vineri, aprilie 8, 2022

A V-a ediție a Festivalului internațional „Mihail Sebastian” se desfășoară în perioada 2-5 noiembrie la Brăila

Scriitorul Mihail Sebastian reprezintă un simbol al istoriei, culturii și istoriei poporului român, a declarat joi ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu, în deschiderea celei de-a V-a ediții a Festivalului internațional „Mihail Sebastian”, care se desfășoară în perioada 2-5 noiembrie la Brăila, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER). Romașcanu a exprimat cu acest prilej disponibilitatea instituției pe care o conduce de a sprijini în continuare astfel de manifestări.

„Apreciem foarte mult ce faceți dvs și vă spun că Mihail Sebastian — un simbol al istoriei, culturii și al istoriei poporului român — merita un asemenea festival. Mihail Sebastian este un personaj pe care ar trebui să-l studiem cu foarte mare atenție. Am citit cu mare bucurie „Jurnalul” pentru că, înțelegând ce s-a întâmplat atunci, avem garanția că nu se vor mai întâmpla asemenea grozăvii. A fost un mare scriitor. (…) Dramaturgia lui este una dintre cele mai jucate dramaturgii ale autorilor români. A trăit într-o etapă de mare tumult a istoriei noastre contemporane și prin exemplul lui a arătat că poți prin prietenie și prin înțelegere reciprocă să treci dincolo de anumite momente extrem de grele în perioada respectivă, să poți să treci mai departe”, a arătat ministrul Culturii.

Mihail Sebastian — un simbol al istoriei, culturii și al istoriei poporului român

Lucian Romașcanu a evidențiat că Festivalul internațional „Mihail Sebastian” are loc în orașul scriitorului și a subliniat că Ministerul Culturii va sprijini revitalizarea memoriei lui autorului.

„Și să-i aducem cu fiecare nouă ediție noi unghiuri, în care trebuie să-l privim pe el ca autor. (…) Prin personajele sale, Mihail Sebastian a unit prin ceea ce a făcut și prin ceea ce a fost el mai mult comunitatea evreiască de români. El a fost un mare scriitor evreu și un mare scriitor român în același timp. Și îmi doresc foarte tare ca tot ce se spune aici și ce se va spune și în anii care vor veni să ne țină mai aproape. (…) Vă asigur de sprijinul Ministerului Culturii pentru tot ceea ce veți întreprinde în viitor”, a adăugat ministrul Culturii.

Directorul Departamentului de Cultură, Arte Media al FCER, Robert Schorr, organizator al festivalului, a subliniat sprijinul constant primit din partea Ministerului Culturii în organizarea evenimentului, alături de oficialitățile locale, după ce președintele FCER, dr. Aurel Vainer, a avut în urmă cu cinci ani inițiativa organizării unui astfel de festival. „Ministerul Culturii și oficialitățile locale ne-au fost mereu prieteni și parteneri. Întotdeauna atât Primăria, cât și Consiliul Județean și Instituția Prefectului au fost lângă noi mereu”, a afirmat Robert Schorr.

Personalitatea complexă, viața, cariera și opera lui Mihail Sebastian, pe numele real Iosif M. Hechter, au fost evocate de președintele FCER, Aurel Vainer, care și-a început alocuțiunea cu salutul de pace „Shalom”.

„Sebastian n-a fost numai un autor dramatic, a fost în lumea culturală românească și este foarte persistentă prezența lui ca autor dramatic. (…) Aflăm de la Sebastian foarte multe lucruri în afară de a viziona piesele de teatru. Într-o evoluție istorică, acum cinci ani, am venit „cu Sebastian acasă” și am spus ‘Zilele Sebastian’. După aceea am zis că e prea puțin și am i-am zis ‘Festivalul’. Iar anul trecut am avut o discuție tot aici, la deschidere: De ce să nu-l facem și internațional? Și atunci festivalul a devenit unul internațional. Este prima lui ediție. (…) Ca să subliniem originea lui evreiască în festivalul nostru își găsesc locul și momente idiș. (…) Până la urmă sunt sigur că vom face astfel încât în ‘Orașul cu salcâmi’, orașul lui Sebastian să apară și un bust Sebastian”, a subliniat președintele FCER, care a caracterizat festivalul pe ansamblu ca fiind „trei zile de cultură intensivă și intensă”.

Orașul Brăila are conștiința multiculturalității sale, a arătat directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea. „Brăila are un program cât se poate de serios pentru momentele de aniversare.

Alexandru Jantea Crican, viceprimar al municipiului Brăila, a evocat la rândul său personalitatea scriitorului brăilean. „Trebuie să ne asigurăm că generațiile viitoare nu vor uita ce înseamnă mai ales acea perioadă care nu va mai trebui să fie niciodată repetată. Ne mândrim cu acest festival internațional „Mihail Sebastian”, a spus oficialul local.

Orașul Brăila are conștiința multiculturalității sale, a arătat directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea. „Brăila are un program cât se poate de serios pentru momentele de aniversare. (…) Participăm la toate manifestările comunităților din oraș. (…) Anul ce vine, Brăila împlinește 650 de ani de existență documentară. Se vor putea oare planta la Brăila 650 de salcâmi?”, a subliniat Cândea, care vede posibilă ridicarea unui bust al scriitorului în oraș.

Salutul reprezentanților Comunității Evreilor din Brăila a fost adresat de către președintele comunității, Nadia Ustinescu. „Mihail Sebastian era o „balanță cu iz de salcâm”. „Sebastian a scris foarte mult în puținul timp pe care Dumnezeu i l-a hărăzit. Sunt cărți pe care citindu-le te întristezi adânc. (…) Ne-am adunat de fapt să ne bucurăm că a scris teatru care se poate juca oricând, oriunde pe glob și să-i dea senzația că acele piese au fost scrise cu puțin timp înainte, ca și atunci când au fost scrise miroseau puternic a floare de salcâm, așa cum simt că astăzi în Brăila salcâmii de pe strada Republicii au înflorit din nou și vor înflori în fiecare an toamna, când îl vom omagia pe Sebastian. Merită să plecăm cu toții acasă de la festival cu senzația că am simțit cu toții mirosul florilor de salcâm”, a spus Nadia Ustinescu.

Lucian Romașcanu a evidențiat că Festivalul internațional „Mihail Sebastian” are loc în orașul scriitorului și a subliniat că Ministerul Culturii va sprijini revitalizarea memoriei lui autorului.

Festivalul Internațional „Mihail Sebastian” (ediția a V-a) a început joi la Brăila, fiind organizat de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

În acest an, reunește participanți din Argentina, Canada, Franța, Germania, Israel, Republica Moldova, România.

 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.