sâmbătă, februarie 10, 2024

Turcia: Pensionarii nu sunt mulțumiți de noua creștere a pensiilor

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a atras critici pe scară largă după ce a anunțat noua creștere a pensiilor, conform presei turcești.

Președintele a anunțat o creștere cu 42,6% a pensiilor, care include o creștere suplimentară de 5%, în urma unei ședințe de cabinet de marți.

Erdogan a anunțat că cea mai mică pensie, anterior 7.500 TL (248 de dolari), a fost majorată la 10.000 TL (331 de dolari). Cea mai mică pensie corespunde acum la 58,8% din salariul minim, care a crescut la 17.002 TL (564 de dolari), din 2024.

2024, „Anul pensionarilor”

Politicienii și pensionarii din opoziție și-au exprimat nemulțumirea și furia față de creșterea pensiilor, care este mult sub așteptările lor.

Özgür Özel, liderul principalului Partid Popular Republican (CHP) de opoziție, a declarat pe platforma X că majorarea anunțată de Erdoğan este „insuficientă”, argumentând că cea mai mică pensie ar trebui să fie egală cu salariul minim.

Reamintind că Erdogan a declarat 2024 drept „Anul pensionarilor”, Ali Babacan, liderul Partidului Democrație și Progres (DEVA), a declarat că anul acesta pensionarii „se gândesc de două ori înainte să le dea bani nepoților lor și anul în care se luptă să-și plătească chiria.”

Zeynel Abidin Ergen, președintele Sindicatului tuturor pensionarilor, a descris cea mai mică pensie, echivalentă cu 58,8% din salariul minim, drept un „scandal”, menționând că pensionarii nu vor accepta situația.

„Cererea noastră este foarte clară. Pensia cea mai mică ar trebui să fie aliniată cu salariul de început al unui nou funcționar public”, afirmă acesta.

Conform datelor anunțate la începutul lunii ianuarie, cel mai mic salariu al funcționarilor publici a fost majorat de la 22.017 TL (730 de dolari ) la 32.861 TL (1.090 de dolari).

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au  făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara. 

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Turcii furioși! Ministru afirmă că supraviețuitorii sunt fericiți că a avut loc cutremurul din 6 februarie

Remarcile lui Mehmet Özhaseki în timpul unei transmisii în direct pe CNN Türk, au stârnit un val de critici.