miercuri, mai 1, 2024

Preocupare faţă de „atitudinea provocatoare” a Mişcării „Celor 64 de comitate” (MAE român)

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de „atitudinea provocatoare” a Mişcării „Celor 64 de comitate”, subliniind că incidente precum acoperirea stemei de pe sediul Ambasadei României din Budapesta au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării ‘Celor 64 de comitate’ şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale. MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES de MAE.

Ministerul român de Externe face un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său.

„MAE lansează un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său şi, în acest scop, va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Reamintim că autorităţile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază. În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite aşteptările sale ferme ca Ungaria să îşi asume promovarea unei relaţii bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanţă cu reperele anterior menţionate”, se precizează în comunicat.

Presa a relatat că, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, membri ai Mişcării „Celor 64 de comitate” au acoperit cu un steag al Ţinutului Secuiesc placa cu stema de pe sediul Ambasadei României din Budapesta.

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.