joi, iunie 13, 2024

Alegerile din Turcia. Ultimele sondaje. Erdoğan la 52,7%, Kılıçdaroğlu la 47,3%

Cel mai recent sondaj a stabilit nivelul de sprijin pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan și pentru candidatul la președinție al opoziției Alianța Națională, Kemal Kılıçdaroğlu, conform Duvare English.

Sondajul a companiei KONDA Research a fost realizat cu 3.607 de persoane din 34 de provincii în perioada 20-21 mai.

Potrivit sondajului, președintele Recep Tayyip Erdoğan a primit 52,7% din voturile ale turcilor și pentru candidatul la președinție al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a primit 47,3% din voturi. 8,2% dintre alegători au fost indeciși și 2,6% au declarat că nu vor vota.

În declarația sa, KONDA a susținut că sondajul a fost efectuat cu o săptămână înainte de alegerile din 28 mai și că rezultatele s-ar putea schimba.

De asemenea, schimbările în rata de participare la alegeri este un factor care poate schimba rezultatele sondajului.

Primul tur

Rezultatul primului tur din 14 mai nu se aseamănă cu previziunile sondajelor, care l-au indicat pe Kılıçdaroğu câștigător, fiind o surprinză pentru alegătorilor când președintele Erdoğan a ieșit în fruntea cursei.

În primul tur, pe 14 mai, Erdoğan a câștigat 49,4% din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu a primit 44,9% din voturi.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia. Primarul ales condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzații de terorism

Un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă de aproape 20 de ani de închisoare unui primar ales la alegerile din martie 2023...

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.