vineri, martie 31, 2023

Festivalului Internațional de Film Documentar Antropologic „Culese din Balkani”

Documentare din zona Balcanilor și extra Balcani realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenți și adolescenți vor fi prezentate la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Antropologic „Culese din Balkani”, care începe vineri și se desfășoară până duminică, la Muzeul Național al Țăranului Român. Din regiune vor fi reprezentate , iar statele extra Balcani prezente sunt Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel.

Potrivit organizatorilor, secțiunile de la ediția din acest an a festivalului sunt Balcanika, Ethnologica, AntRO, DocuForm, Student Showcase, Ateliere pentru adolescenți, Media Documentaries, Evenimente speciale.

imageResize

Agenția Națională de Presă AGERPRES va fi prezentă în secțiunea „Media Documentaries” cu documentarul „Tărâmul dintre ape”. În aceeași secțiune vor fi prezentate și filme realizate de jurnaliștii de la Digi World.

Secțiunea „Balcanika” aduce în atenție filme din Grecia, România, Croația, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, care prezintă subiecte actuale și diversificate ale Balcanilor cum ar fi problema refugiaților, a comunităților marginale, a muzicii contemporane (hip-hop), a turismului ca fenomen social, a post-socialismului sau tratează aspecte ale ritualurilor magico-religioase, ale vieții cotidiene și de familie.

În secțiunea „Ethnologica” vor fi prezentate filme sau materiale filmate pe teren de către cercetători etnologi. Filmele tratează obiceiuri tradiționale inedite precum Ruptul Sterpelor din Ieud (Maramureș), Măsura vacii din Gălăuțaș (Hunedoara) sau Nunta Cornilor din Bănia (Caraș-Severin).

Secțiunea „AntRO” este dedicată unor regizori români de film documentar care au urmat cursuri de antropologie și/sau etnografie vizuală sau antropologilor străini care au făcut filme în România.

Documentarul și expresiile lui variate sunt prezentate în secțiunea „DocuForm”, care explorează multiplele forme pe care le poate lua documentarul în relație cu cercetarea antropologică.

În România se desfășoară în prezent trei cursuri de antropologie vizuală care au ca rezultat filme realizate de către studenți. În secțiunea „StudentShowcase” sunt prezentate rezultatele cursurilor practice realizate de către Bogdan Iancu și Ileana Gabriela Szasz la SNSPA și Universitatea București și de către Marius Lazăr și Mihai Andrei Leaha la UBB Cluj-Napoca.

În cadrul secțiunii „Ateliere pentru adolescenți” vor putea fi văzute filme documentare scurte realizate de adolescenți fie în echipă, fie în format colaborativ.

Din festival vor face parte și o serie de evenimente conexe – concerte, un party balcanic, un laborator muzical, un laborator antropologic, povestiri și degustări.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.