miercuri, aprilie 24, 2024

Consiliul Europei avertizează Turcia: CE este împotriva restabilirii pedepsei capitale

Consiliul Europei a avertizat din nou Turcia, duminică, împotriva restabilirii pedepsei cu moartea, amintind că aceasta nu este compatibilă cu apartenența la organizația paneuropeană, informează AFP.

„Aplicarea pedepsei cu moartea este incompatibilă cu apartenența la Consiliul Europei”, a amintit pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului, în condițiile în care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă că restabilirea pedepsei capitale va fi supusă votului în parlament.

„Aplicarea pedepsei cu moartea este incompatibilă cu apartenența la Consiliul Europei”

„În curând, în curând, nu va îngrijorați. Se va întâmpla în curând, dacă Dumnezeu o va dori”, a afirmat Erdogan, într-un discurs la Ankara, răspunzând unei mulțimi care scanda „Vrem pedepsa cu moartea” împotriva puciștilor. „Guvernul nostru va supune (reintroducerea pedepsei capitale) parlamentului. Sunt convins că parlamentul o va aproba și, când va ajunge în fața mea, o voi ratifica”, a continuat Erdogan.

Restabilirea pedepsei capitale este evocată de Ankara după tentativa de puci eșuată.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2004, când Turcia și-a înaintat candidatura pentru aderare la UE. Restabilirea acestei pedepse ar îngheța negocierile de aderare.

Consiliul Europei, care numără 47 de membri printre care Turcia, a pus deja în gardă Ankara împotriva tentației de o restabili.

Organizație paneuropeană distinctă de UE, Consiliul Europei nu tolerează în cadrul său decât țări care au abolit pedeapsa capitală sau care au declarat – cum este cazul Rusiei – un moratoriu.

The Secretary General of the Council of Europe Thorbjorn Jagland."Responsabilii politici ar trebui să apere Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care exclude clar pedeapsa cu moartea și pe care Turcia a ratificat-o”
The Secretary General of the Council of Europe Thorbjorn Jagland.”Responsabilii politici ar trebui să apere Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care exclude clar pedeapsa cu moartea și pe care Turcia a ratificat-o”

„Responsabilii politici ar trebui să apere Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care exclude clar pedeapsa cu moartea” și pe care Turcia a ratificat-o, a declarat, în luna august, secretarul general al organizației, Thorbjorn Jagland.

Organizație paneuropeană distinctă de UE, Consiliul Europei nu tolerează în cadrul său decât țări care au abolit pedeapsa capitală sau care au declarat – cum este cazul Rusiei – un moratoriu.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.