duminică, aprilie 2, 2023

Turcia va continua să reducă ratele dobanzilor. Iată la cât a ajuns lira și gramul de aur

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat, joi, planul monetar, susținând că le-a spus oficialilor Băncii Centrale să continue să reducă dobânzile, conform Turkish Minutes.

Turcia va continua să reducă ratele dobânzilor, în ciuda faptului că inflația a atins un nivel record.

Liderul turc susține că costurile mari de împrumut duc la prețuri mai mari, ceea ce se opune teoriei economice consacrate.

„Am scăzut dobânda la 12 la sută. E suficient? Nu este de ajuns. Acest lucru trebuie să scadă și mai mult. Am discutat, discutăm acest lucru cu Banca Centrală. Am sugerat necesitatea ca acest lucru să se reducă în continuare la viitoarele reuniuni ale comitetului de politică monetară”, afirmă Erdogan.

2022: Lira a pierdut 28 la sută din valoare în fața dolarului

Banca centrală a Turciei nu va majora dobânzile, iar liderul turc a susținut că se așteaptă ca rata de 12% a țării să ajungă la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.

Turcia a plonjat într-o nouă criză economică atunci când președintele Erdogan a lansat un experiment economic neortodox în urmă cu aproape un an în încercarea de a reduce inflația ridicată prin reducerea ratelor dobânzilor. Mișcarea a determinat lira să scadă, pierzând 44% din valoarea sa față de dolar în 2021 și aproximativ 28 la sută în acest an.

Într-o mișcare care a șocat piețele, Banca Centrală a Turciei a efectuat două reduceri consecutive de 100 de puncte de bază în ultimele două luni, contrazicând economiile globale care majorează ratele pentru a controla prețurile.

Lira turcească a ajuns, vineri dimineață, la 18,55 de unități față de dolar și 18,22 față de euro.

Aurul în ușoară creștere

Prețurile aurului au început ziua cu o ușoară creștere. Gram de aur are un preț de 994 de lire, ieri ajungând la nivelul de 987 de lire. O uncie de aur este 1665 de dolari. Uncia, ieri, era la nivelul de 1660 de dolari.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Caz șocant! Sora unui deținute torturată și găsită moartă, candidează la alegerile parlamentare

„… Câțiva deținuți au murit în închisoare de la moartea lui Garibe. Femeile în special se confruntă cu mult mai multe încălcări ale drepturilor în închisoare. Mi-ar plăcea să fiu vocea tuturor prizonierilor, în special a celor de sex feminin”, susține Gezer.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...