marți, aprilie 16, 2024

Obiectivele viitoarelor programe spațiale europene

Uniunea Europeană, reprezentată de Elzbieta Bienkowska, comisar pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri și Agenția Spațială Europeană (ESA), reprezentată de directorul său general, Jan Woerner, au semnat  la Bruxelles, o primă declarație comună privind viziunea și obiectivele viitoarelor programe spațiale europene, conform unui comunicat publicat pe site-ul ESA.

În cadrul noii sale „politici spațiale”, Uniunea Europeană a lansat un apel la adresa sectorului privat, invitând companiile și firmele să investească în explorarea spațiului pentru a crea noi locuri de muncă și creștere economică în Europa.

 

Principalele obiective comune ale UE și ESA privind viitorul Europei în spațiu sunt, pe de-o parte, „maximizarea integrării componentei spațiale în societatea și în economia europeană prin sporirea utilizării de tehnologii și aplicații din domeniul spațial în sprijinul politicilor publice, oferind soluții eficiente marilor provocări sociale cu care se confruntă Europa și întreaga lume” cu accent pe domeniile „navigației, comunicațiilor și observațiilor”.

Un al doilea obiectiv este legat de „dezvoltarea unui sector spațial european competitiv la nivel mondial prin susținerea cercetării, inovației și a antreprenoriatului pentru creștere economică și locuri de muncă în toate statele membre”, concomitent cu ocuparea unei poziții din ce în ce mai puternice pe piețele globale. Cel de-al treilea obiectiv este legat de „asigurarea autonomiei europene în ceea ce privește folosirea spațiului într-un mod sigur” și, în particular, „consolidarea și protejarea infrastructurii spațiale europene” împotriva oricărui tip de amenințări, inclusiv cele de ordin cibernetic. În declarația comună, cele două instituții au menționat că pentru a atinge aceste obiective este necesară întărirea cooperării în viitor, așa cum se precizează în Acordul Cadru ESA/UE din 2004. Spațiul, chiar dacă pare un concept îndepărtat, a devenit de mai mult timp parte a vieții de zi cu zi a cetățenilor europeni. Conform viziunii comune a UE și ESA, Europa va rămâne unul dintre principalii actori la nivel mondial în domeniul spațial și un partener de bază pe scena internațională pentru viitoare proiecte spațiale.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.