joi, septembrie 21, 2023

Washington Post: Pe fondul alegerilor din Turcia, asasinarea unui bărbat sirian stârnește teamă în rândul refugiaților

După o campanie marcată de apeluri anti-imigranți, sirienii își fac griji pentru viitorul lor în Turcia.

Afișele de campanie care promit deportarea refugiaților sirieni au apărut în dimineața în care Saleh Sabika a fost ucis. Erau peste tot prin oraș când și-a început ultimul drum  într-o țară care nu-l mai dorea.

Filmări granulare CCTV de la fabrica de șosete din Istanbul în jurul orei 10 dimineața,. arată o luptă între Sabika, un sirian de 28 de ani, și un coleg turc. Nu după mult timp, au spus martorii oculari, colegul a luat un cuțit dintr-un restaurant din apropiere și s-a întors să-l înjunghie pe Sabika în piept. Era mort când a ajuns la spital.

„Nu a fost ucis doar de o armă”, a spus prietenul său din copilărie Islam, care a vorbit cu condiția ca el să fie identificat după porecla sa, temându-se pentru propria sa siguranță.

„A fost ucis de cuvintele tuturor acelor politicieni care au plantat ideologia împotriva noastră în capul oamenilor. Nu va fi ultima moarte ca aceasta.”, a continuat acesta.

Pe certificatul de deces al lui Sabika, ora decesului este indicată ca 12:30 p.m. Cauza este pur și simplu: „Rănire la locul de muncă”.

Taha al-Gazi, un activist legal din estul Siriei, a declarat că aparenta crimă motivată de ură a fost al patrulea caz de acest fel în această lună. Cu câteva zile mai devreme, el analizase cazul unei fetițe siriane de 9 ani răpită și ucisă în orașul de graniță Kilis. Victimele, a spus el, sunt de obicei bărbați tineri sau copii. Autoritățile din Istanbul au spus că au reținut un turc în legătură cu moartea lui Sabika, dar nu au oferit alte detalii.

 „Sirienii vor pleca”

În timp ce Turcia se pregătește pentru un al doilea tur pentru alegerile prezidențiale, soarta unor oameni precum Sabika și Islam este la vot. După ani de criză economică aici, refugiații sirieni și solicitanții de azil au devenit ținte ușoare pentru liderii din spectrul politic, care susțin că imigranții schimbă caracterul națiunii și ar trebui să fie returnați în țara lor de origine cu forța.

Chiar înainte de sezonul electoral, un val în creștere de deportări forțate, hărțuirea poliției și crime violente motivate de ură i-au lăsat pe mulți sirieni să se simtă asediați.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care a primit cândva refugiații de război sirieni în Turcia, s-a străduit să răspundă la furia publicului, jurând în campanie că va trimite un milion dintre ei acasă. Înaintea turului de duminică, liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a făcut un pas mai departe, făcând din îndepărtarea tuturor refugiaților sirieni o promisiune de bază de campanie. La primele ore ale zilei de sâmbătă, afișe cu fostul contabil în vârstă de 74 de ani, Kilicdaroglu au fost puse în Istanbul cu un mesaj nou și de rău augur: „Sirienii vor pleca”.

Erdogan: Turcia a doua casă

Războiul civil din Siria a început în 2011. Până în anul următor, peste 150.000 de oameni au venit în Turcia în căutarea siguranței. „Ați suferit destul.Turcia va fi a doua casă.”, a spus Erdogan în tabăra de refugiați din 2012. 

Întrucât Turcia a permis refugiaților să lucreze, aceștia s-au integrat rapid. Până în 2014, măsurile de protecție oficializate le-au oferit îngrijire medicală și educație. O carte de identitate temporară a fost menită să protejeze sirienii împotriva întoarcerii forțate. Ministrul de Interne al Turciei a declarat anul trecut că peste 700.000 de copii sirieni s-au născut în Turcia de la începutul războiului.

Dar pe măsură problemele Turciei s-au agravat, atitudinea s-a schimbat. Canalele mass-media principale, în special cele susținute de opoziție, i-au considerat pe refugiați drept invadatori și au susținut, fără dovezi, că sirienii le-au luat locuri de muncă turcilor.

Peste 5,5 milioane de sirieni – un sfert din populația de dinainte de război – au fugit în cele din urmă din țară, iar aproape 4 milioane s-au stabilit peste granița Turciei. Aproximativ 3,6 milioane locuiesc încă acolo, conform Națiunilor Unite. Oficialii turci spun că peste 500.000 de persoane s-au întors voluntar în Siria.

Alice Martins/ The Washington Post

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.