luni, martie 20, 2023

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat noile decizii cu privire la datoriile studențești către Instituția de Credit și Hosteluri (KYK), conform Turkey Posts.

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

„Am decis că rambursarea împrumutului se va face numai pe valoarea împrumutului, fără nicio diferență de inflație sau aplicarea ratei dobânzii.”, afirmă președintele.

Erdogan a adăugat că „26 de miliarde de lire de povară vor fi ridicate”, din 3 milioane 157 de mii de tineri care au primit împrumuturi pentru educație.

De asemenea, în 2022, se acordă 850 de lire studenților la licență, 1.700 de lire studenților absolvenți de master și 2.550 de lire studenților doctoranzi.

În prezent, plata creditelor pentru studenți începe după doi ani. Dacă locul de muncă asigurat nu este disponibil, acesta poate fi amânat. Erdogan a spus că cuantumul burselor va fi majorat la începutul anului.

Cum s-a ajuns la asta?

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele principalului partid din opoziție, a încurajat tinerii să nu mai plătească datoriile pentru că la alegerile din 2023, când o să câștige alegerile, acestea vor fi anulate.

„Întregului tineret! Nu plătiți datoriile KYK cu dobândă!”, a scris Kılıçdaroğlu, după ce a distribuit postarea unui tinere care a împărtășit suma cu dobândă plătită către KYK pe contul său de socializare.

În urma presiunilor puse de opoziție, Erdogan a luat această decizie de anula dobânzile. Însă, hastagul #TeşekkürlerKılıçdaroğlu, adică Mulțumim Kılıçdaroğlu a ajuns viral pe Twitter.

Echipele lui Erdogan au venit și ele cu hashtagul „Mulțumim Erdogan”, însă, deja era prea târziu.

Urmează pensiile?

O altă probleme în societatea turcă este sistemul de pensii, care îi afectează pe cei care și-au plătit suma către stat pentru a ieși la pensie, dar nu au încă vârsta. Un cetățean turc, care la 50 de ani, nu mai are serviciu, nu se poate nici angaja și nici să iasă la pensie, din cauza sistemului „Vârsta la pensionare” (EYT)

Astfel, Kılıçdaroğlu a publicat pe Twitter cu „EYT se încarcă”.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).