miercuri, aprilie 17, 2024

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

În timp ce vânzările de case către străini au crescut exponențial în ultimii patru ani, cetățenii turci s-au confruntat cu o criză a chiriilor, conform Bold Medya.

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Din răspunsul ministrului Murat Kurum reiese faptul că vânzări de peste 190 miliarde au fost realizate către persoane străine în perioada 1 ianuarie 2018 – 15 februarie 2023.

Iran, Federația Rusă, Irak, Germania, Afganistan, Kuweit, Arabia Saudită, Kazahstan, Azerbaidjan și Ucraina au ocupat primele zece locuri în achiziția de bunuri imobiliare precum reședințe și locuri de muncă.

Vânzările către străini au crescut cu 172 la sută

Cu o inflație ridicată, politici economice greșite și deprecierea lirei turcești, vânzările de locuințe către străini au crescut cu 172 la sută din 2018 până în 2022, în timp ce cetățenii care se luptau cu mijloacele de trai și se aflau la coada de carne ieftină nu puteau plăti chiria.

Facilitarea oportunităților precum acordarea cetățeniei în schimbul achiziției de locuințe, vânzarea de terenuri și înființarea unei companii a explodat vânzarea de locuințe către străini în ultimii ani.

Casele, un vis pentru turci

Odată cu deprecierea lirei turcești, inflația ridicată și creșterea prețurilor caselor, a devenit un vis pentru cetățenii turci să cumpere o casă în Turcia.

„Turcia a ajuns a străinilor. Cumpărarea unei case în țara noastră, devenită un pământ de ieftină pentru străini, este un vis pentru turci. În timp ce turcii nu pot plăti nici măcar chiria, și caută colegi de cameră, crește numărului de străini pe teritoriul Turciei în mod exponențial. Este o situație extrem de gravă, deoarece familiile se reunesc și plătesc chiria casei în care locuiesc”, comentează deputatul Özcan Purç.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută.

În 2021, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.