marți, iulie 16, 2024

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Activiștii din Turcia au făcut un apel de urgență pentru închiderii minei de aur din İliç, din provincia estică Erzincan, responsabilă pentru scurgerea de cianură în Eufrat, relatează Bianet.org

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Audierea procesului în cadrul Uniunii Organizațiilor Inginerilor și Arhitecților din Turcia (TMMOB) împotriva raportului pozitiv EIA pentru creșterea capacității minei de aur a avut loc pe 30 noiembrie, în Tribunalul Administrativ Erzincan.

Dersim Gül, Secretarul General al TMMOB a luat cuvântul în ședința de presă care a avut loc după audiere.

„Este foarte important ca decizia pozitivă EIM și proiectul de creștere a capacității, care va cauza în mod clar daune care vor fi imposibil de compensat, să fie anulate de urgență, iar operațiunile acestei unități să fie oprite având în vedere impactul concret asupra mediului și riscuri.”, susține specialistul.

Compania a fost amendată după incident cu 16,4 milioane de lire pentru încălcarea Legii Mediului și cu 132.000 de lire pentru nerespectarea procedurilor, iar operațiunile unității au fost suspendate până la finalizarea măsurilor, dar nu a fost încheiată necesitatea urmăririi penale la plângerea Asociației Medicale din Turcia. (TTB) a depus pe 11 iulie o anchetă pentru a solicita incidentul.

Instanța va anunța hotărârea în termen de 15 zile.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.