marți, iulie 19, 2022

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat noile decizii cu privire la datoriile studențești către Instituția de Credit și Hosteluri (KYK), conform Turkey Posts.

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

„Am decis că rambursarea împrumutului se va face numai pe valoarea împrumutului, fără nicio diferență de inflație sau aplicarea ratei dobânzii.”, afirmă președintele.

Erdogan a adăugat că „26 de miliarde de lire de povară vor fi ridicate”, din 3 milioane 157 de mii de tineri care au primit împrumuturi pentru educație.

De asemenea, în 2022, se acordă 850 de lire studenților la licență, 1.700 de lire studenților absolvenți de master și 2.550 de lire studenților doctoranzi.

În prezent, plata creditelor pentru studenți începe după doi ani. Dacă locul de muncă asigurat nu este disponibil, acesta poate fi amânat. Erdogan a spus că cuantumul burselor va fi majorat la începutul anului.

Cum s-a ajuns la asta?

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele principalului partid din opoziție, a încurajat tinerii să nu mai plătească datoriile pentru că la alegerile din 2023, când o să câștige alegerile, acestea vor fi anulate.

„Întregului tineret! Nu plătiți datoriile KYK cu dobândă!”, a scris Kılıçdaroğlu, după ce a distribuit postarea unui tinere care a împărtășit suma cu dobândă plătită către KYK pe contul său de socializare.

În urma presiunilor puse de opoziție, Erdogan a luat această decizie de anula dobânzile. Însă, hastagul #TeşekkürlerKılıçdaroğlu, adică Mulțumim Kılıçdaroğlu a ajuns viral pe Twitter.

Echipele lui Erdogan au venit și ele cu hashtagul „Mulțumim Erdogan”, însă, deja era prea târziu.

Urmează pensiile?

O altă probleme în societatea turcă este sistemul de pensii, care îi afectează pe cei care și-au plătit suma către stat pentru a ieși la pensie, dar nu au încă vârsta. Un cetățean turc, care la 50 de ani, nu mai are serviciu, nu se poate nici angaja și nici să iasă la pensie, din cauza sistemului „Vârsta la pensionare” (EYT)

Astfel, Kılıçdaroğlu a publicat pe Twitter cu „EYT se încarcă”.

Scrisoare către Ursula von Der Leyen pentru a opri respingerile de la granița Greciei

44 de organizații și susținători ai drepturilor omului au semnat o scrisoare comună adresandu-se oficialilor Uniunii Europene, cerându-le să-și extindă sprijinul pentru a opri respingerea la granița turco-greacă, conform Stockholm Center for Freedom.

Situația economică a Turciei, la 4 ani de la trecerea la sistemul prezidențial: Pâinea mai scumpă cu 500 la sută. Benzina de la 4...

Încă din 2015, Erdogan promitea că dacă țara va trece la un sistem prezidential, situația economică o să se îmbunătățească.

Edirne: Turcii care se întorc în țară primiți cu muzică, ficat prăjit și marțipan de negustori

Valul de întoarceri a turcilor în țara natală a continuat, ajungând la un nivel record, în acest weekend, cu peste 38.000 de vehicule care au trecut granița cu Edirne, după vacanța de săptămâna trecută cu ocazia Kurban Bayram, când majoritatea turcilor obișnuiesc să se întoarcă în țara natală.

Ce mâncau sultanii?Un restaurant din Istanbul reface rețetele care au murit odată cu Imperiul Otoman

Imperiul Otoman s-a extins cândva de la Istanbul până la deșerturile arabe și ghețarii caucazieni. Sultanii tânjeau după delicatese provenite din fiecare colț al imperiului lor, iar bucătarii de palat au împletit acele ingrediente îndepărtate într-o bucătărie distinctivă.

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Fostul membru al partidului lui Erdogan va dezvălui totul despre armele livrate civililor în timpul puciului eșuat din 2016

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

Documentar cutremurator! „Autobuzul albastru”: Mărturisirile cadeților despre puciul din 15 iulie 2016

Documentarul de 44 de minute, subtitrat în 14 limbi, intitulat „Mavi Otobüs”, „Autobuzul albastru”,  dă voce a șase cadeți ai forțelor aeriene care vorbesc despre evenimentele cheie care s-au desfășurat înainte, în timpul și după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Poliția a intervenit la un târg de carte, pe motiv că 3 cărți au fost interzise de un tribunal

Polițiștii au confiscat copii ale celor trei cărți la târgul de carte Zilele Cărții Munzur din Tunceli, care se vor desfășura în perioada 17-20 iulie.