marți, iulie 16, 2024

Turcia pe ultimele locuri la libertatea academică, după Rusia și Bangladesh

Libertatea academică a Turciei a scăzut drastic în ultimul deceniu, plasând Turcia pe locul 166 din 179 de țări în decembrie 2022, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit Indexului Libertății Academice (AFI), care evaluează nivelurile de facto ale libertății academice în întreaga lume, Turcia se află pe ultimele locuri, cu un scor de 0,08 din 1, plasându-l chiar înaintea țărilor cu restricții stricte, cum ar fi Coreea de Nord, Myanmar și Iran. Turcia se află în spatele Tadjikistanului, Rusiei și Bangladeshului.

Proiectul AFI, finanțat de fundația germană non-profit Fritz Thyssen, a început în 2017 și a publicat primul său indice în 2020. Potrivit celui mai recent indice, Turcia a atins un scor de 0,43 în 2012, valoarea cuantificată a libertății academice scăzând cu peste 80 la sută în 10 ani. AFI evaluează libertatea academică prin intermediul a cinci indicatori cheie, fiecare cu un interval de punctaj de la 0 la 4.

7.000 de cadre universitare concediate de guvern

Această traiectorie descendentă a libertății academice a Turciei este legată în primul rând de evenimentele care au urmat unei tentative de lovitură de stat din 2016.

Activitățile guvernului a dus la concedierea a peste 30.000 de profesori și 7.000 de cadre universitare, mulți dintre ei confruntându-se cu consecințe grave, cum ar fi acțiuni în justiție, pierderea locului de muncă sau închisoare pentru criticarea politicilor guvernamentale.

Erdogan alege rectorii

Un factor semnificativ în acest declin a fost decizia din 2016 a președintelui Recep Tayyip Erdogan de a desființa alegerile intrauniversitare pentru alegerea rectorilor universităților, o mișcare care a înlocuit un proces democratic cu numiri directe la prezidențiale. Această politică s-a confruntat cu critici pe scară largă pentru subminarea independenței instituțiilor de învățământ superior și centralizarea controlului în mâinile guvernului.

AFI 2022 arată că mai mult de jumătate din populația lumii, aproximativ 4 miliarde de oameni, trăiește în regiuni în care libertatea academică este în scădere, în timp ce situația se îmbunătățește doar puțin în cinci țări mai mici. Libertatea academică stagnează sau rămâne la un nivel scăzut în 152 de țări, cu diferențe regionale semnificative în țări precum India, China, SUA și Mexic.

Raportul AFI, bazat pe contribuțiile a 2.197 de oameni de știință, evidențiază tendințele globale care arată o scădere a libertății academice începând din 2008 și revenind la nivelurile observate ultima dată în urmă cu patru decenii. Raportul solicită, de asemenea, contribuții academice la setul de date AFI și îndeamnă factorii de decizie și liderii să folosească aceste date pentru a milita pentru libertatea academică.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.