miercuri, august 31, 2022

Justiție sub ordin. Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Există un proverb francez care spune cam așa: „Răzbunarea este un fel de mâncare care se mănâncă rece.” 

Se pare ( afirmă jurnalista Marie Jego trimisă specială a cotidianului Le Monde, în Turcia) că adepții islamului politic, din Turcia știu proverbul acesta.

Iată că 14 generali sunt acuzați că acum nici mai mult nici mai puțin decît 25 de ani ar fi răsturnat prin forță guvernul Republicii Turcia , chit că ei sunt acum la pensie. Decizia a fost pronunțată pe 19 august 2021. 

Cu o luna înainte, Curtea de Casație confirmase inculparea și condamnarea la închisoare pe viață, pentru implicarea acestora în redactarea unui memorandum publicat de Armata Turciei în 28 februarie 1997.

Momentul e cunoscut sub denumirea de „Lovitură de Stat postmodernă.”

Contrar altor puciuri (1960, 1971, 1980, 20167) cel din 1997 nu ar fi făcut victime, ducând doar la abdicarea guvernului condus atunci de adeptul islamului politic, Necmettin Erbakan.

Dar , întrebare firească, de ce interesează acum un eveniment petrecut acum 25 de ani și fără victime într-o țară în care nu puciurile militare nu au lipsit ?

Răspunsul stă probabil în faptul că acel Necmettin Erbakan era fostul mentor al actualului președinte Recep Tayyip Erdogan.

Cei 14 condamnați care sunt acum niște bătrâni care suferă de patologii multiple au fost , deci, încarcerați.Printre aceștia figurează generalii Cevik Bir, 82 ani, și Cetin Dogan, 81 ani, ambii vechi combatanți ai Armatei întâia …

Cetin Dogan, e diabetic și cardiac, iar Cevik Bir, suferă de Alzheimer , nu are autonomie de mișcare . Avocații acestora au pledat pentru eliberarea lor însă Curtea de Casație a fost neîndurătoare .

Așadar iată o revanșă, o răzbunare chiar din interiorul din lumii islamo-conservatoare, cea angajată în interminabile reglări de conturi și răzbunări. 

Erdogan nu e străin de această poveste pentru că fiica sa Sümeyye și fiul Bilal fac parte din cei care au depus plângere

„Puciul moale” din 1997, cum mai e denumit momentul, este o „rană personală” , un traumatism pe care Erdogan și apropiații săi nu îl uită și dimpotrivă, îl reamintesc de câte ori pot.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...