luni, octombrie 2, 2023

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori


Negustorii din Edirne i-au primit pe concetățeni care trăiesc în străinătate cu muzică live și cu mâncare.

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Negustorii au profitat de ocazia pentru a-i întâmpina pe expați cu muzica la acordeon și bunătăți precum ficat prăjit la tigaie sau martipan. 

În ultimele 24 de ore peste 35 de mii de turcii au intrat în țara, iar în ultimele trei săptămâni au intrat în țara aproape 150 de mii de concetățeni, potrivit agenției de știri, IHA.

Mâncare și aur

„Gurbetciler”, cum li se spun în turcă expaților, când intră în Turcia, la granița de la Edirne au două interese majore: mâncare tradițională turcească și să cumpere aur. Astfel, negustorii s-au pregătit pentru a satisface nevoile acestora. Mâncarea era pregătită, iar vitrinele magazinelor cu bijuterii erau pline, mai ales că este și sezonul nunților, iar turcii obișnuiesc să ofere aur mirilor.

Turcii care locuiesc în străinătate s-au oprit în Edirne să cumpere aur.

Cât este aurul în Turcia

Devalorizarea lirei și creșterea a euro i-a bucurat pe turci, care se întorc în țară. Prețul de achiției a aurului este de 887,42 de lire (50,07 euro) și se vinde cu 921,36 de lire.(51,99 euro)

Prețul la benzină scade cu aproape o liră

„Gurbetciler” care au venit în țară în weekendul acesta cu mașina au numai bucurii, mai ales că este așteptată, marți, o scădere a prețului la benzină de 96 de kuruș.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.