luni, iulie 18, 2022

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4 lire a ajuns la 24 de lire


Toate datele economice au dat rezultate negative, după ce Turcia a trecut la sistemul prezidențial în 2018, arată Kronos. 

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

„Dacă ar fi venit sisteemul prezidențial, am fi fost cu mult în fața locului în care ne aflăm acum ca țară”, scria Erdogan, în urmă cu șapte ani, într-o postare pe Twitter.

Înainte de alegerile din 2018, Erdogan a mai făcut o altă declarație despre beneficiile introducerii sistemului prezidențial.

„Dă-ți fratelui vostru autoritatea și veți vedea cum se face față dobânzilor și dolarului”, afirma președintele turc, pe 24 iunie 2018.

La patru ani de această declarația, portul de știri, Kronos, a făcut o analiză comparativă a situației economice.

Pâinea a crescut cu 500 la sută

Prețurile la alimente, carne, lapte, zahăr și ulei în 2018 și în 2022.

Turcia se confruntă cu o inflație ridicată, mai ales în ultimul an. În timp ce inflația anuală în Turcia este în jur de 78,62 la sută, deprecierea lirei turcești și scăderea puterii de cumpărare au îngreunat accesul oamenilor la nevoile zilnice. În timp ce prețul unei pâini era de 1 TL în ziua în care Erdoğan a împărtășit despre sistemul prezidențial, prețul unei pâini a crescut la 5 TL începând cu 17 iulie 2022.

În timp ce prețul zahărului era de 2 lire pe kilogram în 2015, acum a ajuns la 26 de lire după 7 ani. În timp ce un cofrag de ouă era de 5 de lire  la acel moment, acesta este vândut în prezent la nivelul de 50 de lire.

Oamenii așteaptă reducerile la combustibil 

Situația din Turcia a devenit de așa natură încât oamenii așteaptă cu nerăbdare veștile reducerilor la combustibile. Cetățenii care stau la coadă la benzinării înainte de creșterea prețului combustibilului cumpără un litru de benzină la nivelul de 23,7 de lire. La data postării lui Erdogan din 2015, prețul litru al benzinei era de 4 de lire.

În Turcia, care este una dintre țările în care cele mai multe vehicule cu motorină în trafic din lume, combustibilul care s-a scumpit cel mai tare este motorina. 

În timp ce prețul pe litri de motorină era de 3 lire pe 29 ianuarie 2015, acesta este vândut la nivelul de 25,5 de lire pe 18 iulie 2022. Prețul LGP a crescut de la 2,5 lire la 10,9 lire.

Cursul valutar la nivel record

În Turcia, care nu a reușit să oprească de mulți ani creșterea cursurilor de schimb, salariul minim se topește în raport cu dolarul și euro. În Turcia, unde puterea de cumpărare a scăzut, dolarul american este evaluat la 17,4 de lire, în timp ce euro este 17,55 de lire. În 2015, dolarul era evaluat la 2,4 de lire, iar euro la 2,7 de lire.

Cel mai mic salariu pe economie din Europa

Inadecvarea salariului minim, care este pe ordinea de zi în fiecare an fără excepție, a atins apogeul odată cu creșterea ratelor inflației în ultima perioadă. În timp ce salariul minim net a fost de o mie de lire în 2015, acesta a fost evaluat la 371 de euro. Șapte ani mai târziu, salariul minim net în Turcia a crescut la 5.500 lire, însă acesta este evaluat la 313 euro. Pe de altă parte, Turcia este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa și cu cel mai mic salariu minim în euro.

Pașaportul turc: Turcia a eșuat în diplomație

Pașapoartele, unul dintre cele mai importante instrumente de călătorie în întreaga lume, arată și puterea politică și economică a țărilor. Valoarea pașapoartelor este măsurată prin capacitatea de a călători fără viză.

După introducerea sistemului prezidențial, Turcia a eșuat și în diplomație. În această perioadă, când dialogul dintre țări s-a slăbit și mai mult, relațiile cu țările din Peninsula Arabică s-au întărit pentru a oferi bani trezoreriei, în timp ce relațiile cu țările occidentale au slăbit. Această situație le îndepărtează și libertatea cetățenilor turci de a călători fără viză.

Democrația a avut de suferit

Turcia, care s-a clasat pe locul 97 în clasamentul mondial al democrației în 2015, a coborât cu 50 de locuri până în 2022 și s-a clasat pe locul 147.

În rapoarte, este scris că autocratizarea în Benin, Ungaria și Turcia continuă rapid, iar personalitățile opoziției din aceste țări sunt arestate și reduse la tăcere.

În Turcia, care ocupă locul 2 în lista țărilor cu cel mai mare număr de prizonieri din lume, 325 din 100 de mii de oameni rămân în închisori. Potrivit datelor Direcției Generale a Închisorilor și Caselor de Detenție din Turcia, ultima actualizare la 31 martie 2022, numărul total de deținuți este de 314. 502; 264. 935 dintre ei sunt bărbați și 35.318 sunt femei.

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4...

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

„Masa mare”: Cum erau nunțile la turcii dobrogeni în perioada comunistă

„Masa mare“ are în esenţă sensul pe care i-l conferă cele două cuvinte componente. Începând de prin anii 1950-1955, această ceremonie a intrat în componenţa nunţilor turceşti din Dobrogea, în ultima noapte a nunţii. Ceremonia a fost împrumutată în întregime din obiceiurile de nuntă româneşti şi continuă la nunţile turceşti şi în zilele noastre, atât la ţară, cât şi la oraş. Turcii din Dobrogea traduc expresia „Masa mare“ prin cuvântul Koca sofra. Dacă „Masa mare“are loc la ţară înainte de ceremonie, mirele şi mireasa se duc în oraş pentru a se fotografia.

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European , al cărui membru fondator este.

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Ce mâncau sultanii?Un restaurant din Istanbul reface rețetele care au murit odată cu Imperiul Otoman

Imperiul Otoman s-a extins cândva de la Istanbul până la deșerturile arabe și ghețarii caucazieni. Sultanii tânjeau după delicatese provenite din fiecare colț al imperiului lor, iar bucătarii de palat au împletit acele ingrediente îndepărtate într-o bucătărie distinctivă.