane s-au întors voluntar în Siria.

Alice Martins/ The Washington Post

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire.