vineri, octombrie 16, 2020

AHMET ŞIK, ELIBERAT DUPĂ 425 ZILE DE DETENȚIE DENUNȚĂ SULTANATUL MAFIEI

Cunoscutul jurnalist de investigații turc Ahmet Şık, eliberat vineri seară din închisoare după 425 de zile de detenție, şi-a reluat sâmbătă criticile la adresa guvernului, denunțând ceea ce el a calificat drept ”sultanatul mafiei”, transmite dpa.

”Garantez că acest sultanat al mafiei se va încheia. Atunci ne vom bucura”, a afirmat Şık, potrivit unei înregistrări video postate online.

Ahmet Şık este unul dintre cei 18 jurnaliști şi membri ai conducerii cotidianului de opoziție Cumhuriyet care fac obiectul unor procese judiciare în Turcia.

Fostul redactor-șef al publicației, Can Dundar, trăiește în exil în Europa după ce a fost condamnat la închisoare de un tribunal turc. Dündar şi colegul său Erdem Gül, de la Cumhuriyet, au fost condamnați în mai 2016 pentru difuzarea unei înregistrări video despre care afirmă că arată cum serviciile secrete turce transportau arme în Siria.

Regimul condus de președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că Can Dündar face parte din mișcarea clericului Fehtullah Gülen, considerată de Ankara drept organizatoarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

cumhurietTot vineri seară a fost eliberat din închisoare şi actualul redactor-şef al publicației Cumhuriyet, Murat Sabuncu, însă a rămas în detenție un membru al conducerii administrative publicației, Akın Atalay, în cazul acestuia procesul urmând să fie reluat săptămâna viitoare. AGERPRES

 

 

 

 

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei, relatează Turkish Minutes.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.