sâmbătă, septembrie 30, 2023

Călătorie virtuală pe Adakaleh. Povestea paradisului pierdut sub Dunăre


Adakaleh, pământul pierdut sub Dunăre, la sfârșitul anilor 1960, a fost reînviat cu holograme virtuale în Muzeul Porțile de Fier din Mehedinți, conform Romanya Haber.

La intrare în muzeu, Miskin Baba îi întâmpină pe vizitatori cu povești despre insula Adakale.

Miskin Baba, este o figură reprezentativă pentru locuitorii din insula Ada-Kaleh, fiind ultimul prinț samanaid, pe care Allah l-a luminat să ajungă în micuța insulă. 

Muzeul redă povestea locului cu macheta micii insule, cu obiecte care au aparținut locuitorilor și imagini care cu ajutorul unei aplicații devin animații.

Redescoperirea AdaKaleh

Ambasada Turciei de la București a organizat diverse evenimente culturale, muzicale și promoționale sub numele „Ada Kaleh , Mon Amour” împreună cu grupul muzical Anton Pann și alte instituții și asociații locale. În luna septembrie, ansamblul Anton Pann a ținut mai multe concerte de muzică orientală specifică Adakale.

Primul eveniment  a avut loc la Turnu Severin, unde este afiliată Adakale, în perioada 10-11 septembrie. La deschiderea programului, care a inclus o expoziție de fotografie, o proiecție de documentar și un concert, au fost prezenți foștii rezidenți ai Adakale, copiii și rudele acestora din Turcia și România.

În cadrul programului, a fost vizitată insula Şimian, unde au fost mutate bunurile din Adakale. În timp ce momente emoționante au fost trăite în timpul turului cu barca către locul vechi al insulei, coroane de flori au fost lăsate în zona în care insula se afla sub apă.

Ultimul program de comemorare Adakale a avut loc la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București în perioada 23-24 septembrie.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.