vineri, aprilie 26, 2024

Turcia va continua să reducă ratele dobanzilor. Iată la cât a ajuns lira și gramul de aur

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat, joi, planul monetar, susținând că le-a spus oficialilor Băncii Centrale să continue să reducă dobânzile, conform Turkish Minutes.

Turcia va continua să reducă ratele dobânzilor, în ciuda faptului că inflația a atins un nivel record.

Liderul turc susține că costurile mari de împrumut duc la prețuri mai mari, ceea ce se opune teoriei economice consacrate.

„Am scăzut dobânda la 12 la sută. E suficient? Nu este de ajuns. Acest lucru trebuie să scadă și mai mult. Am discutat, discutăm acest lucru cu Banca Centrală. Am sugerat necesitatea ca acest lucru să se reducă în continuare la viitoarele reuniuni ale comitetului de politică monetară”, afirmă Erdogan.

2022: Lira a pierdut 28 la sută din valoare în fața dolarului

Banca centrală a Turciei nu va majora dobânzile, iar liderul turc a susținut că se așteaptă ca rata de 12% a țării să ajungă la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.

Turcia a plonjat într-o nouă criză economică atunci când președintele Erdogan a lansat un experiment economic neortodox în urmă cu aproape un an în încercarea de a reduce inflația ridicată prin reducerea ratelor dobânzilor. Mișcarea a determinat lira să scadă, pierzând 44% din valoarea sa față de dolar în 2021 și aproximativ 28 la sută în acest an.

Într-o mișcare care a șocat piețele, Banca Centrală a Turciei a efectuat două reduceri consecutive de 100 de puncte de bază în ultimele două luni, contrazicând economiile globale care majorează ratele pentru a controla prețurile.

Lira turcească a ajuns, vineri dimineață, la 18,55 de unități față de dolar și 18,22 față de euro.

Aurul în ușoară creștere

Prețurile aurului au început ziua cu o ușoară creștere. Gram de aur are un preț de 994 de lire, ieri ajungând la nivelul de 987 de lire. O uncie de aur este 1665 de dolari. Uncia, ieri, era la nivelul de 1660 de dolari.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.