miercuri, octombrie 16, 2024

Turcia ocupă locul 5 în indicele mondial care măsoară sclavia moderne

Mai mult de 1,3 milioane de oameni trăiesc în sclavia modernă în Turcia, care ocupă locul al cincilea dintre 151 de țări în care sclavia modernă este cea mai răspândită, conform Turkish Minutes.

În fruntea listei se află Coreea de Nord, unde rata de prevalență a sclaviei moderne este de 104,6%, urmată de Eritreea, Mauritania, Arabia Saudită și apoi Turcia, care are o rată de prevalență a sclaviei moderne de 15,6%.

„Țările estimate a avea cea mai mare prevalență a sclaviei moderne tind să fie afectate de conflicte, au muncă forțată impusă de stat și au o guvernare slabă”, se arată în raport, adăugând că „cele 10 țări cu cea mai mare prevalență a sclaviei moderne au unele caracteristici comune, inclusiv protecții limitate pentru libertățile civile și drepturile omului”.

Refugiații din Turcia

Studiul a arătat că practicile de exploatare a muncii, cum ar fi ore excesive, salarii mici, discriminare și abuz fizic și verbal, au fost raportate în fabricile de îmbrăcăminte în rândul lucrătorilor migranți din Bangladesh, din Iordania și al refugiaților sirieni, din Turcia.

Turcia găzduiește aproape 3,5 milioane de refugiați sirieni care au fugit de războiul civil și au fost înregistrați sub protecție temporară din aprilie 2023, potrivit cifrelor oficiale.

Refugiații din Turcia sunt adesea vizați de politicienii și publicul turc, care îi consideră responsabili pentru problemele sociale și economice din țară. De asemenea, sunt văzuți ca o sursă de forță de muncă ieftină.

În plus, din moment ce peste 40 la sută dintre lucrători câștigă salariul minim pe fondul creșterii vertiginoase a costului vieții în țară, mulți oameni se plâng că trebuie să lucreze ore excesive pentru a-și întreține familiile.

„Sclavia modernă este la vedere și este profund împletită cu viața din fiecare colț al lumii. În fiecare zi, oamenii sunt păcăliți, constrânși sau forțați în situații de exploatare pe care nu pot să le refuze sau să le părăsească. În fiecare zi, cumpărăm produsele sau folosim serviciile pe care au fost forțați să le facă sau să le ofere fără să ne dăm seama de costul uman ascuns”, se arată în studiu.

Țările cu indicele cel mai mic

Elveția, Norvegia, Germania, Țările de Jos și Suedia sunt primele cinci țări în care sclavia modernă are cea mai scăzută rată de prevalență, sub 1% în indice.

Se estimează că 50 de milioane de oameni trăiau în sclavia modernă în orice zi în 2021, o creștere de 10 milioane de oameni față de 2016, când problema a fost măsurată ultima dată, arată indicele.

Raportul spune că țările G20, formate din Uniunea Europeană și cele 19 economii de top ale lumii, importă în prezent bunuri în valoare de 468 de miliarde de dolari care riscă să fie produse prin muncă forțată, față de 354 de miliarde de dolari în raportul anterior din 2016.

Care sunt produsele cu cel mai mare risc?

Electronicele rămân produsul cu cea mai mare valoare de risc, urmate de articole de îmbrăcăminte, ulei de palmier și panouri solare din cauza cererii marii pentru produse din energie regenerabilă.

„Sclavia modernă pătrunde în fiecare aspect al societății noastre. Este țesut prin hainele noastre, ne luminează electronicele și ne condimentează mâncarea”, a spus directorul fondator al grupului, Grace Forrest.

Despre studiu

Studiul bazat pe date culese din 2021, a fost realizat de organizația australiană pentru drepturile omului Walk Free și a fost lansat miercuri.

În index, sclavia modernă este descrisă ca acoperind „un set de concepte juridice specifice, inclusiv munca forțată, robia datoriei, căsătoria forțată, sclavia și practicile asemănătoare sclaviei și traficul de persoane”.

Guvernul turc încalcă frecvent diferitele drepturi ale omului în țară și limitează libertăți, în special pentru jurnaliști și critici guvernamentali.

Turcia rămâne în categoria țărilor care „nu sunt libere” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran în raportul „Freedom in the World 2023” lansat în martie, de Freedom House, din Washington. Raportul anual evaluează drepturile politice și libertățile civile, țară cu țară.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Cazurile continuă în Turcia. Și-a împușcat soția și cei 4 copii, apoi s-a sinucis

Biroul guvernatorului Gaziantep a declarat că Ahmet Demir și-a ucis mai întâi soția și cei patru copii cu o armă de foc, apoi s-a sinucis.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.