marți, aprilie 16, 2024

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Turkey Tribunal, un tribunal internațional simbolic condus de societatea civilă înființat pentru a judeca încălcările recente ale drepturilor omului din Turcia a anunțat verdictul final, printr-un comunicat de presă pe pagina oficială.

Completul de judecători a asculta declarațiile martorilor care au fost victime în Turcia și au decis dacă sunt suficient de multe probe pentru a judeca statului turc pentru responsabilitatea sa în violarea flagrantă a drepturilor omului și referitor la actele criminale comise împotriva umanității.

Prof. Dr. Rik Van Walle, rector al Universității Grand a declarat fermă despre tribunalul de la Genova.

„Acest tribunal nu poate fi considera ca fiind o inițiativă îndreptată împotriva Turciei, ci drept o inițiativă în favoarea respectării drepturilor omului ”, a afirmat Walle.

De asemenea, profesorul Marc Baron Bossuyt, președintele comitetului de organizare și-a arătat dezamăgirea față de faptul că nici un stat european  nu a formulat o cerere din partea statului în fața Curții Europene a drepturilor omului.

„Un asemenea fel de cerere interstatală ar fi de natură să trimită un semnal clar în direcția Turciei , ca să se înțeleagă că bilanțul ei actual în materie de respectarea drepturilor omului este inacceptabil”, a subliniat profesorul.

Tortura în Turcia

Judecătorii consideră că se recurge sistematic și organizat la tortură în Turcia, în special îndreptată împotriva unor persoane care sunt percepute ca fiind legate de mișcarea kurdă și de Mișcarea Gulen.

Tribunalul reiterează obligația statului turc de a lua măsurile necesare pentru a preveni și pentru a ancheta asupra eventualelor rele tratamente aplicate și estimează că comportamentul Turciei nu este conform cu obligațiile pe care le are în virtutea respectării dreptului internațional.

Libertatea presei în Turcia

Tribunalul este de părere că represiunea împotriva presei și a libertății de exprimare demonstrează o politică mai largă a statului turc care vizează împiedicarea tuturor vocilor opozanților de a se exprimă în spațiu public și limitarea accesului populației la informare.

Judecătorii sunt de părere că acest comportament al Turciei, în ceeace priveste dreptul la exprimare este în contradicție cu dreptul internațional, atrăgând atenția cu îngrijorare asupra jurnaliștilor care sunt deținuți sub acuzații arbitrale, precum insultarea sau defăimarea președintelui sau a statului. 

Independența puterii judiciare și accesul la justiție

Tribunalul notează adoptarea unor amendamente la lege care au perturbat independența actului de justiție, precum epurarea masivă a aproape 4560 judecători și procurori în urma puciului eșuat din 15 iulie 2016. Aceasta constituie conform Tribunalului, o gravă intimidare a puterii judiciare 

De asemenea, judecătorii notează limitările importante ale dreptului la apărare, în special în cauzele legate de terorism, introduse prin decizii de urgență, care nu sunt conforme obligațiilor internaționale pe care le are Turcia în privința respectării drepturilor omului.

Tribunalul, înființat sub inițiativa firmei de avocatură belgiene Van Steenbrugge Advocaten (VSA), își propune să evalueze și să raporteze „toate încălcările drepturilor omului care au loc sub jurisdicția autorităților turcești”

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.