luni, octombrie 2, 2023

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat noile decizii cu privire la datoriile studențești către Instituția de Credit și Hosteluri (KYK), conform Turkey Posts.

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

„Am decis că rambursarea împrumutului se va face numai pe valoarea împrumutului, fără nicio diferență de inflație sau aplicarea ratei dobânzii.”, afirmă președintele.

Erdogan a adăugat că „26 de miliarde de lire de povară vor fi ridicate”, din 3 milioane 157 de mii de tineri care au primit împrumuturi pentru educație.

De asemenea, în 2022, se acordă 850 de lire studenților la licență, 1.700 de lire studenților absolvenți de master și 2.550 de lire studenților doctoranzi.

În prezent, plata creditelor pentru studenți începe după doi ani. Dacă locul de muncă asigurat nu este disponibil, acesta poate fi amânat. Erdogan a spus că cuantumul burselor va fi majorat la începutul anului.

Cum s-a ajuns la asta?

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele principalului partid din opoziție, a încurajat tinerii să nu mai plătească datoriile pentru că la alegerile din 2023, când o să câștige alegerile, acestea vor fi anulate.

„Întregului tineret! Nu plătiți datoriile KYK cu dobândă!”, a scris Kılıçdaroğlu, după ce a distribuit postarea unui tinere care a împărtășit suma cu dobândă plătită către KYK pe contul său de socializare.

În urma presiunilor puse de opoziție, Erdogan a luat această decizie de anula dobânzile. Însă, hastagul #TeşekkürlerKılıçdaroğlu, adică Mulțumim Kılıçdaroğlu a ajuns viral pe Twitter.

Echipele lui Erdogan au venit și ele cu hashtagul „Mulțumim Erdogan”, însă, deja era prea târziu.

Urmează pensiile?

O altă probleme în societatea turcă este sistemul de pensii, care îi afectează pe cei care și-au plătit suma către stat pentru a ieși la pensie, dar nu au încă vârsta. Un cetățean turc, care la 50 de ani, nu mai are serviciu, nu se poate nici angaja și nici să iasă la pensie, din cauza sistemului „Vârsta la pensionare” (EYT)

Astfel, Kılıçdaroğlu a publicat pe Twitter cu „EYT se încarcă”.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.