vineri, septembrie 22, 2023

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Activiștii din Turcia au făcut un apel de urgență pentru închiderii minei de aur din İliç, din provincia estică Erzincan, responsabilă pentru scurgerea de cianură în Eufrat, relatează Bianet.org

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Audierea procesului în cadrul Uniunii Organizațiilor Inginerilor și Arhitecților din Turcia (TMMOB) împotriva raportului pozitiv EIA pentru creșterea capacității minei de aur a avut loc pe 30 noiembrie, în Tribunalul Administrativ Erzincan.

Dersim Gül, Secretarul General al TMMOB a luat cuvântul în ședința de presă care a avut loc după audiere.

„Este foarte important ca decizia pozitivă EIM și proiectul de creștere a capacității, care va cauza în mod clar daune care vor fi imposibil de compensat, să fie anulate de urgență, iar operațiunile acestei unități să fie oprite având în vedere impactul concret asupra mediului și riscuri.”, susține specialistul.

Compania a fost amendată după incident cu 16,4 milioane de lire pentru încălcarea Legii Mediului și cu 132.000 de lire pentru nerespectarea procedurilor, iar operațiunile unității au fost suspendate până la finalizarea măsurilor, dar nu a fost încheiată necesitatea urmăririi penale la plângerea Asociației Medicale din Turcia. (TTB) a depus pe 11 iulie o anchetă pentru a solicita incidentul.

Instanța va anunța hotărârea în termen de 15 zile.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.