vineri, aprilie 26, 2024

Lira turcească, scădere la nivel istoric

Lira turcească a început ziua la minimele istorice, pe 27 septembrie, pe fondul relațiilor tensionate dintre Turcia și Statele Unite, conform Gazete Duvar.

Lira a confirmat 0,4% după trei sesiuni de pierderi care au adus-o la minime istorice de 8,8995 de dolari.

O reducere neașteptată a ratei într-un mediu inflațional în creștere a bătut activele țării săptămâna trecută.

În weekend, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia intenționează în continuare să cumpere un al doilea lot de sisteme de apărare  S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea adânci o ruptură cu aliatul NATO, Washington și ar putea declanșa noi sancțiuni din partea SUA.

Moneda, în scădere cu aproape 16% în acest an, este printre cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente, din cauza datoriei externe a Turciei și independenței băncii sale centrale considerate drept principalele preocupări pentru investitori.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org