Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
marți, iunie 6, 2023

Criza catalană şi mandat european de arestare

Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, informează DPA. Aceeași instanță a emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan. Toți cei cinci se află în Belgia. Foștii lor colegi de cabinet, cu excepția unuia singur eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro, au fost deja arestați preventiv în Spania. Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri după ce aceștia nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid, pentru a răspunde acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiștilor catalani este exclusiv o problemă a justiției. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că „acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare, a căror independență o respectăm pe deplin”. Annika Breidthardt a dat același răspuns și cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziția Comisiei Europene față de procedurile judiciare începute de autoritățile spaniole după referendumul privind independența față de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

foto 2 catalonia
”Sunt pregătit să candidez (…) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate”, a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

Fostul lider al executivului regional catalan, Carles Puigdemont, pe numele căruia Parchetul spaniol a emis un mandat european de arestare după încercarea de proclamare a independenței Cataloniei, a anunțat vineri că este ”pregătit” să candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid în 21 decembrie, relatează agenția Reuters și publicația La Vanguardia. ”Sunt pregătit să candidez (…) O campanie poate fi condusă de oriunde, inclusiv din străinătate”, a spus Puigdemont într-un interviu acordat la Bruxelles postului belgian de televiziune RTBF.

”Ne considerăm un guvern legitim. Trebuie să existe o continuitate în a spune lumii ce se întâmplă în Spania (…) Nu cu un guvern în închisoare pot fi alegeri normale, independente, libere”, a subliniat fostul premier catalan.

După ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă în urma declarației de independență votată de parlamentul catalan, el a venit în Belgia împreună cu patru dintre foștii săi miniștri, sperând astfel să nu ajungă pe mâna justiției spaniole, care i-a arestat deja pe vicepremierul Oriol Junqueras și pe ceilalți membri ai fostului executiv catalan rămași în Spania, cu excepția unuia singur, eliberat pe cauțiune după o noapte de arest.

foto 3 puisgdemonst
Carles Puigdemont însuși a declarat că a rămas la Bruxelles, capitala UE, pentru a avertiza Europa în legătură cu ”represiunea” din Catalonia. Într-un mesaj televizat de la Bruxelles joi seara, el a spus că decizia justiției ”nu mai este o problemă spaniolă internă”, iar comunitatea internațională trebuie să ”realizeze pericolul” pe care îl reprezintă această situație.

Puigdemont a negat în interviu că ar fi ”fugit” din Spania și a susținut că a venit în Belgia pentru a evita un val de violențe în Catalonia și pentru a-și pregăti apărarea în instanță, afirmând apoi că ar dori să se predea ”adevărate justiții (belgiene), nu justiției spaniole”.

Dar Parchetul spaniol a emis pe numele său și al celorlalți patru foști miniștrii un mandat european de arestare ce va fi remis autorităților belgiene cu solicitarea de a-i reține și extrăda către Spania.

Tot la Bruxelles, Adunarea Națională Catalană (ANC) a convocat vineri în fața sediului Comisiei Europene un protest față de încarcerarea liderilor separatiști catalani. Dar Comisia Europeană a transmis în aceeași zi că problema inculpării acestora ține strict de competența justiției spaniole și respectă independența acesteia. Conform surselor din anturajul lui Puigdemont, citate de agenția EFE, acesta din urmă nu va participa la manifestație.

”Acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare a căror independență o respectăm pe deplin”, a răspuns vineri, fără a oferi mai multe explicații, o purtătoare de cuvânt a Comisiei, întrebată despre ultimele evoluții din Catalonia.

Întrebată în multe rânduri despre acest subiect, purtătoarea de cuvânt Annika Breidthardt a formulat același răspuns de fiecare dată, apreciind că este de competența justiției să trateze acest dosar.

Ea a menținut o poziție identică și în legătură cu situația a opt membri ai guvernului lui Carles Puigdemont plasați în detenție preventivă de către Spania.

Justiția spaniolă ar urma să ceară vineri Belgiei predarea lui Puigdemont, acesta fiind urmărit penal după declarația de independență a Cataloniei.

Parchetul a cerut unui judecător de la Madrid să emită un mandat de arestare european, care va fi trimis în Belgia, unde liderul catalan se află de de luni.

Foto 4 Jean-Claude-Junker-932730
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa joi în Spania, la Salamanca, pentru a primi o diplomă de onoare de la universitatea din acest oraș.

De la izbucnirea crizei din Catalonia, Comisia Europeană a refuzat să intervină în ceea ce consideră că face parte din ”ordinea constituțională spaniolă”, în ciuda multor solicitări.

”Tăcerea instituțiilor europene (în privința Cataloniei) este uluitoare”, au afirmat Phillipe Lamberts și Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat ”autorităților spaniole să-i elibereze” pe liderii catalani închiși.

”Comisia Europeană are dreptate să considere statul de drept ca o temelie a Uniunii”, dar ”corectitudinea” și ”principiile democratice” trebuie ”respectate în toate statele membre”, au adăugat ei.

foto 5
”Tăcerea instituțiilor europene (în privința Cataloniei) este uluitoare”, au afirmat Phillipe Lamberts și Ska Keller, lideri ai grupului Verzi/ALE din Parlamentul European, cerând într-un comunicat ”autorităților spaniole să-i elibereze” pe liderii catalani închiși.


 

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.