Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
vineri, mai 26, 2023

Cum era la Palatul Topkapı, în luna Ramadan. Sultanul era servit cu ouă cu ceapă, kebab, prepeliță friptă și masa se încheia cu baclavale

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei Islamice. Mesele de iftar*, vizitele, aşteptarea orei de sahur, masa de sahur, regulile după care se desfăşurau acestea au fost stabilite în timpul Imperiului Otoman, în capitala Istanbul.

Postul este unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei Islamice. Mesele de iftar, vizitele, aşteptarea orei de sahur, masa de sahur**, regulile după care se desfăşurau acestea au fost stabilite în timpul Imperiului Otoman, în capitala Istanbul.

Existau reguli speciale pentru deschiderea postului şi chiar pentru ce se găsea pe masa de iftar. În perioada Imperiului Otoman la palat şi în harem luna Ramazan era una foarte activă. Toţi cei care trăiau la palat posteau, iar cei care ştiau să scrie şi să citească recitau din Coran.

Ayşe Osmanoğlu, fata Sultanului Abdulhamid al II, în cartea sa „Tatăl meu Sultanul Abdulhamid“ ne povesteşte foarte frumos despre posturile din sec. al XIX: „Luna postului Ramazan era una foarte frumoasă, pregătirile începeau cu o săptămână înainte. ”

Din Bucătaria Regală erau trimise către toate apartamentele palatului, ulcioare cu tot felul de siropuri şi felurite gustări.

Prima zi de post

În prima zi a postului se puneau pe mesele tuturor apartamentelor tăvi aurite, se puneau pe jos covoraşele pentru rugăciune şi se făceau rugăciuni. Noaptea se deschideau uşile, se aduceau tăvile cu mâncare pentru sahur şi până se dădea semnalul toata lumea aştepta în picioare.

Seara, odată cu rafalele de tun, se strica postul cu apă zemzem, se aduceau mâncărurile de iftar, se bea limonadă cu gheaţă şi diverse siropuri. La palat exista o floare pe nume fulia şi din ea se prepara un sirop foarte bun. Cei care veneau la Mabeyn primeau din partea Başmabeyen o chirie (diş kirasi).

În fiecare seară un batalion din armată lua masa în Piaţa Yıldız, îşi făceau rugăciunea acolo şi împărţeau chiria oamenilor nevoiaşi. În cea de-a 27-a zi de Ramazan, în Seara de Kadir, numărul participanţilor era mai mare. 

Înainte de rugăciune tot Haremul, în frunte cu Valide Sultan (mama Sultanului) plecau din cartierul Yıldız spre curtea Geamiei Hamidiye. După ce sultanul intra în geamie, soldaţii primeau de la Bucătaria Regală, tăvi mari de plăcintă cu brânză şi siropuri fel de fel. Când se termina rugăciunea, în piaţa Yildiz, se trăgeau salve de fac. 

Meniul sultanului la Topkapı

Masa de iftar începea întodeauna cu ciorbă. Ciorba de pui cu orzişor, tuzlamaua din piele de curcan dreasă cu oţet şi usturoi, erau însoţite întodeauna de ouă cu ceapă. Începând cu cea de a 15 zi de post, la palat şi la reşedinţele celor bogaţi, începeau şi mesele de iftar cu invitaţi. 

În seara de Kadir, Palatul Topkapı devenea reşedinţă obligatorie a sultanului, indiferent de locaţia unde se găsea la momentul respectiv, reşedinţa de vară sau chiar palatul Dolmabahçe. Aici luau masa, stăteau la rugăciune şi chiar înnoptau aici.

La palatul Topkapı, în perioada Imperiului Otoman, exista o tradiţie conform căreia Sultanul era servit cu ouă cu ceapă. Ceapa tăiată mărişor era călită în ulei de Halep, după care erau adăugate bucăţele mici de pastramă afumată şi un pic de apă astfel încât totul să se călească bine. Se condimenta cu zahăr şi oţet şi se lasă să dea un clocot două, după care se făceau cuiburi unde se spărgeau ouă; se acoperea oala cu un capac şi se lăsa pe foc până compoziţia nu se întăreşte foarte tare. 

