miercuri, iulie 24, 2024

Istanbul: Costurile vieții a ajuns la aproape patru salarii minime

Costul mediu al vieții pentru o familie de patru persoane din Istanbul a ajuns la 63.524 de lire turcești (1.806 de euro), potrivit Agenției de Planificare Istanbul (İPA) afiliată Municipalității Metropolitane din Istanbul.

Acest lucru a fost echivalent cu 3,7 salarii minime (17.002 lire), costul mediu al vieții a crescând cu 2.000 de lire față de luna trecută. 

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, rata anuală de creștere a costului vieții a fost de 79,55 la sută în megaoraș. În iunie 2023, aceeași sumă era de 35.380 de lire (aproximativ 1.006 dolari pe baza cursului de schimb de la acel moment).

Prețurile ridicata cu 60,49 la sută

Institutul de Statistică din Turcia condus de guvern a raportat o inflație pe șase luni la 24,7% și o inflație anuală la 71,6% în iunie la nivel național. 

Potrivit Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), prețurile cu amănuntul din oraș au crescut cu 3,42%, iar prețurile cu ridicata cu 3,85% în iunie.

Pe o bază anuală, prețurile cu amănuntul au crescut cu 82,14 la sută, iar prețurile au fost ridicate cu 60,49 la sută. În mai, inflația anuală în Istanbul a atins 82,20%, cel mai ridicat nivel din decembrie 2022.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.