vineri, noiembrie 25, 2022

Călătorie virtuală pe Adakaleh. Povestea paradisului pierdut sub Dunăre


Adakaleh, pământul pierdut sub Dunăre, la sfârșitul anilor 1960, a fost reînviat cu holograme virtuale în Muzeul Porțile de Fier din Mehedinți, conform Romanya Haber.

La intrare în muzeu, Miskin Baba îi întâmpină pe vizitatori cu povești despre insula Adakale.

Miskin Baba, este o figură reprezentativă pentru locuitorii din insula Ada-Kaleh, fiind ultimul prinț samanaid, pe care Allah l-a luminat să ajungă în micuța insulă. 

Muzeul redă povestea locului cu macheta micii insule, cu obiecte care au aparținut locuitorilor și imagini care cu ajutorul unei aplicații devin animații.

Redescoperirea AdaKaleh

Ambasada Turciei de la București a organizat diverse evenimente culturale, muzicale și promoționale sub numele „Ada Kaleh , Mon Amour” împreună cu grupul muzical Anton Pann și alte instituții și asociații locale. În luna septembrie, ansamblul Anton Pann a ținut mai multe concerte de muzică orientală specifică Adakale.

Primul eveniment  a avut loc la Turnu Severin, unde este afiliată Adakale, în perioada 10-11 septembrie. La deschiderea programului, care a inclus o expoziție de fotografie, o proiecție de documentar și un concert, au fost prezenți foștii rezidenți ai Adakale, copiii și rudele acestora din Turcia și România.

În cadrul programului, a fost vizitată insula Şimian, unde au fost mutate bunurile din Adakale. În timp ce momente emoționante au fost trăite în timpul turului cu barca către locul vechi al insulei, coroane de flori au fost lăsate în zona în care insula se afla sub apă.

Ultimul program de comemorare Adakale a avut loc la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București în perioada 23-24 septembrie.

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Faimosul baschetbalist turc, Enes Kanter, a primit premiul pentru „Cel mai valoros patriot”, în SUA

Kanter și-a sacrificat cariera pentru a vorbi împotriva ipocriziei NBA cu privire la problemele drepturilor omului în țări cu care liga are afaceri, precum China și Turcia.

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Criza economică din Turcia: Anvelope de iarnă au început să fie date în chirie

Serdar Pektaş, care lucrează de 10 ani ca producător de anvelope pentru autovehicule în districtul Kadirli, din Osmaniye, a decis să continue serviciul de închiriere a anvelopelor de iarnă pe care l-a început anul trecut.

Erdogan a dat mâna cu Sisi, președintele Egiptului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a strâns mâna cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar, pe...