marți, decembrie 6, 2022

Turcia s-a retras oficial din Convenția de la Istanbul. Opoziția promite reintroducerea în 24 de ore, după alegerile din 2023

Convenția de la Istanbul a fost anulată oficial odată cu publicarea decretului prezidențial în Monitorul Oficial, pe 20 martie 2021, conform Bold Medya.

Organizațiile de femei, ONG-urile și politicienii au contestat Consiliului de Stat decizia președintelui AKP, Recep Tayyip Erdogan, de a se retrage din Convenția de la Istanbul.

Pentru anularea deciziei au fost intentate 220 de procese. În aceste cazuri s-a cerut „anularea deciziei de retragere și suspendarea executării”.

Camera a X-a a Consiliului de Stat, care a examinat aceste cauze cu audieri, a finalizat revizuirea voluntară a Deciziei Președintelui, din 20 martie 2021, privind rezilierea tratatului.

Camera a respins cererea de anulare a Hotărârii Președintelui cu o majoritate de 3 voturi împotriva a 2 voturi împotrivă. Lütfiye Gözütok Akbulut a fost unul dintre cei 3 membri care au găsit decizia de retragere în conformitate cu constituția.

Potrivit știrilor de pe agenda reală, Akbulut lucra ca consilier juridic al IMM în perioada în care Municipiul Metropolitan din Istanbul se afla sub administrarea AKP. Akbulut a fost numit membru al Consiliului de Stat de Erdoğan în 2018.

Opoziție promite că o va reintroduce în 24 de ore

Președintele principalului partid din opoziție, CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, a răspuns la întrebările reporterilor din Marea Adunare Națională a Turciei.

Întrebat despre refuzul Consiliului de Stat de a anula decizia de anulare a Convenției de la Istanbul a promis că după alegerile din 2023, își propun să o reintroducă.

„Am o vorbă cu această națiune, când vom ajunge la putere, vom fi cu ajutorul lui Allah, vom pune în aplicare Convenția de la Istanbul, din nou în prima săptămână sau chiar 24 de ore”, a susținut Kılıçdaroğlu.

Ce s-a întâmplat?

„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie” a fost semnată de Turcia, pe 11 mai 2011, iar prin decizia Consiliului de Miniștri din 10 februarie 2012, Turcia a fost retrasă din Convenție, prin decret prezidențial.

Decizia Prezidențială privind rezilierea a intrat în vigoare la 3 luni de la notificarea către Comisia Europeană în conformitate cu prevederile contractului, iar Turcia a părăsit oficial contractul.

Ulterior, în Consiliul de Stat au fost intentate numeroase procese pentru anularea deciziei președintelui și suspendarea executării.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.