joi, iulie 25, 2024

Cum era la Palatul Topkapı, în luna Ramadan. Sultanul era servit cu ouă cu ceapă, kebab, prepeliță friptă și masa se încheia cu baclavale

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei Islamice. Mesele de iftar*, vizitele, aşteptarea orei de sahur, masa de sahur, regulile după care se desfăşurau acestea au fost stabilite în timpul Imperiului Otoman, în capitala Istanbul.

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei Islamice. Mesele de iftar, vizitele, aşteptarea orei de sahur, masa de sahur**, regulile după care se desfăşurau acestea au fost stabilite în timpul Imperiului Otoman, în capitala Istanbul.

Existau reguli speciale pentru deschiderea postului şi chiar pentru ce se găsea pe masa de iftar. În perioada Imperiului Otoman la palat şi în harem luna Ramazan era una foarte activă. Toţi cei care trăiau la palat posteau, iar cei care ştiau să scrie şi să citească recitau din Coran.

Ayşe Osmanoğlu, fata Sultanului Abdulhamid al II, în cartea sa „Tatăl meu Sultanul Abdulhamid“ ne povesteşte foarte frumos despre posturile din sec. al XIX: „Luna postului Ramazan era una foarte frumoasă, pregătirile începeau cu o săptămână înainte. ”

Din Bucătaria Regală erau trimise către toate apartamentele palatului, ulcioare cu tot felul de siropuri şi felurite gustări.

Prima zi de post

În prima zi a postului se puneau pe mesele tuturor apartamentelor tăvi aurite, se puneau pe jos covoraşele pentru rugăciune şi se făceau rugăciuni. Noaptea se deschideau uşile, se aduceau tăvile cu mâncare pentru sahur şi până se dădea semnalul toata lumea aştepta în picioare.

Seara, odată cu rafalele de tun, se strica postul cu apă zemzem, se aduceau mâncărurile de iftar, se bea limonadă cu gheaţă şi diverse siropuri. La palat exista o floare pe nume fulia şi din ea se prepara un sirop foarte bun. Cei care veneau la Mabeyn primeau din partea Başmabeyen o chirie (diş kirasi).

În fiecare seară un batalion din armată lua masa în Piaţa Yıldız, îşi făceau rugăciunea acolo şi împărţeau chiria oamenilor nevoiaşi. În cea de-a 27-a zi de Ramazan, în Seara de Kadir, numărul participanţilor era mai mare. 

Înainte de rugăciune tot Haremul, în frunte cu Valide Sultan (mama Sultanului) plecau din cartierul Yıldız spre curtea Geamiei Hamidiye. După ce sultanul intra în geamie, soldaţii primeau de la Bucătaria Regală, tăvi mari de plăcintă cu brânză şi siropuri fel de fel. Când se termina rugăciunea, în piaţa Yildiz, se trăgeau salve de fac. 

Meniul sultanului la Topkapı

Masa de iftar începea întodeauna cu ciorbă. Ciorba de pui cu orzişor, tuzlamaua din piele de curcan dreasă cu oţet şi usturoi, erau însoţite întodeauna de ouă cu ceapă. Începând cu cea de a 15 zi de post, la palat şi la reşedinţele celor bogaţi, începeau şi mesele de iftar cu invitaţi. 

În seara de Kadir, Palatul Topkapı devenea reşedinţă obligatorie a sultanului, indiferent de locaţia unde se găsea la momentul respectiv, reşedinţa de vară sau chiar palatul Dolmabahçe. Aici luau masa, stăteau la rugăciune şi chiar înnoptau aici.

La palatul Topkapı, în perioada Imperiului Otoman, exista o tradiţie conform căreia Sultanul era servit cu ouă cu ceapă. Ceapa tăiată mărişor era călită în ulei de Halep, după care erau adăugate bucăţele mici de pastramă afumată şi un pic de apă astfel încât totul să se călească bine. Se condimenta cu zahăr şi oţet şi se lasă să dea un clocot două, după care se făceau cuiburi unde se spărgeau ouă; se acoperea oala cu un capac şi se lăsa pe foc până compoziţia nu se întăreşte foarte tare. 

După acest fel de mâncare venea rândul kebabului, pe frigăruie sau la cuptor, carnea tocată cu brânză sau spanac şi plăcintă. Aceste feluri erau urmate de diverse deserturi pe bază de lapte (elmasiye, muhallebi, gülaç).

În momentul în care se serveau bamele murate era semn că primul tur de mâncare s-a încheiat şi că urmează cel de- al doilea. Acesta debuta cu pui sau curcan umplut cu orez cu alune, stafide, castane, ficăţei sau mirodenii. Urmau mâncărurile de carne şi legume, şi în funcţie de anotimp se serveau mâncăruri reci cu ulei de măsline (anghinare, vinete umplute cu legume, fasole verde sau uscate). În mijlocul mesei se găseau în permanenţă tăvi cu prepeliţe fripte şi munţi de orez. 

În mod tradiţional mesele de iftar erau încheiate cu baclavale cu nucă, fistic sau smântână.

*Iftar este masa care este luată în fiecare seară, de către musulmani, după apusul soarelui în timpul postului din luna Ramadan. Termenul iftar este similar cu fitr, cu sensul de „rupere rapidă”.

**Sahur este masa consumată dimineața devreme de musulmani înainte de post, înainte de zori în timpul sau în afara lunii islamice Ramadan.

Sursa: Gül Fatma Koz ”Yemek Name“

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,