vineri, iunie 21, 2024

Turcii vor avea 26 de partide politice pe buletinul de vot la alegerile de pe 14 mai

26 de partide politice turce vor fi candida la viitoarele alegerile generale din 14 mai, conform Consiliul Electoral Suprem (YSK), citat de Gazete Duvar.

Ahmet Yener, președintele YSK, a declarat pe 10 aprilie că va examina dacă partidele politice care își depun listele îndeplinesc condițiile conform Legii alegerilor parlamentare până pe 11 aprilie. Listele nu pot fi revizuite după 9 aprilie.

În consecință, partidele Alianței Populare de guvernământ și-au depus propriile liste, inclusiv Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), Partidul Marii Unități (BBP) și Partidul Bunăstării (YRP).

Între timp, patru partide din principala opoziție, Alianța Națională, nu vor fi afișate pe buletinul de vot. Partidul Felicity, Partidul Democrat, Partidul Democrației și Progresului (DEVA) și Partidul Viitorului au nominalizat candidați pe lista de opoziție Partidul Popular Republican (CHP).

Partidul İYİ (Bun) și-a prezentat, de asemenea, propria listă, dar nu a nominalizat niciun candidat în nouă provincii, în coordonare cu CHP. În acest sens, CHP nu a nominalizat niciun candidat în șapte provincii din 81.

Concurența pe o listă comună în cadrul unei alianțe este considerată mai avantajoasă în metoda electorală d’Hondt a Turciei.

Alianța Populară a lui Erdogan

Până în ultimul moment, a fost o chestiune de curiozitate dacă partidele Alianței Populare vor conveni asupra unei liste comune în cadrul AKP, condus de Erdogan, deoarece ar putea crește numărul total de locuri în parlament în cadrul sistemului d’Hondt.

Cu toate acestea, fiecare partid din alianță a decis să concureze la alegerile generale din 14 mai cu propriile sigle și liste.

Pe de altă parte, AKP a nominalizat patru candidați din Partidul Islamist pentru Cauză Liberă (HÜDA-PAR) și trei din Partidul Stânga Democrată (DSP).

104 dintre actualii deputați au fost incluși pe lista de candidați a AKP, în timp ce 181 dintre ei nu au fost incluși.

Mai mult, 65 de deputați, inclusiv directori de top precum Binali Yıldırım, Mehmet Özhaseki, Nurettin Canikli, Ali İhsan Yavuz, Bülent Turan, nu au fost nominalizați din cauza guvernării de trei mandate a partidului. AKP are în prezent 285 de locuri în parlament.

Lista AKP din peste 35 de provincii s-a schimbat complet. Acesta a inclus 487 de candidați bărbați și 113 de femei.

Mai mult, toți miniștrii, cu excepția ministrului Sănătății, Fahrettin Koca, și a ministrului Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, au fost nominalizați în fruntea regiunii lor electorale. Koca și Ersoy nu au fost incluși prin propria voință. Se așteaptă ca Erdoğan să schimbe radical cabinetul dacă își va prelua din nou puterea.

AKP nu l-a nominalizat pe guvernatorul Hatay, Rahmi Doğan, care a demisionat din postul său. Primarul a fost criticat pe scară largă pentru „eșecul” și „incompetența” sa de a gestiona eficient eforturile de după cutremur.

Principala opoziție, Alianța Națiunii

Principalul bloc de opoziție va intra la alegerile parlamentare din 14 mai pe listele Partidului Popular Republican (CHP) și Partidului Bun (İYİ). Celelalte patru partide, Partidul Felicity, Partidul Democrat, Partidul Democrației și Progresului (DEVA) și Partidul Viitorului, au nominalizat 71 de candidați deputați din lista principală a opoziției CHP. Mai mult, CHP a nominalizat un total de 76 de candidați din cinci partide.

11 candidaţi ai Partidului DEVA, 11 candidaţi ai Partidului Viitorului, opt candidaţi ai Partidului Felicity şi trei candidaţi ai Partidului Democrat sunt de aşteptat să fie aleşi ca deputaţi, a informat Nergis Demirkaya de la Gazete Duvar.

CHP nu a nominalizat niciun candidat în șapte provincii din 81 în coordonare cu Partidul İYİ. Partidul İYİ nu a nominalizat niciun candidat în nouă provincii nici într-o mișcare de a asigura majoritatea absolută (360 din 600) în parlament ca alianță.

Printre candidații partidului DEVA care au luat parte pe lista CHP se numără fostul ministru al Justiției al AKP, Sadullah Ergin.

Într-o mișcare surpriză, partidul İYİ l-a nominalizat pe fostul ministru de interne al AKP, İdris Naim Şahin, pe lista lor.

Alianța pentru Muncă și Libertate de stânga

Alianța de stânga a Muncii și Libertății din Turcia este formată din Partidul Muncitoresc (EMEP), Partidul Mișcării Muncitorilor (EHP), Partidul Libertății Sociale (TÖP), Federația Adunărilor Socialiste (SMF), Partidul Muncitorilor din Turcia (TİP) , și Partidul Popular Democrat (HDP).

Cu toate acestea, HDP va candida la alegeri sub umbrela Partidului Stânga Verde, deoarece se confruntă cu riscul de a fi închis cu doar câteva zile până la alegeri.

HDP nu a nominalizat 33 dintre actualii săi parlamentari pe lista Partidului Stânga Verde, în principal din cauza limitei sale de două mandate, inclusiv turco-armeanul Garo Paylan. Limita de două mandate nu a fost aplicată pentru copreședinții Pervin Buldan și Mithat Sancar și Berdan Öztürk, Meral Danıș Beștaș, Sezai Temelli, Saruhan Oluç.

Partidul i-a nominalizat pe listă pe jurnaliştii de seamă Hasan Cemal şi Cengiz Çandar.

TİP a decis să nominalizeze candidați în 49 de provincii, într-o mișcare împotriva formării unei liste comune ca alianță. Cu toate acestea, ar putea căuta să strângă cel puțin trei procente din voturi pentru a putea primi ajutor financiar de la Trezorerie.

Alte partide la alegeri vor candida pe lista Partidului Stânga Verde.

Pe de altă parte, Partidul Patria (Memleket) și Partidul de extremă dreapta Victoria (Zafer) și-au depus listele la YSK.

Alegerile parlamentare vor avea loc împreună cu alegerile prezidențiale din 14 mai, într-un an istoric, în care turcii marchează cea de-a 100-a aniversare a Republicii Turcia.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.