joi, iulie 25, 2024

Turcia: Cel puțin 205 de femei au fost ucise în prima jumătate a anului 2024

Cel puțin 205 femei au murit în acte de violență domestică în primele șase luni ale anului 2024, în timp ce alte 117 au murit în circumstanțe suspecte în aceeași perioadă, potrivit unei platforme de monitorizare a violenței domestice în Turcia.

Cifrele au fost anunțate de Fidan Ataselim, secretarul general al Platformei Vom Oprire Femicidului, la o conferință de presă la Istanbul, joi. Platforma publică în mod regulat statistici privind violența domestică.

„Cine a ucis aceste femei?”

Ataselim a spus că platforma vede în fiecare zi știri despre femeile ucise și poate partaja doar date despre femeile de care are cunoștință, criticând în același timp guvernul pentru că nu ține o evidență exactă a femeilor care au devenit victime ale violenței domestice.

„Cine a ucis aceste femei? 42 la sută dintre femei au fost ucise de soții lor. 11 la sută au fost uciși de parteneri și 9 la sută de tații lor. Aceasta înseamnă că femeile au fost ucise de bărbați din cercul lor apropiat”, spune Ataselim, adăugând că 57% dintre femei erau acasă când au fost ucise.

Acesta a mai spus că 59% dintre femei au fost ucise de o armă, sugerând că impunerea de restricții asupra armelor de foc personale ar putea ajuta la protejarea femeilor.

Convenția de la Istanbul și femicidul

Numărul femeilor ucise de bărbați în Turcia a crescut de când Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul, un tratat internațional care impune guvernelor să adopte o legislație de urmărire penală a autorilor de violență domestică și abuzuri similare, precum și de viol conjugal și mutilare genitală feminină.

Turcia s-a retras oficial din convenție la 1 iulie 2021, după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a emis un decret în martie 2021 care a scos țara din tratat, în ciuda opoziției din partea comunității internaționale și a grupurilor pentru drepturile femeilor.

Ataselim a spus că numărul femeilor ucise de bărbați în 2021 a fost de 131, în timp ce 99 de femei au murit în circumstanțe suspecte în acel an, când Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul. Acesta a spus că numărul feminicidelor din țară a crescut de atunci.

Femicidele și violența împotriva femeilor sunt probleme serioase în Turcia, unde femeile sunt ucise, violate sau bătute în fiecare zi. Criticii spun că principalul motiv din spatele situației este politicile guvernului Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), care protejează bărbații violenți și abuzivi, acordându-le impunitate.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.