joi, mai 23, 2024

Călătorie virtuală pe Adakaleh. Povestea paradisului pierdut sub Dunăre


Adakaleh, pământul pierdut sub Dunăre, la sfârșitul anilor 1960, a fost reînviat cu holograme virtuale în Muzeul Porțile de Fier din Mehedinți, conform Romanya Haber.

La intrare în muzeu, Miskin Baba îi întâmpină pe vizitatori cu povești despre insula Adakale.

Miskin Baba, este o figură reprezentativă pentru locuitorii din insula Ada-Kaleh, fiind ultimul prinț samanaid, pe care Allah l-a luminat să ajungă în micuța insulă. 

Muzeul redă povestea locului cu macheta micii insule, cu obiecte care au aparținut locuitorilor și imagini care cu ajutorul unei aplicații devin animații.

Redescoperirea AdaKaleh

Ambasada Turciei de la București a organizat diverse evenimente culturale, muzicale și promoționale sub numele „Ada Kaleh , Mon Amour” împreună cu grupul muzical Anton Pann și alte instituții și asociații locale. În luna septembrie, ansamblul Anton Pann a ținut mai multe concerte de muzică orientală specifică Adakale.

Primul eveniment  a avut loc la Turnu Severin, unde este afiliată Adakale, în perioada 10-11 septembrie. La deschiderea programului, care a inclus o expoziție de fotografie, o proiecție de documentar și un concert, au fost prezenți foștii rezidenți ai Adakale, copiii și rudele acestora din Turcia și România.

În cadrul programului, a fost vizitată insula Şimian, unde au fost mutate bunurile din Adakale. În timp ce momente emoționante au fost trăite în timpul turului cu barca către locul vechi al insulei, coroane de flori au fost lăsate în zona în care insula se afla sub apă.

Ultimul program de comemorare Adakale a avut loc la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București în perioada 23-24 septembrie.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park.