sâmbătă, iunie 22, 2024

Meta, condus de Zuckerberg va activa un centru de operațiuni înaintea alegerilor din Turcia


Meta, un conglomerat tehnologic multinațional american care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat că un centru pentru operațiuni electorale va fi activat înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din Turcia, programate pentru 14 mai, citat de Stockholm Center for Freedom.

Centrul de operațiuni electorale din Turcia va reuni experți din întreaga companie, inclusiv echipe de inginerie, juridice, de cercetare și analiză, pentru a identifica potențialele amenințări în aplicațiile sale în timp real și pentru răspunde rapid.

„Pentru a ne asigura că alegerile din Turcia din 14 mai sunt sigure și securizate, investim în oameni, parteneriate și tehnologie pentru a reduce răspândirea dezinformării și a elimina conținutul dăunător din aplicațiile noastre”, susține comunicatului Meta.

Meta afirmă că lucrează cu peste 90 de organizații independente de verificare a informațiilor din întreaga lume, inclusiv Doğruluk Payı și Teyit din Turcia.

Potrivit unui index al Freedom House, alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt printre cele mai vulnerabile din lume.

Patru candidați s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Turcia, potrivit unei liste preliminare anunțate de autoritatea electorală a țării, Consiliul Electoral Suprem (YSK).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.

Dreptul la informarea în Turcia

Potrivit Freedom House, mii de site-uri web sunt blocate în Turcia, iar această cenzură împiedică alegătorii să acceseze surse precise și diverse de informații înainte de vot.

Arestările și urmăririle penale ale jurnaliștilor, activiștilor și oamenilor obișnuiți pentru că au criticat sau discutat online despre oficialii guvernamentali sunt, de asemenea, probleme semnalizate în raportul Freedome House.

Noua „Lege privind combaterea dezinformarii”, care impune sancțiuni penale celor care distribuie în mod deliberat conținut online considerat „fals”, ar putea fi folosită pentru a urmări penal utilizatorii de internet și a facilita eforturile AKP de a reduce la tăcere disidența înaintea alegerilor.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.