vineri, iulie 26, 2024

Turcia ocupă locul 5 în indicele mondial care măsoară sclavia moderne

Mai mult de 1,3 milioane de oameni trăiesc în sclavia modernă în Turcia, care ocupă locul al cincilea dintre 151 de țări în care sclavia modernă este cea mai răspândită, conform Turkish Minutes.

În fruntea listei se află Coreea de Nord, unde rata de prevalență a sclaviei moderne este de 104,6%, urmată de Eritreea, Mauritania, Arabia Saudită și apoi Turcia, care are o rată de prevalență a sclaviei moderne de 15,6%.

„Țările estimate a avea cea mai mare prevalență a sclaviei moderne tind să fie afectate de conflicte, au muncă forțată impusă de stat și au o guvernare slabă”, se arată în raport, adăugând că „cele 10 țări cu cea mai mare prevalență a sclaviei moderne au unele caracteristici comune, inclusiv protecții limitate pentru libertățile civile și drepturile omului”.

Refugiații din Turcia

Studiul a arătat că practicile de exploatare a muncii, cum ar fi ore excesive, salarii mici, discriminare și abuz fizic și verbal, au fost raportate în fabricile de îmbrăcăminte în rândul lucrătorilor migranți din Bangladesh, din Iordania și al refugiaților sirieni, din Turcia.

Turcia găzduiește aproape 3,5 milioane de refugiați sirieni care au fugit de războiul civil și au fost înregistrați sub protecție temporară din aprilie 2023, potrivit cifrelor oficiale.

Refugiații din Turcia sunt adesea vizați de politicienii și publicul turc, care îi consideră responsabili pentru problemele sociale și economice din țară. De asemenea, sunt văzuți ca o sursă de forță de muncă ieftină.

În plus, din moment ce peste 40 la sută dintre lucrători câștigă salariul minim pe fondul creșterii vertiginoase a costului vieții în țară, mulți oameni se plâng că trebuie să lucreze ore excesive pentru a-și întreține familiile.

„Sclavia modernă este la vedere și este profund împletită cu viața din fiecare colț al lumii. În fiecare zi, oamenii sunt păcăliți, constrânși sau forțați în situații de exploatare pe care nu pot să le refuze sau să le părăsească. În fiecare zi, cumpărăm produsele sau folosim serviciile pe care au fost forțați să le facă sau să le ofere fără să ne dăm seama de costul uman ascuns”, se arată în studiu.

Țările cu indicele cel mai mic

Elveția, Norvegia, Germania, Țările de Jos și Suedia sunt primele cinci țări în care sclavia modernă are cea mai scăzută rată de prevalență, sub 1% în indice.

Se estimează că 50 de milioane de oameni trăiau în sclavia modernă în orice zi în 2021, o creștere de 10 milioane de oameni față de 2016, când problema a fost măsurată ultima dată, arată indicele.

Raportul spune că țările G20, formate din Uniunea Europeană și cele 19 economii de top ale lumii, importă în prezent bunuri în valoare de 468 de miliarde de dolari care riscă să fie produse prin muncă forțată, față de 354 de miliarde de dolari în raportul anterior din 2016.

Care sunt produsele cu cel mai mare risc?

Electronicele rămân produsul cu cea mai mare valoare de risc, urmate de articole de îmbrăcăminte, ulei de palmier și panouri solare din cauza cererii marii pentru produse din energie regenerabilă.

„Sclavia modernă pătrunde în fiecare aspect al societății noastre. Este țesut prin hainele noastre, ne luminează electronicele și ne condimentează mâncarea”, a spus directorul fondator al grupului, Grace Forrest.

Despre studiu

Studiul bazat pe date culese din 2021, a fost realizat de organizația australiană pentru drepturile omului Walk Free și a fost lansat miercuri.

În index, sclavia modernă este descrisă ca acoperind „un set de concepte juridice specifice, inclusiv munca forțată, robia datoriei, căsătoria forțată, sclavia și practicile asemănătoare sclaviei și traficul de persoane”.

Guvernul turc încalcă frecvent diferitele drepturi ale omului în țară și limitează libertăți, în special pentru jurnaliști și critici guvernamentali.

Turcia rămâne în categoria țărilor care „nu sunt libere” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran în raportul „Freedom in the World 2023” lansat în martie, de Freedom House, din Washington. Raportul anual evaluează drepturile politice și libertățile civile, țară cu țară.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...