joi, iulie 25, 2024

Veste bună pentru Turcia! Eliminată de pe lista gri: „De dragul lui Şimşek..”

Grupul de acțiune financiară (FATF) de supraveghere internațională a criminalității a scos , vineri, Turcia de pe „lista gri” a țărilor care necesită o supraveghere specială, într-un impuls pentru planul de redresare economică al țării, conform Bold Medya.

Turcia a fost retrogradată pe „lista gri” în 2021 din cauza preocupărilor legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului. Cea mai recentă mișcare a venit după ce o echipă FATF a avut recent întâlniri cu autoritățile turce pentru a evalua progresul în abordarea acestor preocupări.

Eliminare motivată politic

Jurnalistul economic, Hasan Bozkurt, care a urmărit situația Turciei, a comentat noua veste.

„Turcia a fost ștearsă de pe lista datorită lui Șimșek. Eu interpretez eliminarea din această listă gri ca fiind politică. Acesta este motivul pentru care capitalul britanic l-a adus pe Mehmet Şimşek. Există un sprijin serios pentru Mehmet Şimşek din afară. De dragul lui Şimşek, au scos Turcia din această listă gri. Altfel, dacă Nurettin Nebati s-ar întoarce astăzi, ar cădea din nou pe lista gri”, spune Bozkurt.

Înainte de a veni declarația oficială, ministrul Trezoreriei și Finanțelor Mehmet Șimşek a împărtășit un scurt mesaj cu „Am reușit!”

Turcia a făcut „progresuri semnificative” în îmbunătățirea regimului său de combatere a spălării banilor și a combaterii finanțării terorismului, susțin reprezentanții FATF.

Oficialii turci au salutat mișcarea, care este văzută ca îmbunătățind poziția sa internațională și care ar putea atrage noi investiții.

„Odată cu această evoluție, încrederea investitorilor internaționali în sistemul financiar al țării noastre a devenit și mai puternică”, a declarat vicepreședintele turc, Cevdet Yilmaz pe platforma de socializare X.

„Decizia va avea consecințe extrem de pozitive atât pentru sectorul nostru financiar, cât și pentru sectorul nostru real”, subliniază acesta.

Turcia pe lista gri

Turcia a fost trecută pe „lista gri” în octombrie 2021 pentru că nu a supravegheat sectorul bancar, imobiliar și alte sectoare vulnerabile la spălarea banilor și la finanțarea unor grupuri precum Statul Islamic și Al Qaeda de pe lista de sancțiuni a ONU.

Țările de pe listă sunt supuse unei monitorizări sporite și trebuie să colaboreze activ cu FATF pentru a corecta deficiențele.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.