vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Pensionarii nu sunt mulțumiți de noua creștere a pensiilor

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a atras critici pe scară largă după ce a anunțat noua creștere a pensiilor, conform presei turcești.

Președintele a anunțat o creștere cu 42,6% a pensiilor, care include o creștere suplimentară de 5%, în urma unei ședințe de cabinet de marți.

Erdogan a anunțat că cea mai mică pensie, anterior 7.500 TL (248 de dolari), a fost majorată la 10.000 TL (331 de dolari). Cea mai mică pensie corespunde acum la 58,8% din salariul minim, care a crescut la 17.002 TL (564 de dolari), din 2024.

2024, „Anul pensionarilor”

Politicienii și pensionarii din opoziție și-au exprimat nemulțumirea și furia față de creșterea pensiilor, care este mult sub așteptările lor.

Özgür Özel, liderul principalului Partid Popular Republican (CHP) de opoziție, a declarat pe platforma X că majorarea anunțată de Erdoğan este „insuficientă”, argumentând că cea mai mică pensie ar trebui să fie egală cu salariul minim.

Reamintind că Erdogan a declarat 2024 drept „Anul pensionarilor”, Ali Babacan, liderul Partidului Democrație și Progres (DEVA), a declarat că anul acesta pensionarii „se gândesc de două ori înainte să le dea bani nepoților lor și anul în care se luptă să-și plătească chiria.”

Zeynel Abidin Ergen, președintele Sindicatului tuturor pensionarilor, a descris cea mai mică pensie, echivalentă cu 58,8% din salariul minim, drept un „scandal”, menționând că pensionarii nu vor accepta situația.

„Cererea noastră este foarte clară. Pensia cea mai mică ar trebui să fie aliniată cu salariul de început al unui nou funcționar public”, afirmă acesta.

Conform datelor anunțate la începutul lunii ianuarie, cel mai mic salariu al funcționarilor publici a fost majorat de la 22.017 TL (730 de dolari ) la 32.861 TL (1.090 de dolari).

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.