vineri, aprilie 26, 2024

TENSIUNE ECONOMICĂ ÎN CIPRU

Ciprioții turci avertizează că vor efectua propriile foraje maritime de explorare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze, dacă ciprioții greci îşi continuă planurile în acest sens, informează Reuters. Vineri, Kudret Ozersay, ministru de externe al Republicii Turce a Ciprului de Nord (recunoscută ca stat doar de Turcia), a insistat: „Fie facem asta împreună – prin dialog, acord şi acţiune comună, fie lucrurile se opresc, fie noi (ciprioții turci) vom face același lucru, vom începe şi noi exploatarea şi forajele”.

Guvernul din partea greacă a Ciprului, recunoscut internațional, a acordat unor companii multinaționale licențe de explorare pentru petrol şi gaze în mai multe perimetre offshore. Dintre beneficiari, grupul italian Eni a renunţat luna trecută la forajele planificate, din cauza prezentei unor nave militare turce. O filială a ExxonMobil urmează să înceapă explorările anul acesta.

Insula Cipru este divizată din 1974, în urma unei lovituri de stat a ciprioţilor greci, care intenţionau unirea cu Grecia, acţiune urmată de ocuparea nordului ţării de către Turcia.

Turcia a amenințat că va împiedica acţiunile unilaterale ale ciprioţilor greci, dar Ciprul – stat membru al Uniunii Europene din 2004 – nu a indicat că ar fi dispus să renunţe la exploatarea resurselor naturale din zona economică maritimă. Autorităţile de la Bruxelles au cerut celor de la Ankara să evite ameninţările şi să se abţină de la acţiuni care ar putea periclita relaţiile cu UE.

Insula Cipru este divizată din 1974, în urma unei lovituri de stat a ciprioţilor greci, care intenţionau unirea cu Grecia, acţiune urmată de ocuparea nordului ţării de către Turcia. Din 2015, cele două părţi cipriote negociază fără vreun succes evident,  reunificarea, sub coordonarea ONU.

 

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org