duminică, aprilie 21, 2024

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori


Negustorii din Edirne i-au primit pe concetățeni care trăiesc în străinătate cu muzică live și cu mâncare.

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Negustorii au profitat de ocazia pentru a-i întâmpina pe expați cu muzica la acordeon și bunătăți precum ficat prăjit la tigaie sau martipan. 

În ultimele 24 de ore peste 35 de mii de turcii au intrat în țara, iar în ultimele trei săptămâni au intrat în țara aproape 150 de mii de concetățeni, potrivit agenției de știri, IHA.

Mâncare și aur

„Gurbetciler”, cum li se spun în turcă expaților, când intră în Turcia, la granița de la Edirne au două interese majore: mâncare tradițională turcească și să cumpere aur. Astfel, negustorii s-au pregătit pentru a satisface nevoile acestora. Mâncarea era pregătită, iar vitrinele magazinelor cu bijuterii erau pline, mai ales că este și sezonul nunților, iar turcii obișnuiesc să ofere aur mirilor.

Turcii care locuiesc în străinătate s-au oprit în Edirne să cumpere aur.

Cât este aurul în Turcia

Devalorizarea lirei și creșterea a euro i-a bucurat pe turci, care se întorc în țară. Prețul de achiției a aurului este de 887,42 de lire (50,07 euro) și se vinde cu 921,36 de lire.(51,99 euro)

Prețul la benzină scade cu aproape o liră

„Gurbetciler” care au venit în țară în weekendul acesta cu mașina au numai bucurii, mai ales că este așteptată, marți, o scădere a prețului la benzină de 96 de kuruș.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.