duminică, octombrie 6, 2024

Record în Turcia: Temperatura de suprafață a Mării Mediterane depășește 32 °C

Temperatura de la suprafața mării a ajuns la 32,2 °C, în august, indicând un maxim fără precedent în estul Mediteranei, conform presei turcești.

Departamentul Meteorologic al Turciei a observat că temperaturile au fost de 31,9 grade în geamandul mediteranean Light Buoy din Mersin, 31,6 grade în districtul Yenişehir și 31,5 grade în districtul İskenderun, din Hatay. 

Alte locuri din Mediterana unde temperaturile sunt ridicate includ diferite districte din Antalya: Kaş cu 29,5 grade, Finike cu 29,3 grade şi Alanya cu 29,1 grade.

28,2 grade în august 2003

Înainte de 2023, cea mai ridicată temperatură a apei înregistrată în Marea Mediterană a fost de 28,2 grade în august 2003.

Temperaturi în Marea Egee, Marmara și Marea Neagră

În măsurătorile meteorologice, temperatura a fost înregistrată la 29 de grade în Aydın și 28,6 grade în Çanakkale, în timp ce două districte din Izmir au doborât un record în Marea Egee atingând 28,5 și, respectiv, 27,7 grade. 

Temperatura din Marea Marmara a atins 28 de grade în Silivri, Istanbul, și 27,9 grade pe coasta de sud a Yalova. 

În timp ce cea mai ridicată temperatură din Marea Neagră a fost de 28,1 grade în nordul Giresun, a fost urmată de 27,8 grade în Zonguldak și 27,5 grade în Artvin, Sinop și Samsun.

Temperaturile de la suprafața mării care depășesc 30 de grade în Marea Mediterană, unde chiar și 28 de grade erau considerate anterior extreme, prezintă riscuri semnificative pentru ecosistem. 

Prof. de la Universitatea Tehnică din Istanbul, Departamentul de Inginerie Meteorologică. Dr. Barış Önol a atras atenţia asupra creşterilor record ale temperaturilor de la suprafaţa mării în urma avertizărilor extrem de caniculare de vară şi toamnă. 

Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a identificat Marea Mediterană drept una dintre regiunile cele mai afectate de schimbările climatice. Panelul a remarcat că ecosistemul mediteranean a suferit schimbări semnificative începând cu anii 1980, cu scăderea biodiversității și răspândirea speciilor invazive.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Diplomați turci acuzați de trafic de persoane și fraudă în Washington

Avocații lui Agdipa spun că aceasta a sosit la Washington în februarie 2020, așteptându-se la condițiile prevăzute în contractul ei de muncă – o săptămână de lucru de 35 de ore la 14 dolari pe oră.

Primarul New Yorkului susține că zborurile și cazările de lux, finanțate de Turcia, au fost cadouri, nu mită

Alex Spiro, avocatul lui Adams, susține că rechizitoriul în acest caz susține o schemă de „mită” care nu îndeplinește definiția luării de mită și, într-adevăr, nu echivalează deloc cu o crimă federală”.

Criza economică din Turcia: Impozit de 10% pe profitul companiilor

Cota minimă de impozitare internă pentru câștigurile companiilor va de minim 10% înainte de deduceri și scutiri, potrivit unui decret publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor.