marți, martie 26, 2024

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4 lire a ajuns la 24 de lire


Toate datele economice au dat rezultate negative, după ce Turcia a trecut la sistemul prezidențial în 2018, arată Kronos. 

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

„Dacă ar fi venit sisteemul prezidențial, am fi fost cu mult în fața locului în care ne aflăm acum ca țară”, scria Erdogan, în urmă cu șapte ani, într-o postare pe Twitter.

Înainte de alegerile din 2018, Erdogan a mai făcut o altă declarație despre beneficiile introducerii sistemului prezidențial.

„Dă-ți fratelui vostru autoritatea și veți vedea cum se face față dobânzilor și dolarului”, afirma președintele turc, pe 24 iunie 2018.

La patru ani de această declarația, portul de știri, Kronos, a făcut o analiză comparativă a situației economice.

Pâinea a crescut cu 500 la sută

Prețurile la alimente, carne, lapte, zahăr și ulei în 2018 și în 2022.

Turcia se confruntă cu o inflație ridicată, mai ales în ultimul an. În timp ce inflația anuală în Turcia este în jur de 78,62 la sută, deprecierea lirei turcești și scăderea puterii de cumpărare au îngreunat accesul oamenilor la nevoile zilnice. În timp ce prețul unei pâini era de 1 TL în ziua în care Erdoğan a împărtășit despre sistemul prezidențial, prețul unei pâini a crescut la 5 TL începând cu 17 iulie 2022.

În timp ce prețul zahărului era de 2 lire pe kilogram în 2015, acum a ajuns la 26 de lire după 7 ani. În timp ce un cofrag de ouă era de 5 de lire  la acel moment, acesta este vândut în prezent la nivelul de 50 de lire.

Oamenii așteaptă reducerile la combustibil 

Situația din Turcia a devenit de așa natură încât oamenii așteaptă cu nerăbdare veștile reducerilor la combustibile. Cetățenii care stau la coadă la benzinării înainte de creșterea prețului combustibilului cumpără un litru de benzină la nivelul de 23,7 de lire. La data postării lui Erdogan din 2015, prețul litru al benzinei era de 4 de lire.

În Turcia, care este una dintre țările în care cele mai multe vehicule cu motorină în trafic din lume, combustibilul care s-a scumpit cel mai tare este motorina. 

În timp ce prețul pe litri de motorină era de 3 lire pe 29 ianuarie 2015, acesta este vândut la nivelul de 25,5 de lire pe 18 iulie 2022. Prețul LGP a crescut de la 2,5 lire la 10,9 lire.

Cursul valutar la nivel record

În Turcia, care nu a reușit să oprească de mulți ani creșterea cursurilor de schimb, salariul minim se topește în raport cu dolarul și euro. În Turcia, unde puterea de cumpărare a scăzut, dolarul american este evaluat la 17,4 de lire, în timp ce euro este 17,55 de lire. În 2015, dolarul era evaluat la 2,4 de lire, iar euro la 2,7 de lire.

Cel mai mic salariu pe economie din Europa

Inadecvarea salariului minim, care este pe ordinea de zi în fiecare an fără excepție, a atins apogeul odată cu creșterea ratelor inflației în ultima perioadă. În timp ce salariul minim net a fost de o mie de lire în 2015, acesta a fost evaluat la 371 de euro. Șapte ani mai târziu, salariul minim net în Turcia a crescut la 5.500 lire, însă acesta este evaluat la 313 euro. Pe de altă parte, Turcia este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa și cu cel mai mic salariu minim în euro.

Pașaportul turc: Turcia a eșuat în diplomație

Pașapoartele, unul dintre cele mai importante instrumente de călătorie în întreaga lume, arată și puterea politică și economică a țărilor. Valoarea pașapoartelor este măsurată prin capacitatea de a călători fără viză.

După introducerea sistemului prezidențial, Turcia a eșuat și în diplomație. În această perioadă, când dialogul dintre țări s-a slăbit și mai mult, relațiile cu țările din Peninsula Arabică s-au întărit pentru a oferi bani trezoreriei, în timp ce relațiile cu țările occidentale au slăbit. Această situație le îndepărtează și libertatea cetățenilor turci de a călători fără viză.

Democrația a avut de suferit

Turcia, care s-a clasat pe locul 97 în clasamentul mondial al democrației în 2015, a coborât cu 50 de locuri până în 2022 și s-a clasat pe locul 147.

În rapoarte, este scris că autocratizarea în Benin, Ungaria și Turcia continuă rapid, iar personalitățile opoziției din aceste țări sunt arestate și reduse la tăcere.

În Turcia, care ocupă locul 2 în lista țărilor cu cel mai mare număr de prizonieri din lume, 325 din 100 de mii de oameni rămân în închisori. Potrivit datelor Direcției Generale a Închisorilor și Caselor de Detenție din Turcia, ultima actualizare la 31 martie 2022, numărul total de deținuți este de 314. 502; 264. 935 dintre ei sunt bărbați și 35.318 sunt femei.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.