După acest fel de mâncare venea rândul kebabului, pe frigăruie sau la cuptor, carnea tocată cu brânză sau spanac şi plăcintă. Aceste feluri erau urmate de diverse deserturi pe bază de lapte (elmasiye, muhallebi, gülaç).

În momentul în care se serveau bamele murate era semn că primul tur de mâncare s-a încheiat şi că urmează cel de- al doilea. Acesta debuta cu pui sau curcan umplut cu orez cu alune, stafide, castane, ficăţei sau mirodenii. Urmau mâncărurile de carne şi legume, şi în funcţie de anotimp se serveau mâncăruri reci cu ulei de măsline (anghinare, vinete umplute cu legume, fasole verde sau uscate). În mijlocul mesei se găseau în permanenţă tăvi cu prepeliţe fripte şi munţi de orez. 

În mod tradiţional mesele de iftar erau încheiate cu baclavale cu nucă, fistic sau smântână.

*Iftar este masa care este luată în fiecare seară, de către musulmani, după apusul soarelui în timpul postului din luna Ramadan. Termenul iftar este similar cu fitr, cu sensul de „rupere rapidă”.

**Sahur este masa consumată dimineața devreme de musulmani înainte de post, înainte de zori în timpul sau în afara lunii islamice Ramadan.

Sursa: Gül Fatma Koz ”Yemek Name“

Alegerile din Turcia. Ultimele sondaje. Erdoğan la 52,7%, Kılıçdaroğlu la 47,3%

Rezultatul primului tur din 14 mai nu se aseamănă cu previziunile sondajelor, care l-au indicat pe Kılıçdaroğu câștigător, fiind o surprinză pentru alegătorilor când președintele Erdoğan a ieșit în fruntea cursei.

Turcia ocupă locul 5 în indicele mondial care măsoară sclavia moderne

Mai mult de 1,3 milioane de oameni trăiesc în sclavia modernă în Turcia, care ocupă locul al cincilea dintre 151 de țări...

Washington Post: Pe fondul alegerilor din Turcia, asasinarea unui bărbat sirian stârnește teamă în rândul refugiaților

Afișele de campanie care promit deportarea refugiaților sirieni au apărut în dimineața în care Saleh Sabika a fost ucis. Erau peste tot prin oraș când și-a început ultimul drum  într-o țară care nu-l mai dorea.

 Kılıçdaroğlu cenzurat. Prezentat ca  „un alt candidat” într-o emisiunea a unui canal pro-Erdogan

La alegerile prezidențiale din 14 mai, Erdoğan a primit oficial 49,52% din voturi, în timp ce Kılıçdaroğlu a primit 44,88%. Este pentru prima dată când Turcia va avea parte de un scrutin electoral pe 28 mai.

La 13 ani se află în tribunal, după ce l-a insulat pe Erdogan într-o conversație pe WhatsApp

Un adolescent identificat doar prin inițialele B.C.G. a fost acuzat că l-a insultat pe președintele Erdoğan într-o conversație de grup WhatsApp, după ce un membru al grupului a depus o plângere la Centrul de Comunicații Prezidențial (CIMER).

Turcia: Prețurile la chirii au crescut cu 117% într-un an

Conform studiului al Centrului de Cercetare Economică și Socială a Universității Bahçeşehir (BETAM), chiriile au crescut în medie cu 117 la sută pe o bază anuală în aprilie în Turcia, iar în provinciile afectat de cutremur prețul s-a dublat.

VIDEO VIRAL. Erdogan refuză să bea apa oferită de garda de corp din cauza „măsurilor de securitate”.

Un videoclip cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan refuzând să bea apa oferită de garda sa de corp a stârnit o mare...