luni, octombrie 2, 2023

Alegerile din Turcia. Ultimele sondaje. Erdoğan la 52,7%, Kılıçdaroğlu la 47,3%

Cel mai recent sondaj a stabilit nivelul de sprijin pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan și pentru candidatul la președinție al opoziției Alianța Națională, Kemal Kılıçdaroğlu, conform Duvare English.

Sondajul a companiei KONDA Research a fost realizat cu 3.607 de persoane din 34 de provincii în perioada 20-21 mai.

Potrivit sondajului, președintele Recep Tayyip Erdoğan a primit 52,7% din voturile ale turcilor și pentru candidatul la președinție al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a primit 47,3% din voturi. 8,2% dintre alegători au fost indeciși și 2,6% au declarat că nu vor vota.

În declarația sa, KONDA a susținut că sondajul a fost efectuat cu o săptămână înainte de alegerile din 28 mai și că rezultatele s-ar putea schimba.

De asemenea, schimbările în rata de participare la alegeri este un factor care poate schimba rezultatele sondajului.

Primul tur

Rezultatul primului tur din 14 mai nu se aseamănă cu previziunile sondajelor, care l-au indicat pe Kılıçdaroğu câștigător, fiind o surprinză pentru alegătorilor când președintele Erdoğan a ieșit în fruntea cursei.

În primul tur, pe 14 mai, Erdoğan a câștigat 49,4% din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu a primit 44,9% din voturi.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.