luni, iulie 18, 2022

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori


Negustorii din Edirne i-au primit pe concetățeni care trăiesc în străinătate cu muzică live și cu mâncare.

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Negustorii au profitat de ocazia pentru a-i întâmpina pe expați cu muzica la acordeon și bunătăți precum ficat prăjit la tigaie sau martipan. 

În ultimele 24 de ore peste 35 de mii de turcii au intrat în țara, iar în ultimele trei săptămâni au intrat în țara aproape 150 de mii de concetățeni, potrivit agenției de știri, IHA.

Mâncare și aur

„Gurbetciler”, cum li se spun în turcă expaților, când intră în Turcia, la granița de la Edirne au două interese majore: mâncare tradițională turcească și să cumpere aur. Astfel, negustorii s-au pregătit pentru a satisface nevoile acestora. Mâncarea era pregătită, iar vitrinele magazinelor cu bijuterii erau pline, mai ales că este și sezonul nunților, iar turcii obișnuiesc să ofere aur mirilor.

Turcii care locuiesc în străinătate s-au oprit în Edirne să cumpere aur.

Cât este aurul în Turcia

Devalorizarea lirei și creșterea a euro i-a bucurat pe turci, care se întorc în țară. Prețul de achiției a aurului este de 887,42 de lire (50,07 euro) și se vinde cu 921,36 de lire.(51,99 euro)

Prețul la benzină scade cu aproape o liră

„Gurbetciler” care au venit în țară în weekendul acesta cu mașina au numai bucurii, mai ales că este așteptată, marți, o scădere a prețului la benzină de 96 de kuruș.

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Ce mâncau sultanii?Un restaurant din Istanbul reface rețetele care au murit odată cu Imperiul Otoman

Imperiul Otoman s-a extins cândva de la Istanbul până la deșerturile arabe și ghețarii caucazieni. Sultanii tânjeau după delicatese provenite din fiecare colț al imperiului lor, iar bucătarii de palat au împletit acele ingrediente îndepărtate într-o bucătărie distinctivă.

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European , al cărui membru fondator este.

„Masa mare”: Cum erau nunțile la turcii dobrogeni în perioada comunistă

„Masa mare“ are în esenţă sensul pe care i-l conferă cele două cuvinte componente. Începând de prin anii 1950-1955, această ceremonie a intrat în componenţa nunţilor turceşti din Dobrogea, în ultima noapte a nunţii. Ceremonia a fost împrumutată în întregime din obiceiurile de nuntă româneşti şi continuă la nunţile turceşti şi în zilele noastre, atât la ţară, cât şi la oraş. Turcii din Dobrogea traduc expresia „Masa mare“ prin cuvântul Koca sofra. Dacă „Masa mare“are loc la ţară înainte de ceremonie, mirele şi mireasa se duc în oraş pentru a se fotografia.