vineri, aprilie 19, 2024

Simțind victoria lui Erdogan, Tinerii turci se gândesc la viața în străinătate

Tinerii din Turcia au susținut că vor pleca în străinătate, în cazul în care Erdogan câștigă alegerile de duminică, conform Stockholm Center for Freedom.

Hasibe Kayaroğlu a sperat că alegerile prezidențiale din Turcia vor duce la schimbări. În schimb, cu câteva zile înainte de un tur de duminică, care arată din ce în ce mai mult ca o încoronare pentru președintele conservator Recep Tayyip Erdoğan, studentul la inginerie se gândește mai mult ca niciodată la viața în străinătate.

„Tinerii nu mai au nicio speranță. În fiecare noapte, singurul lucru despre care vorbim cu colegul meu de cameră este cum să plec”, povestește Kayaroğlu.

Alți cinci tineri rezidenți din Istanbul și Ankara intervievați de la alegerile generale de duminică din 14 mai au declarat același lucru pentru AFP.

Toți îl învinuiesc pe Erdogan, care a fost aproape de a-și prelungi conducerea de două decenii până în 2028, după o performanță dezamăgitoare a rivalului său, Kemal Kılıçdaroğlu.

Mulți alți tineri turci discută despre plecare pe rețelele de socializare, frustrați de viziunea lor și viața de zi cu zi care se deteriorează.

„Trăim într-o țară frumoasă, care nu este condusă în mod corespunzător, și este din ce în ce mai rău. De aceea mulți tineri pleacă în străinătate.”, scrie Emre Yörük, care se gândește și el să urmeze calea urmată de zeci de mii de tineri turci în fiecare an.

72,9 la sută dintre tineri ar pleca în străinătate

Un sondaj al Fundației Konrad Adenauer publicat la începutul anului 2022 a arătat că 72,9% dintre turci din categoria de vârstă 18-25 de ani spun că ar locui în străinătate dacă ar avea ocazia.

„Această cifră este mare chiar și în rândul tinerilor care susțin AKP [Partidul Justiției și Dezvoltarii] sau MHP [Partidul Mișcării Naționaliste]. Tinerii se plâng de situația economică, dar și de climatul general, care îi face să se simtă rău și asupra căruia nu au niciun control.”, a spus sociologul Demet Lüküslü, care studiază cultura tinerilor la Universitatea Yeditepe, din Istanbul.

Votează din simțul de datoriei

Sondajele arată că rivalul de stânga al lui Erdogan este candidatul preferat al tinerilor, care sunt în general mai puțin conservatori decât bătrânii lor.

Dar Kılıçdaroğlu a câștigat doar 44,9% din voturile naționale, depășind așteptările și urmându-l pe Erdoğan cu aproape cinci puncte la primul tur de scrutin prezidențial al Turciei.

Ezgi, în vârstă de 25 de ani, a spus că „și-a pierdut orice speranță” pentru Kilicdaroglu și că va vota doar duminică „din simțul datoriei”.

„Dacă Erdogan va câștiga, voi părăsi Turcia”, susține Ezgi, care se teme să-și dezvăluirea numele.

Iubește Turcia, dar nu vrea să trăiască ca în Iran

La fel ca și alte femei, Ezgi este deosebit de neliniștită în legătură cu alegerea a patru parlamentari din partidul radical kurd islamic, Hüda-Par, care s-a alăturat alianței lui Erdogan.

Partidul respinge drepturile femeilor și are legături cu grupuri implicate în crime extrajudiciare care datează de câteva decenii.

Erdogan și-a păstrat controlul asupra parlamentului pe 14 mai, deși alianța sa remodelată este și mai de dreapta decât înainte.

„Îmi iubesc profund țara, dar nu vreau să ajung ca femeile din Iran”, a spus Ezgi, care lucrează în marketing și se gândește să emigreze în Olanda împreună cu sora ei mai mare.

„Țara are nevoie de tine

Emigrația și exodul de creiere a Turciei nu a fost discuția centra în timpul campaniei, a cărei scrutin din 28 mai, este dominată de dezbateri despre expulzarea a milioane de migranți sirieni.

Erdoğan s-a plâns de „capriciile disprețuitoare” ale tinerilor care „bat la ușa altor țări doar pentru a avea o mașină mai frumoasă sau un telefon mai bun”.

Kılıçdaroğlu i-a îndemnat și pe cei mai buni și mai străluciți din Turcia să se întoarcă și să ajute la construirea unei țări mai bune.

„Întoarceți-vă, tineri. Țara are nevoie de tine”, a scris politicianul pe Twitter ca răspuns la un videoclip al unor absolvenți ai unei prestigioase universități din Istanbul, care au plecat cu toții în străinătate, dar s-au angajat să se întoarcă.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.