miercuri, martie 29, 2023

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori


Negustorii din Edirne i-au primit pe concetățeni care trăiesc în străinătate cu muzică live și cu mâncare.

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Negustorii au profitat de ocazia pentru a-i întâmpina pe expați cu muzica la acordeon și bunătăți precum ficat prăjit la tigaie sau martipan. 

În ultimele 24 de ore peste 35 de mii de turcii au intrat în țara, iar în ultimele trei săptămâni au intrat în țara aproape 150 de mii de concetățeni, potrivit agenției de știri, IHA.

Mâncare și aur

„Gurbetciler”, cum li se spun în turcă expaților, când intră în Turcia, la granița de la Edirne au două interese majore: mâncare tradițională turcească și să cumpere aur. Astfel, negustorii s-au pregătit pentru a satisface nevoile acestora. Mâncarea era pregătită, iar vitrinele magazinelor cu bijuterii erau pline, mai ales că este și sezonul nunților, iar turcii obișnuiesc să ofere aur mirilor.

Turcii care locuiesc în străinătate s-au oprit în Edirne să cumpere aur.

Cât este aurul în Turcia

Devalorizarea lirei și creșterea a euro i-a bucurat pe turci, care se întorc în țară. Prețul de achiției a aurului este de 887,42 de lire (50,07 euro) și se vinde cu 921,36 de lire.(51,99 euro)

Prețul la benzină scade cu aproape o liră

„Gurbetciler” care au venit în țară în weekendul acesta cu mașina au numai bucurii, mai ales că este așteptată, marți, o scădere a prețului la benzină de 96 de kuruș.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...