vineri, aprilie 19, 2024

Turcia este cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă în euro

Institutul turistic de statistică a publicat rezultatele preliminare a studiului realizat de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) 2020, care arată că Turcia este cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă în euro, conform Turkish Minutes.

Potrivit parității puterii de cumpărare (PPP), cetățenii turci au mai multă putere de cumpărare decât cetățenii din Bulgaria, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina și Albania.

Valoarea indicelui produsului intern brut pe cap de locuitor, potrivit PPP, a fost de 64. Turcia sa clasat pe locul 31 din 37 de țări europene într-un clasament bazat pe puterea de cumpărare.

În raport a fost incluse 27 de state membre UE, 3 țări AELS (Elveția, Islanda și Norvegia), 5 țări candidate (Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Albania), 1 țară potențial candidată (Bosnia-Herțegovina) și Marea Britanie comparațiile.

Dintre cele 37 de țări incluse în comparații, țara cu cel mai mare indice PIB pe cap de locuitor conform PPP a fost Luxemburgul cu 266 puncte, iar cea mai mică țară a fost Albania cu 31. 

În indicele PIB pe cap de locuitor, Luxemburgul a fost cu 166 la sută peste Media UE și Albania au fost cu 69% sub medie, în timp ce Turcia s-a clasat pe locul 31 cu 64 de indicii.

Sub media UE

În timp ce nivelul mediu al consumului individual pe cap de locuitor în Uniunea Europeană a fost de 100, cel al Turciei a fost de 72, ceea ce a fost cu 28% sub media UE. În acest indice, Turcia s-a clasat pe locul 28 din 37 de țări, ceea ce a fost cu 28% sub media UE. 

Conform rezultatelor preliminare pentru 2020, indicele nivelului de preț al Turciei pentru consumul individual real a fost de 32. Această valoare a demonstrat că, în Turcia, același coș de bunuri și servicii care costă 100 de euro în alte țări ale UE poate fi cumpărat cu 32 de euro în lire. Turcia, cea mai ieftină țară din Europa pentru cei care câștigă euro, indicând puterea de cumpărare slabă a turcilor în comparație cu omologii lor europeni.

Greci merg la cumpăruri în Turcia

Mii de bulgari și greci s-au adunat în orașele de frontieră turcești, cum ar fi Edirne, pentru a face cumpărături din cauza deprecierii lirei față de euro.

„După ce restricțiile COVID au fost ușurate, vecinii noștri au început să sosească. Înainte de pandemie, între 40.000 și 50.000 de mașini circulau zilnic din Bulgaria în Turcia pentru a face cumpărături pe piețele noastre ”, a declarat Bülent Reisoğlu, președintele Cooperării Artizanale Ulus Market din Edirne. 

Paritatea puterii de cumpărare (PPP) este o metodă de comparare a prețurilor și volumelor internaționale care elimină diferențele de niveluri de preț între țări. PPP este un curs de schimb care egalizează puterea de cumpărare a diferitelor valute.

PPP este raportul de preț al unui coș standardizat de bunuri și servicii din diferite țări. Ca urmare, diferențele de preț între țări sunt eliminate, permițând comparații internaționale de prețuri și volume.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.