vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia este cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă în euro

Institutul turistic de statistică a publicat rezultatele preliminare a studiului realizat de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) 2020, care arată că Turcia este cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă în euro, conform Turkish Minutes.

Potrivit parității puterii de cumpărare (PPP), cetățenii turci au mai multă putere de cumpărare decât cetățenii din Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina și Albania.

Valoarea indicelui produsului intern brut pe cap de locuitor, potrivit PPP, a fost de 64. Turcia sa clasat pe locul 31 din 37 de țări europene într-un clasament bazat pe puterea de cumpărare.

În raport a fost incluse 27 de state membre UE, 3 țări AELS (Elveția, Islanda și Norvegia), 5 țări candidate (Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albania), 1 țară potențial candidată (Bosnia-Herțegovina) și Marea Britanie comparațiile.

Dintre cele 37 de țări incluse în comparații, țara cu cel mai mare indice PIB pe cap de locuitor conform PPP a fost Luxemburgul cu 266 puncte, iar cea mai mică țară a fost Albania cu 31. 

În indicele PIB pe cap de locuitor, Luxemburgul a fost cu 166 la sută peste Media UE și Albania au fost cu 69% sub medie, în timp ce Turcia s-a clasat pe locul 31 cu 64 de indicii.

Sub media UE

În timp ce nivelul mediu al consumului individual pe cap de locuitor în Uniunea Europeană a fost de 100, cel al Turciei a fost de 72, ceea ce a fost cu 28% sub media UE. În acest indice, Turcia s-a clasat pe locul 28 din 37 de țări, ceea ce a fost cu 28% sub media UE. 

Conform rezultatelor preliminare pentru 2020, indicele nivelului de preț al Turciei pentru consumul individual real a fost de 32. Această valoare a demonstrat că, în Turcia, același coș de bunuri și servicii care costă 100 de euro în alte țări ale UE poate fi cumpărat cu 32 de euro în lire. Turcia, cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă euro, indicând puterea de cumpărare slabă a turcilor în comparație cu omologii lor europeni.

Greci merg la cumpăruri în Turcia

Mii de bulgari și greci s-au adunat în orașele de frontieră turcești, cum ar fi Edirne, pentru a face cumpărături din cauza deprecierii lirei față de euro.

„După ce restricțiile COVID au fost ușurate, vecinii noștri au început să sosească. Înainte de pandemie, între 40.000 și 50.000 de mașini circulau zilnic din Bulgaria în Turcia pentru a face cumpărături pe piețele noastre ”, a declarat Bülent Reisoğlu, președintele Cooperării Artizanale Ulus Market din Edirne. 

Paritatea puterii de cumpărare (PPP) este o metodă de comparare a prețurilor și volumelor internaționale care elimină diferențele de niveluri de preț între țări. PPP este un curs de schimb care egalizează puterea de cumpărare a diferitelor valute.

PPP este raportul de preț al unui coș standardizat de bunuri și servicii din diferite țări. Ca urmare, diferențele de preț între țări sunt eliminate, permițând comparații internaționale de prețuri și volume.

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă