joi, iunie 20, 2024

Turcia va continua să reducă ratele dobanzilor. Iată la cât a ajuns lira și gramul de aur

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat, joi, planul monetar, susținând că le-a spus oficialilor Băncii Centrale să continue să reducă dobânzile, conform Turkish Minutes.

Turcia va continua să reducă ratele dobânzilor, în ciuda faptului că inflația a atins un nivel record.

Liderul turc susține că costurile mari de împrumut duc la prețuri mai mari, ceea ce se opune teoriei economice consacrate.

„Am scăzut dobânda la 12 la sută. E suficient? Nu este de ajuns. Acest lucru trebuie să scadă și mai mult. Am discutat, discutăm acest lucru cu Banca Centrală. Am sugerat necesitatea ca acest lucru să se reducă în continuare la viitoarele reuniuni ale comitetului de politică monetară”, afirmă Erdogan.

2022: Lira a pierdut 28 la sută din valoare în fața dolarului

Banca centrală a Turciei nu va majora dobânzile, iar liderul turc a susținut că se așteaptă ca rata de 12% a țării să ajungă la o singură cifră până la sfârșitul acestui an.

Turcia a plonjat într-o nouă criză economică atunci când președintele Erdogan a lansat un experiment economic neortodox în urmă cu aproape un an în încercarea de a reduce inflația ridicată prin reducerea ratelor dobânzilor. Mișcarea a determinat lira să scadă, pierzând 44% din valoarea sa față de dolar în 2021 și aproximativ 28 la sută în acest an.

Într-o mișcare care a șocat piețele, Banca Centrală a Turciei a efectuat două reduceri consecutive de 100 de puncte de bază în ultimele două luni, contrazicând economiile globale care majorează ratele pentru a controla prețurile.

Lira turcească a ajuns, vineri dimineață, la 18,55 de unități față de dolar și 18,22 față de euro.

Aurul în ușoară creștere

Prețurile aurului au început ziua cu o ușoară creștere. Gram de aur are un preț de 994 de lire, ieri ajungând la nivelul de 987 de lire. O uncie de aur este 1665 de dolari. Uncia, ieri, era la nivelul de 1660 de dolari.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.