luni, aprilie 15, 2024

Primul astronaut din Turcia urmează să fie lansat în spațiul cosmic

Primul astronaut turc urmează să fie trimis la Stația Spațială Internațională (ISS), pentru o perioadă de două săptămâni, conform presei turcești.

Alper Gezeravci, un pilot al Forțelor Aeriene Turce, urmează să fie lansat din statul american Florida către Stația Spațială Internațională, pe 17 ianurie.(18 ianuarie, la 01:11, ora locală a Turciei.) Timp de două săptămâni, Gezeravci va face 13 experimente pe stația spațială.

Echipajul misiunii Ax-3, format din liderul misiunii spaniole Michael Lopez-Alegria, pilotul Forțelor Aeriene italiene Walter Villadei și Marcus Wandt din Suedia, în numele Agenției Spațiale Europene, este așteptat să acosteze la Stația Spațială Internațională, vineri, la ora 13.15.

Aplicațiile pentru astronauți au fost publicate de Agenția Spațială Turcă în mai 2022, cu selecția candidaților în funcție de munca și expertiza lor în inginerie, fizică, medicină, astronomie și sport.

Steagul Turciei în spațiu

În aprilie anul trecut, Erdogan a anunțat că Gezeravci ar fi primul călător spațial turc, dezvăluindu-i numele la TEKNOFEST, principalul eveniment tehnologic din Turcia.

Prima misiune spațială cu echipaj uman a Turciei se desfășoară în colaborare cu Axiom Space, cu sediul în SUA, inclusiv pregătirea astronauților în Houston, Texas, și serviciul de zbor.

Pe măsură ce călătorii din misiunea Ax-3 vor aduce cu el și obiecte care simbolizează personalitatea și țările lor, Gezeravci va aduce fotografii cu familia, obiecte culturale și steagul turc.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești