vineri, martie 31, 2023

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4 lire a ajuns la 24 de lire


Toate datele economice au dat rezultate negative, după ce Turcia a trecut la sistemul prezidențial în 2018, arată Kronos. 

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

„Dacă ar fi venit sisteemul prezidențial, am fi fost cu mult în fața locului în care ne aflăm acum ca țară”, scria Erdogan, în urmă cu șapte ani, într-o postare pe Twitter.

Înainte de alegerile din 2018, Erdogan a mai făcut o altă declarație despre beneficiile introducerii sistemului prezidențial.

„Dă-ți fratelui vostru autoritatea și veți vedea cum se face față dobânzilor și dolarului”, afirma președintele turc, pe 24 iunie 2018.

La patru ani de această declarația, portul de știri, Kronos, a făcut o analiză comparativă a situației economice.

Pâinea a crescut cu 500 la sută

Prețurile la alimente, carne, lapte, zahăr și ulei în 2018 și în 2022.

Turcia se confruntă cu o inflație ridicată, mai ales în ultimul an. În timp ce inflația anuală în Turcia este în jur de 78,62 la sută, deprecierea lirei turcești și scăderea puterii de cumpărare au îngreunat accesul oamenilor la nevoile zilnice. În timp ce prețul unei pâini era de 1 TL în ziua în care Erdoğan a împărtășit despre sistemul prezidențial, prețul unei pâini a crescut la 5 TL începând cu 17 iulie 2022.

În timp ce prețul zahărului era de 2 lire pe kilogram în 2015, acum a ajuns la 26 de lire după 7 ani. În timp ce un cofrag de ouă era de 5 de lire  la acel moment, acesta este vândut în prezent la nivelul de 50 de lire.

Oamenii așteaptă reducerile la combustibil 

Situația din Turcia a devenit de așa natură încât oamenii așteaptă cu nerăbdare veștile reducerilor la combustibile. Cetățenii care stau la coadă la benzinării înainte de creșterea prețului combustibilului cumpără un litru de benzină la nivelul de 23,7 de lire. La data postării lui Erdogan din 2015, prețul litru al benzinei era de 4 de lire.

În Turcia, care este una dintre țările în care cele mai multe vehicule cu motorină în trafic din lume, combustibilul care s-a scumpit cel mai tare este motorina. 

În timp ce prețul pe litri de motorină era de 3 lire pe 29 ianuarie 2015, acesta este vândut la nivelul de 25,5 de lire pe 18 iulie 2022. Prețul LGP a crescut de la 2,5 lire la 10,9 lire.

Cursul valutar la nivel record

În Turcia, care nu a reușit să oprească de mulți ani creșterea cursurilor de schimb, salariul minim se topește în raport cu dolarul și euro. În Turcia, unde puterea de cumpărare a scăzut, dolarul american este evaluat la 17,4 de lire, în timp ce euro este 17,55 de lire. În 2015, dolarul era evaluat la 2,4 de lire, iar euro la 2,7 de lire.

Cel mai mic salariu pe economie din Europa

Inadecvarea salariului minim, care este pe ordinea de zi în fiecare an fără excepție, a atins apogeul odată cu creșterea ratelor inflației în ultima perioadă. În timp ce salariul minim net a fost de o mie de lire în 2015, acesta a fost evaluat la 371 de euro. Șapte ani mai târziu, salariul minim net în Turcia a crescut la 5.500 lire, însă acesta este evaluat la 313 euro. Pe de altă parte, Turcia este țara cu cel mai mare salariu minim din Europa și cu cel mai mic salariu minim în euro.

Pașaportul turc: Turcia a eșuat în diplomație

Pașapoartele, unul dintre cele mai importante instrumente de călătorie în întreaga lume, arată și puterea politică și economică a țărilor. Valoarea pașapoartelor este măsurată prin capacitatea de a călători fără viză.

După introducerea sistemului prezidențial, Turcia a eșuat și în diplomație. În această perioadă, când dialogul dintre țări s-a slăbit și mai mult, relațiile cu țările din Peninsula Arabică s-au întărit pentru a oferi bani trezoreriei, în timp ce relațiile cu țările occidentale au slăbit. Această situație le îndepărtează și libertatea cetățenilor turci de a călători fără viză.

Democrația a avut de suferit

Turcia, care s-a clasat pe locul 97 în clasamentul mondial al democrației în 2015, a coborât cu 50 de locuri până în 2022 și s-a clasat pe locul 147.

În rapoarte, este scris că autocratizarea în Benin, Ungaria și Turcia continuă rapid, iar personalitățile opoziției din aceste țări sunt arestate și reduse la tăcere.

În Turcia, care ocupă locul 2 în lista țărilor cu cel mai mare număr de prizonieri din lume, 325 din 100 de mii de oameni rămân în închisori. Potrivit datelor Direcției Generale a Închisorilor și Caselor de Detenție din Turcia, ultima actualizare la 31 martie 2022, numărul total de deținuți este de 314. 502; 264. 935 dintre ei sunt bărbați și 35.318 sunt femei.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...