marți, iulie 16, 2024

Reuters: Candidatul prezidențial, Muharrem İnce „ar putea oferi lui Erdogan un colac de salvare”


Candidatura prezidențială a lui Muharrem İnce ar putea împinge alegerile la un al doilea tur, „crescând potențial perspectivele de câștig ale lui Erdogan”, conform unui articol din Reuters.

Muharrem İnce, „un candidat separatist”, așa cum este numit în articol, „ar putea oferi un colac de salvare președintelui Recep Tayyip Erdogan.”

„İnce ar putea spori perspectivele de victorie ale lui Erdoğan. Unele sondaje arată că principala alianță de opoziție îl învinge pe Erdogan, dar candidatul terț İnce ar putea reduce decalajul”.

Acest lucru ar putea împinge alegerile din mai din Turcia la un al doilea tur, „crezând potențial perspectivele de câștig ale președintelui, potrivit analiștilor și sondajelor”

Dacă niciun candidat la președinție nu obține mai mult de 50% la votul din 14 mai, primii doi vor concura într-un al doilea tur două săptămâni mai târziu.

Acord cu Kılıçdaroğlu

Unii analiști susțin că Ince ar putea conveni asupra unui acord cu Kılıçdaroğlu și se va retrage înainte de vot pentru a stimula opoziția care conform sondajelor, păstrează un avantaj față de Erdogan. Însă, este puțin probabil ca İnce să cedeze ușor.

„İnce, ale cărui discursuri directe și dansuri improvizate au atras atenția rețelelor sociale, a demisionat din CHP în urmă cu doi ani și a format Partidul Patriei după ce de două ori nu a reușit să devină lider CHP.

„Candidatura lui Ince ar face dificilă înfrângerea lui Erdogan în primul tur, dar acest lucru poate fi depășit dacă, așa cum se așteaptă alianța de opoziție, sprijinul lui și al celui de-al patrulea candidat Sinan Ogan scade la aproape 5 % până în ziua alegerilor”, se arată în articol.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.

Muharrem İnce a devenit faimos în rândul tinerilor de pe TikTok, după ce a dansat în timp ce cobora din autocar. Mulți creatori de conținut s-au filmat în timp ce imitau dansul lui İnce.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.