sâmbătă, aprilie 9, 2022

AHMET ŞIK, ELIBERAT DUPĂ 425 ZILE DE DETENȚIE DENUNȚĂ SULTANATUL MAFIEI

Cunoscutul jurnalist de investigații turc Ahmet Şık, eliberat vineri seară din închisoare după 425 de zile de detenție, şi-a reluat sâmbătă criticile la adresa guvernului, denunțând ceea ce el a calificat drept ”sultanatul mafiei”, transmite dpa.

”Garantez că acest sultanat al mafiei se va încheia. Atunci ne vom bucura”, a afirmat Şık, potrivit unei înregistrări video postate online.

Ahmet Şık este unul dintre cei 18 jurnaliști şi membri ai conducerii cotidianului de opoziție Cumhuriyet care fac obiectul unor procese judiciare în Turcia.

Fostul redactor-șef al publicației, Can Dundar, trăiește în exil în Europa după ce a fost condamnat la închisoare de un tribunal turc. Dündar şi colegul său Erdem Gül, de la Cumhuriyet, au fost condamnați în mai 2016 pentru difuzarea unei înregistrări video despre care afirmă că arată cum serviciile secrete turce transportau arme în Siria.

Regimul condus de președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că Can Dündar face parte din mișcarea clericului Fehtullah Gülen, considerată de Ankara drept organizatoarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

cumhurietTot vineri seară a fost eliberat din închisoare şi actualul redactor-şef al publicației Cumhuriyet, Murat Sabuncu, însă a rămas în detenție un membru al conducerii administrative publicației, Akın Atalay, în cazul acestuia procesul urmând să fie reluat săptămâna viitoare. AGERPRES

 

 

 

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.