vineri, ianuarie 7, 2022

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia a anunțat verdictul final, printr-un comunicat de presă pe pagina oficială.

Completul de judecători a asculta declarațiile martorilor care au fost victime în Turcia și au decis dacă sunt suficient de multe probe pentru a judeca statului turc pentru responsabilitatea sa în violarea flagrantă a drepturilor omului și referitor la actele criminale comise împotriva umanității.

Prof. Dr. Rik Van Walle, rector al Universității Grand a declarat fermă despre tribunalul de la Genova.

„Acest tribunal nu poate fi considera ca fiind o inițiativă îndreptată împotriva Turciei, ci drept o inițiativă în favoarea respectării drepturilor omului ”, a afirmat Walle.

De asemenea, profesorul Marc Baron Bossuyt, președintele comitetului de organizare și-a arătat dezamăgirea față de faptul că nici un stat european  nu a formulat o cerere din partea statului în fața Curții Europene a drepturilor omului.

„Un asemenea fel de cerere interstatală ar fi de natură să trimită un semnal clar în direcția Turciei , ca să se înțeleagă că bilanțul ei actual în materie de respectarea drepturilor omului este inacceptabil”, a subliniat profesorul.

Tortura în Turcia

Judecătorii consideră că se recurge sistematic și organizat la tortură în Turcia, în special îndreptată împotriva unor persoane care sunt percepute ca fiind legate de mișcarea kurdă și de Mișcarea Gulen.

Tribunalul reiterează obligația statului turc de a lua măsurile necesare pentru a preveni și pentru a ancheta asupra eventualelor rele tratamente aplicate și estimează că comportamentul Turciei nu este conform cu obligațiile pe care le are în virtutea respectării dreptului internațional.

Libertatea presei în Turcia

Tribunalul este de părere că represiunea împotriva presei și a libertății de exprimare demonstrează o politică mai largă a statului turc care vizează împiedicarea tuturor vocilor opozanților de a se exprimă în spațiu public și limitarea accesului populației la informare.

Judecătorii sunt de părere că acest comportament al Turciei, în ceeace priveste dreptul la exprimare este în contradicție cu dreptul internațional, atrăgând atenția cu îngrijorare asupra jurnaliștilor care sunt deținuți sub acuzații arbitrale, precum insultarea sau defăimarea președintelui sau a statului. 

Independența puterii judiciare și accesul la justiție

Tribunalul notează adoptarea unor amendamente la lege care au perturbat independența actului de justiție, precum epurarea masivă a aproape 4560 judecători și procurori în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016. Aceasta constituie conform Tribunalului, o gravă intimidare a puterii judiciare 

De asemenea, judecătorii notează limitările importante ale dreptului la apărare, în special în cauzele legate de terorism, introduse prin decizii de urgență, care nu sunt conforme obligațiilor internaționale pe care le are Turcia în privința respectării drepturilor omului.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.