luni, octombrie 14, 2024

Veste bună pentru Turcia! Eliminată de pe lista gri: „De dragul lui Şimşek..”

Grupul de acțiune financiară (FATF) de supraveghere internațională a criminalității a scos , vineri, Turcia de pe „lista gri” a țărilor care necesită o supraveghere specială, într-un impuls pentru planul de redresare economică al țării, conform Bold Medya.

Turcia a fost retrogradată pe „lista gri” în 2021 din cauza preocupărilor legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului. Cea mai recentă mișcare a venit după ce o echipă FATF a avut recent întâlniri cu autoritățile turce pentru a evalua progresul în abordarea acestor preocupări.

Eliminare motivată politic

Jurnalistul economic, Hasan Bozkurt, care a urmărit situația Turciei, a comentat noua veste.

„Turcia a fost ștearsă de pe lista datorită lui Șimșek. Eu interpretez eliminarea din această listă gri ca fiind politică. Acesta este motivul pentru care capitalul britanic l-a adus pe Mehmet Şimşek. Există un sprijin serios pentru Mehmet Şimşek din afară. De dragul lui Şimşek, au scos Turcia din această listă gri. Altfel, dacă Nurettin Nebati s-ar întoarce astăzi, ar cădea din nou pe lista gri”, spune Bozkurt.

Înainte de a veni declarația oficială, ministrul Trezoreriei și Finanțelor Mehmet Șimşek a împărtășit un scurt mesaj cu „Am reușit!”

Turcia a făcut „progresuri semnificative” în îmbunătățirea regimului său de combatere a spălării banilor și a combaterii finanțării terorismului, susțin reprezentanții FATF.

Oficialii turci au salutat mișcarea, care este văzută ca îmbunătățind poziția sa internațională și care ar putea atrage noi investiții.

„Odată cu această evoluție, încrederea investitorilor internaționali în sistemul financiar al țării noastre a devenit și mai puternică”, a declarat vicepreședintele turc, Cevdet Yilmaz pe platforma de socializare X.

„Decizia va avea consecințe extrem de pozitive atât pentru sectorul nostru financiar, cât și pentru sectorul nostru real”, subliniază acesta.

Turcia pe lista gri

Turcia a fost trecută pe „lista gri” în octombrie 2021 pentru că nu a supravegheat sectorul bancar, imobiliar și alte sectoare vulnerabile la spălarea banilor și la finanțarea unor grupuri precum Statul Islamic și Al Qaeda de pe lista de sancțiuni a ONU.

Țările de pe listă sunt supuse unei monitorizări sporite și trebuie să colaboreze activ cu FATF pentru a corecta deficiențele.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.