duminică, aprilie 14, 2024

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 14 mai din Turcia sunt printre cele mai vulnerabile din lume, cu 33 din 100, urmând Pakistan și Zimbabwe, conform Turkish Minutes.

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Freedom House a dezvoltat un Election Vulnerability Index (EVI) compus din indicatori cheie legați de drepturile politice ale unei țări și libertatea internetului, derivată din rapoartele lor anuale Freedom in the World (FIW) și Freedom on the Net (FOTN).

Scorul EVI este compus din trei categorii: sfera digitală, sistemul electoral și participarea politică și drepturile omului.

Turcia a obținut 9 din 32 în categoria sferei digitale, care evaluează aspecte precum controlul guvernamental asupra infrastructurii internetului, blocarea și filtrarea conținutului, manipularea online, sancțiunile legale pentru activitățile online și hacking-ul și atacurile cibernetice.

Pentru categoria drepturilor omului, care acoperă libertățile presei, de exprimare și de întrunire, funcționarea ONG-urilor, independența justiției, tratamentul egal al diferitelor segmente de populație și protecția împotriva folosirii ilegale a forței fizice, Turcia a obținut nota 11 din 36.

Turcia are 4 candidați

Patru candidați s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Turcia care vor avea loc pe 14 mai, potrivit unei liste preliminare anunțate de autoritatea electorală a țării, Consiliul Electoral Suprem (YSK).

Țara a obținut 13 din 32 la categoria Sistem electoral și participare politică, care evaluează corectitudinea alegerilor, implementarea imparțială a legilor electorale, organizarea partidelor politice, oportunitățile de opoziție și transparența guvernului.

Scorul EVI al Turciei reflectă concentrarea puterii guvernamentale, legi stricte care incriminează exprimarea online și încercările extralegale de a reduce la tăcere jurnalismul independent și de a suprima disidența.

Țara este evaluată „Nu este liberă” în rapoartele FIW 2023 și FOTN 2022 ale Freedom House.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care caută realegerea, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.

Dreptul la informarea în Turcia

Potrivit Freedom House, mii de site-uri web sunt blocate în Turcia, iar această cenzură împiedică alegătorii să acceseze surse precise și diverse de informații înainte de vot.

Arestările și urmăririle penale ale jurnaliștilor, activiștilor și oamenilor obișnuiți pentru că au criticat sau discutat online despre oficialii guvernamentali sunt, de asemenea, probleme semnalizate în raportul Freedome House.

Noua „Lege privind combaterea dezinformarii”, care impune sancțiuni penale celor care distribuie în mod deliberat conținut online considerat „fals”, ar putea fi folosită pentru a urmări penal utilizatorii de internet și a facilita eforturile AKP de a reduce la tăcere disidența înaintea alegerilor.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..