marți, aprilie 16, 2024

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Activiștii din Turcia au făcut un apel de urgență pentru închiderii minei de aur din İliç, din provincia estică Erzincan, responsabilă pentru scurgerea de cianură în Eufrat, relatează Bianet.org

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Audierea procesului în cadrul Uniunii Organizațiilor Inginerilor și Arhitecților din Turcia (TMMOB) împotriva raportului pozitiv EIA pentru creșterea capacității minei de aur a avut loc pe 30 noiembrie, în Tribunalul Administrativ Erzincan.

Dersim Gül, Secretarul General al TMMOB a luat cuvântul în ședința de presă care a avut loc după audiere.

„Este foarte important ca decizia pozitivă EIM și proiectul de creștere a capacității, care va cauza în mod clar daune care vor fi imposibil de compensat, să fie anulate de urgență, iar operațiunile acestei unități să fie oprite având în vedere impactul concret asupra mediului și riscuri.”, susține specialistul.

Compania a fost amendată după incident cu 16,4 milioane de lire pentru încălcarea Legii Mediului și cu 132.000 de lire pentru nerespectarea procedurilor, iar operațiunile unității au fost suspendate până la finalizarea măsurilor, dar nu a fost încheiată necesitatea urmăririi penale la plângerea Asociației Medicale din Turcia. (TTB) a depus pe 11 iulie o anchetă pentru a solicita incidentul.

Instanța va anunța hotărârea în termen de 15 zile.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.