sâmbătă, septembrie 30, 2023

„Parcul Îndrăgostiților.”Un turc a creat o grădină cu flori pe trotuar pentru soția lui bolnavă 

Un turc a creat o grădină cu flori pe trotuar pentru soția bolnavă, într-un gest impresionant, atrăgând ajutorul autorităților locale și a atenția presei.

Mücella Çetin, din provincia vestică Eskișehir a suferit o hemoragie cerebrală în urmă cu aproximativ 15 ani, rămânând parțial paralizată. Patru ani mai târziu, ea a suferit o intervenție chirurgicală pe creier, care i-a afectat memorie.

Medicii i-au spus soțului ei că are șansa să se vindece pe deplin, dar va avea nevoie de mai multă expunere la soare și oxigen, împreună cu medicamente. 

Parcul Îndrăgostiților

Memduh Çetin s-a gândit că o grădină ar fi perfectă, dar stăteau la apartalement, iar soția lui abia putea să meargă pe jos până în parc. 

Mai întâi, a mutat-o ​​în apartamentul de la primul etaj din bloc și a montat pereții exteriori cu bare de fier, astfel încât soția sa se poată ține în timp ce mergea neasistată.

Apoi, a adus ghivece de flori și a plantat pini mici. De-a lungul timpului, a adus mai multe ghivece, cu o varietate de flori. Cuplul iese adesea în „grădina” lor, un loc pe care localnicii l-au poreclit „Parcul Îndrăgostiților.”

„Acești pini și flori au funcționat. Am cheltuit mult, dar a meritat pentru ea. Mi-aș dori să îmi permit să-i cumpăr mai multe flori. Această grădină i-a schimbat viața și recomand tuturor să aibă o grădină. Miroase atât de bine” a spus Memduh Çetin.

„Era chiar  rău. Nu își recunoștea copiii. Dar ea este bine acum și nu are nicio durere”,susțune Çetin, căsătorit cu soția sa de 56 de ani.

„Sunt aici în grădină în fiecare zi. Mă simt perfect. Este ca și cum aș fi renăscut. Singura mea provocare este să nu pot merge fără prea multă asistență. În afară de asta, sunt bine. Am o priveliste frumoasa aici. Soțul meu are grijă de mine”, a adăugat Mücella Çetin, în vârstă de 76 de ani.

Când povestea cuplului a devenit virală, municipalitatea locală din provincia Eskişehir, unde locuiau, s-a grăbit să ajute. Municipalitatea au adus flori proaspete în grădină.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.