vineri, martie 29, 2024

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Alegerile prezidențiale și parlamentare din 14 mai din Turcia sunt printre cele mai vulnerabile din lume, cu 33 din 100, urmând Pakistan și Zimbabwe, conform Turkish Minutes.

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Freedom House a dezvoltat un Election Vulnerability Index (EVI) compus din indicatori cheie legați de drepturile politice ale unei țări și libertatea internetului, derivată din rapoartele lor anuale Freedom in the World (FIW) și Freedom on the Net (FOTN).

Scorul EVI este compus din trei categorii: sfera digitală, sistemul electoral și participarea politică și drepturile omului.

Turcia a obținut 9 din 32 în categoria sferei digitale, care evaluează aspecte precum controlul guvernamental asupra infrastructurii internetului, blocarea și filtrarea conținutului, manipularea online, sancțiunile legale pentru activitățile online și hacking-ul și atacurile cibernetice.

Pentru categoria drepturilor omului, care acoperă libertățile presei, de exprimare și de întrunire, funcționarea ONG-urilor, independența justiției, tratamentul egal al diferitelor segmente de populație și protecția împotriva folosirii ilegale a forței fizice, Turcia a obținut nota 11 din 36.

Turcia are 4 candidați

Patru candidați s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Turcia care vor avea loc pe 14 mai, potrivit unei liste preliminare anunțate de autoritatea electorală a țării, Consiliul Electoral Suprem (YSK).

Țara a obținut 13 din 32 la categoria Sistem electoral și participare politică, care evaluează corectitudinea alegerilor, implementarea imparțială a legilor electorale, organizarea partidelor politice, oportunitățile de opoziție și transparența guvernului.

Scorul EVI al Turciei reflectă concentrarea puterii guvernamentale, legi stricte care incriminează exprimarea online și încercările extralegale de a reduce la tăcere jurnalismul independent și de a suprima disidența.

Țara este evaluată „Nu este liberă” în rapoartele FIW 2023 și FOTN 2022 ale Freedom House.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care caută realegerea, liderul principal al opoziției Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Patriei Muharrem İnce și Sinan Oğan, candidatul unui bloc format din patru partide de extremă dreapta, sunt cei patru candidați care s-au calificat pentru a candida la alegerile prezidențiale.

Dreptul la informarea în Turcia

Potrivit Freedom House, mii de site-uri web sunt blocate în Turcia, iar această cenzură împiedică alegătorii să acceseze surse precise și diverse de informații înainte de vot.

Arestările și urmăririle penale ale jurnaliștilor, activiștilor și oamenilor obișnuiți pentru că au criticat sau discutat online despre oficialii guvernamentali sunt, de asemenea, probleme semnalizate în raportul Freedome House.

Noua „Lege privind combaterea dezinformarii”, care impune sancțiuni penale celor care distribuie în mod deliberat conținut online considerat „fals”, ar putea fi folosită pentru a urmări penal utilizatorii de internet și a facilita eforturile AKP de a reduce la tăcere disidența înaintea alegerilor.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.