joi, iulie 25, 2024

Negocieri eşuate în OPEC

Oficialii Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea producției de țiței, după negocieri îndelungate pe durata weekend-ului, au declarat surse din cadrul OPEC, transmit Reuters și Wall Street Journal.

Negocierile au eșuat deoarece Iranul nu a fost de acord cu înghețarea producției de țiței, adaugă sursele. Reuniunea a scos în evidență divergențele dintre statele membre ale OPEC, în special dintre liderul de facto al cartelului, Arabia Saudită, și Iran.

Autoritățile de la Teheran vor să-și recâștige cota de piață înregistrată înainte de aplicarea sancțiunilor internaționale, și apoi să fie de acord cu o reducere a producției. Cele două state concurează pentru influență în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria și Yemen.

Comitetul experților se va întâlni din nou la Viena în 25 noiembrie, înaintea următoarei reuniuni a miniștrilor țărilor membre OPEC, programată în 30 noiembrie, „pentru a finaliza cotele individuale”, susțin sursele. Oficialii OPEC s-au întâlnit sâmbătă și cu producători de țiței din afara cartelului (Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia și Bolivia), pentru a discuta reducerea producției de țiței. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției. Într-o declarație comună a membrilor OPEC și a statelor din afara cartelului se arată că reuniunea de sâmbătă a reprezentat „o evoluție pozitivă” spre finalizarea unui acord global privind limitarea producției de țiței, în 30 noiembrie.

În septembrie, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-și reducă producția de petrol cu 700.000 de barili pe zi (bpd), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producția sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd.

Vineri, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,76 dolari, ajungând la 49,71 dolari.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.