sâmbătă, iulie 27, 2024

Turcia pe ultimele locuri la libertatea academică, după Rusia și Bangladesh

Libertatea academică a Turciei a scăzut drastic în ultimul deceniu, plasând Turcia pe locul 166 din 179 de țări în decembrie 2022, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit Indexului Libertății Academice (AFI), care evaluează nivelurile de facto ale libertății academice în întreaga lume, Turcia se află pe ultimele locuri, cu un scor de 0,08 din 1, plasându-l chiar înaintea țărilor cu restricții stricte, cum ar fi Coreea de Nord, Myanmar și Iran. Turcia se află în spatele Tadjikistanului, Rusiei și Bangladeshului.

Proiectul AFI, finanțat de fundația germană non-profit Fritz Thyssen, a început în 2017 și a publicat primul său indice în 2020. Potrivit celui mai recent indice, Turcia a atins un scor de 0,43 în 2012, valoarea cuantificată a libertății academice scăzând cu peste 80 la sută în 10 ani. AFI evaluează libertatea academică prin intermediul a cinci indicatori cheie, fiecare cu un interval de punctaj de la 0 la 4.

7.000 de cadre universitare concediate de guvern

Această traiectorie descendentă a libertății academice a Turciei este legată în primul rând de evenimentele care au urmat unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Activitățile guvernului a dus la concedierea a peste 30.000 de profesori și 7.000 de cadre universitare, mulți dintre ei confruntându-se cu consecințe grave, cum ar fi acțiuni în justiție, pierderea locului de muncă sau închisoare pentru criticarea politicilor guvernamentale.

Erdogan alege rectorii

Un factor semnificativ în acest declin a fost decizia din 2016 a președintelui Recep Tayyip Erdogan de a desființa alegerile intrauniversitare pentru alegerea rectorilor universităților, o mișcare care a înlocuit un proces democratic cu numiri directe la prezidențiale. Această politică s-a confruntat cu critici pe scară largă pentru subminarea independenței instituțiilor de învățământ superior și centralizarea controlului în mâinile guvernului.

AFI 2022 arată că mai mult de jumătate din populația lumii, aproximativ 4 miliarde de oameni, trăiește în regiuni în care libertatea academică este în scădere, în timp ce situația se îmbunătățește doar puțin în cinci țări mai mici. Libertatea academică stagnează sau rămâne la un nivel scăzut în 152 de țări, cu diferențe regionale semnificative în țări precum India, China, SUA și Mexic.

Raportul AFI, bazat pe contribuțiile a 2.197 de oameni de știință, evidențiază tendințele globale care arată o scădere a libertății academice începând din 2008 și revenind la nivelurile observate ultima dată în urmă cu patru decenii. Raportul solicită, de asemenea, contribuții academice la setul de date AFI și îndeamnă factorii de decizie și liderii să folosească aceste date pentru a milita pentru libertatea academică.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.