duminică, ianuarie 28, 2024

Vești bune pentru turci! Salariul minim pe economie va crește cu 49% în 2024


Salariul minim pe economie va crește în Turcia cu 49 la sută din 2024, conform Ministrului Muncii, citat de Gazete Duvar.

Ministrul Muncii, Vedat Işıkhan, a anunțat că salariul va fi de 17.002 lire turcești (578,31 dolari) marcând o creștere de 49% față de nivelul stabilit în iulie și o creștere de 100% din ianuarie.

„Suntem încântați să ne îndeplinim din nou angajamentul de a preveni ca lucrătorii noștri să fie zdrobiți de inflație”, a spus Işıkhan.

Aproximativ o treime din populația de 86 de milioane de oameni câștigă salariul minim, iar alte creșteri salariale sunt determinate de salariul de bază.

Lira și-a pierdut 35 la sută din valoare în 2023

Rata anuală a inflației din Turcia a urcat până la 61,98% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din acest an. Inflația a crescut rapid după o criză valutară la sfârșitul anului 2021 și a atins un nivel record din ultimii 24 de ani de 85,51% în octombrie 2022.

Anul acesta, lira și-a pierdut până acum aproximativ 35 la sută din valoare, agravând criza costului vieții pentru turci. Se teme că salariile mai mari vor contribui puternic la creșterea inflației, care a atins 62% luna trecută.

Turcia o să organizeze alegeri locale pe 31 martie. Erdogan a promis că va prelua controlul asupra Istanbulului, cel mai mare oraș, și a capitalei Ankara, conduse în prezent de opoziție.

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan...

Istanbul: Soția faimosului politician închis, Demirtaş, vrea să fie primarul metropolei

Başak Demirtaş, soţia politicianului kurd întemniţat Selahattin Demirtaş, a declarat, pe 21 ianuarie, într-un interviu acorda Artı Gerçek, că este deschisă să devină candidată la funcţia de primar al Partidului Democraţie şi Egalitate (DEM) de la Istanbul în cazul în care poporul şi partidul decid să o nominalizeze.

O tânără englezoaică a murit după o operație estetică în Turcia

Morgan Maria Ribeiro, din sudul Londrei, a fost a doua englezoaică, care a murit în urma unei intervenții chirurgicale în Turcia, în ianuarie.

Un nou partid și-a anunțat candidatul pentru alegerile din Istanbul

Partidul Bun (IYI) l-a desemnat pe deputatul Buğra Kavuncu, drept candidat pentru cea mai mare metropolă a Turciei la viitoarele alegeri locale din 31 martie.

Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO, după o întârziere de 20 de luni

Adunarea generală a Turciei, unde alianța guvernamentală a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, a votat cu 287-55 pentru a aproba cererea pe care Suedia a făcut-o pentru prima dată în 2022.