duminică, octombrie 18, 2020

Stupoare: demisie Saad Hariri. Tensiuni în Liban

Forțele de securitate libaneze au dejucat în urmă cu câteva zile un atentat împotriva prim-ministrului țării, Saad Hariri, care a demisionat sâmbătă și a denunțat un complot vizând asasinarea sa, a informat postul de televiziune Al Arabiya, citat de EFE. Postul saudit, de unde , a explicat că gruparea care pregătea atentatul a deconectat camerele de luat vederi de la turnurile de control care erau amplasate pe drumul pe care urma să circule coloana premierului, în Beirut. Al Arabiya nu a dat mai Hariri și-a anunțat demisiaulte detalii cu privire la tentativa de atentat și nici nu a citat surse.

Forțele de securitate libaneze au dejucat un atentat împotriva lui Hariri în urmă cu câteva zile

Anunțându-și demisia din Riad, Hariri a declarat că Libanul trăiește un climat „similar” celui din 2005, în zilele anterioare asasinării tatălui său, premierul de la acea vreme, Rafic Hariri, ucis la 14 februarie 2005, într-un atentat cu camion-capcană la Beirut, soldat cu 21 de morți și peste 200 de răniți.

Tribunalul Special pentru Liban, care anchetează cazul, a acuzat cinci membri ai grupării șiite Hezbollah că au comis atentatul, însă gruparea refuză să-i predea pe cei cinci justiției internaționale, acuzând tribunalul că este un instrument în mâinile SUA și ale Israelului.

Premierul libanez Saad Hariri a demisionat și a declarat că se teme pentru viața sa

„Îmi anunț demisia din postul de prim-ministru”, a declarat Hariri, care se află în prezent în Arabia Saudită, într-un discurs retransmis de postul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu sediul în Dubai.

Demisia, deloc așteptată, intervine la un an după nominalizarea sa. Puternica mișcare armată Hezbollahul șiit face parte din guvernul lui Hariri.

„Simt că viața mea este în pericol”, a afirmat Hariri, apreciind că Libanul se află într-o situație similară aceleia care a precedat asasinarea tatălui său în 2005, Rafic Hariri, fost prim-ministru. Patru membri ai Hezbollah au fost acuzați în această crimă care a zguduit Libanul.

Hezbollahul este un aliat crucial al regimului Bashar al-Assad în războiul din Siria vecină. Gruparea este susținută de Teheran și este singura formațiune libaneză care și-a păstrat armele după

încheierea războiului civil din Liban (1975-1990). Hezbollahul refuză să renunțe la arsenalul său, principalul măr al discordiei în țară, notează AFP.

„Iranul are supremația asupra destinului țărilor din regiune (…) Hezbollahul este brațul Iranului nu doar în Liban, ci și în alte țări arabe”, a denunțat Hariri, un apropiat al Riadului. „Și „în ultimele decenii, Hezbollahul a impus o stare de fapt împlinit prin forța armelor”, a adăugat premierul demisionar, care și-a citit discursul din spatele unui birou, având în față un drapel libanez.

Potrivit Reuters, biroul președintelui libanez Michel Aoun a anunțat sâmbătă că Saad Hariri i-a telefonat șefului statului „din afara Libanului” pentru a demisiona din funcția de prim-ministru și că Aoun așteaptă întoarcerea lui Hariri pentru a afla „circumstanțele demisiei acestuia”

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/proche-moyen-orient/le-premier-ministre-libanais-saad-hariri-demissionne-a-la-surprise-generale_1957702.html

http://www.europe1.fr/international/le-premier-ministre-libanais-saad-hariri-annonce-sa-demission-a-la-suprise-generale-3483158

 

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.