vineri, aprilie 26, 2024

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia a anunțat verdictul final, printr-un comunicat de presă pe pagina oficială.

Completul de judecători a asculta declarațiile martorilor care au fost victime în Turcia și au decis dacă sunt suficient de multe probe pentru a judeca statului turc pentru responsabilitatea sa în violarea flagrantă a drepturilor omului și referitor la actele criminale comise împotriva umanității.

Prof. Dr. Rik Van Walle, rector al Universității Grand a declarat fermă despre tribunalul de la Genova.

„Acest tribunal nu poate fi considera ca fiind o inițiativă îndreptată împotriva Turciei, ci drept o inițiativă în favoarea respectării drepturilor omului ”, a afirmat Walle.

De asemenea, profesorul Marc Baron Bossuyt, președintele comitetului de organizare și-a arătat dezamăgirea față de faptul că nici un stat european  nu a formulat o cerere din partea statului în fața Curții Europene a drepturilor omului.

„Un asemenea fel de cerere interstatală ar fi de natură să trimită un semnal clar în direcția Turciei , ca să se înțeleagă că bilanțul ei actual în materie de respectarea drepturilor omului este inacceptabil”, a subliniat profesorul.

Tortura în Turcia

Judecătorii consideră că se recurge sistematic și organizat la tortură în Turcia, în special îndreptată împotriva unor persoane care sunt percepute ca fiind legate de mișcarea kurdă și de Mișcarea Gulen.

Tribunalul reiterează obligația statului turc de a lua măsurile necesare pentru a preveni și pentru a ancheta asupra eventualelor rele tratamente aplicate și estimează că comportamentul Turciei nu este conform cu obligațiile pe care le are în virtutea respectării dreptului internațional.

Libertatea presei în Turcia

Tribunalul este de părere că represiunea împotriva presei și a libertății de exprimare demonstrează o politică mai largă a statului turc care vizează împiedicarea tuturor vocilor opozanților de a se exprimă în spațiu public și limitarea accesului populației la informare.

Judecătorii sunt de părere că acest comportament al Turciei, în ceeace priveste dreptul la exprimare este în contradicție cu dreptul internațional, atrăgând atenția cu îngrijorare asupra jurnaliștilor care sunt deținuți sub acuzații arbitrale, precum insultarea sau defăimarea președintelui sau a statului. 

Independența puterii judiciare și accesul la justiție

Tribunalul notează adoptarea unor amendamente la lege care au perturbat independența actului de justiție, precum epurarea masivă a aproape 4560 judecători și procurori în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016. Aceasta constituie conform Tribunalului, o gravă intimidare a puterii judiciare 

De asemenea, judecătorii notează limitările importante ale dreptului la apărare, în special în cauzele legate de terorism, introduse prin decizii de urgență, care nu sunt conforme obligațiilor internaționale pe care le are Turcia în privința respectării drepturilor omului.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org