duminică, aprilie 14, 2024

Turcia ocupă locul 5 în indicele mondial care măsoară sclavia moderne

Mai mult de 1,3 milioane de oameni trăiesc în sclavia modernă în Turcia, care ocupă locul al cincilea dintre 151 de țări în care sclavia modernă este cea mai răspândită, conform Turkish Minutes.

În fruntea listei se află Coreea de Nord, unde rata de prevalență a sclaviei moderne este de 104,6%, urmată de Eritreea, Mauritania, Arabia Saudită și apoi Turcia, care are o rată de prevalență a sclaviei moderne de 15,6%.

„Țările estimate a avea cea mai mare prevalență a sclaviei moderne tind să fie afectate de conflicte, au muncă forțată impusă de stat și au o guvernare slabă”, se arată în raport, adăugând că „cele 10 țări cu cea mai mare prevalență a sclaviei moderne au unele caracteristici comune, inclusiv protecții limitate pentru libertățile civile și drepturile omului”.

Refugiații din Turcia

Studiul a arătat că practicile de exploatare a muncii, cum ar fi ore excesive, salarii mici, discriminare și abuz fizic și verbal, au fost raportate în fabricile de îmbrăcăminte în rândul lucrătorilor migranți din Bangladesh, din Iordania și al refugiaților sirieni, din Turcia.

Turcia găzduiește aproape 3,5 milioane de refugiați sirieni care au fugit de războiul civil și au fost înregistrați sub protecție temporară din aprilie 2023, potrivit cifrelor oficiale.

Refugiații din Turcia sunt adesea vizați de politicienii și publicul turc, care îi consideră responsabili pentru problemele sociale și economice din țară. De asemenea, sunt văzuți ca o sursă de forță de muncă ieftină.

În plus, din moment ce peste 40 la sută dintre lucrători câștigă salariul minim pe fondul creșterii vertiginoase a costului vieții în țară, mulți oameni se plâng că trebuie să lucreze ore excesive pentru a-și întreține familiile.

„Sclavia modernă este la vedere și este profund împletită cu viața din fiecare colț al lumii. În fiecare zi, oamenii sunt păcăliți, constrânși sau forțați în situații de exploatare pe care nu pot să le refuze sau să le părăsească. În fiecare zi, cumpărăm produsele sau folosim serviciile pe care au fost forțați să le facă sau să le ofere fără să ne dăm seama de costul uman ascuns”, se arată în studiu.

Țările cu indicele cel mai mic

Elveția, Norvegia, Germania, Țările de Jos și Suedia sunt primele cinci țări în care sclavia modernă are cea mai scăzută rată de prevalență, sub 1% în indice.

Se estimează că 50 de milioane de oameni trăiau în sclavia modernă în orice zi în 2021, o creștere de 10 milioane de oameni față de 2016, când problema a fost măsurată ultima dată, arată indicele.

Raportul spune că țările G20, formate din Uniunea Europeană și cele 19 economii de top ale lumii, importă în prezent bunuri în valoare de 468 de miliarde de dolari care riscă să fie produse prin muncă forțată, față de 354 de miliarde de dolari în raportul anterior din 2016.

Care sunt produsele cu cel mai mare risc?

Electronicele rămân produsul cu cea mai mare valoare de risc, urmate de articole de îmbrăcăminte, ulei de palmier și panouri solare din cauza cererii marii pentru produse din energie regenerabilă.

„Sclavia modernă pătrunde în fiecare aspect al societății noastre. Este țesut prin hainele noastre, ne luminează electronicele și ne condimentează mâncarea”, a spus directorul fondator al grupului, Grace Forrest.

Despre studiu

Studiul bazat pe date culese din 2021, a fost realizat de organizația australiană pentru drepturile omului Walk Free și a fost lansat miercuri.

În index, sclavia modernă este descrisă ca acoperind „un set de concepte juridice specifice, inclusiv munca forțată, robia datoriei, căsătoria forțată, sclavia și practicile asemănătoare sclaviei și traficul de persoane”.

Guvernul turc încalcă frecvent diferitele drepturi ale omului în țară și limitează libertăți, în special pentru jurnaliști și critici guvernamentali.

Turcia rămâne în categoria țărilor care „nu sunt libere” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran în raportul „Freedom in the World 2023” lansat în martie, de Freedom House, din Washington. Raportul anual evaluează drepturile politice și libertățile civile, țară cu țară.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.