joi, decembrie 8, 2022

Erdogan a anulat dobânzile pentru datoriile studenților. Turcii mulțumesc opoziției

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat noile decizii cu privire la datoriile studențești către Instituția de Credit și Hosteluri (KYK), conform Turkey Posts.

În timpul discursul de după ședința de Cabinet, Erdoğan a anunțat că rambursările împrumuturilor pentru studenți către KYK vor fi în valoare netă, indiferent de inflație și dobândă.

„Am decis că rambursarea împrumutului se va face numai pe valoarea împrumutului, fără nicio diferență de inflație sau aplicarea ratei dobânzii.”, afirmă președintele.

Erdogan a adăugat că „26 de miliarde de lire de povară vor fi ridicate”, din 3 milioane 157 de mii de tineri care au primit împrumuturi pentru educație.

De asemenea, în 2022, se acordă 850 de lire studenților la licență, 1.700 de lire studenților absolvenți de master și 2.550 de lire studenților doctoranzi.

În prezent, plata creditelor pentru studenți începe după doi ani. Dacă locul de muncă asigurat nu este disponibil, acesta poate fi amânat. Erdogan a spus că cuantumul burselor va fi majorat la începutul anului.

Cum s-a ajuns la asta?

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele principalului partid din opoziție, a încurajat tinerii să nu mai plătească datoriile pentru că la alegerile din 2023, când o să câștige alegerile, acestea vor fi anulate.

„Întregului tineret! Nu plătiți datoriile KYK cu dobândă!”, a scris Kılıçdaroğlu, după ce a distribuit postarea unui tinere care a împărtășit suma cu dobândă plătită către KYK pe contul său de socializare.

În urma presiunilor puse de opoziție, Erdogan a luat această decizie de anula dobânzile. Însă, hastagul #TeşekkürlerKılıçdaroğlu, adică Mulțumim Kılıçdaroğlu a ajuns viral pe Twitter.

Echipele lui Erdogan au venit și ele cu hashtagul „Mulțumim Erdogan”, însă, deja era prea târziu.

Urmează pensiile?

O altă probleme în societatea turcă este sistemul de pensii, care îi afectează pe cei care și-au plătit suma către stat pentru a ieși la pensie, dar nu au încă vârsta. Un cetățean turc, care la 50 de ani, nu mai are serviciu, nu se poate nici angaja și nici să iasă la pensie, din cauza sistemului „Vârsta la pensionare” (EYT)

Astfel, Kılıçdaroğlu a publicat pe Twitter cu „EYT se încarcă”.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.