miercuri, februarie 28, 2024

Turcia în discuții cu UE. Rata de respingere a vizelor mai mare ca a Rusiei

Autoritățile turce sunt în discuții cu UE privind facilitarea vizelor pentru cetățenii turci, după ce un număr tot mai mare de turci se plâng de respingerea cererilor lor de viză, raportează SchengenVisaInfo.com.

Viceministrul turc de externe, Mehmet Kemal Bozay a declarat că oficialii ministerului au fost angajați în discuții cu omologii lor din UE privind facilitarea vizelor pentru cetățenii turci.

Vize mai rapide pentru artiști și oameni de afaceri

Bozay a spus că părțile au discutat despre modul în care regulile actuale pot fi ușurate, Turcia făcând eforturi pentru un proces facilitat de solicitare a vizei Schengen pentru studenți, oameni de afaceri, artiști, cadre universitare și profesioniști din media.

În plus, autoritățile turce vor ca cererile de viză ale acestor grupuri să fie procesate mai rapid, permițându-le să-și obțină documentele fără a fi nevoie să aștepte o perioadă lungă de timp.

Deși UE nu a făcut încă nicio declarație oficială în această privință, Bozay a spus că Turcia așteaptă vești bune în curând.Oficialul a adăugat că existat deja o ușoară îmbunătățire a procesării cererilor de viză Schengen în unele părți ale țării și că așteptarea pentru o programare a fost redusă de la patru săptămâni la două.

Turcia, cea mai mare rată de respingere a vizelor

Potrivit unui raport anterior al publicației turce de știri economice, Ekonomim, Turcia are al doilea cel mai mare număr de cereri de viză Schengen după Rusia, dar rata sa de respingere este de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Turcia are cea mai mare rată de respingere dintre primele cinci țări cu cel mai mare numărul de cereri de viză Schengen depuse – Rusia, Turcia, Arabia Saudită, Maroc și Ucraina.

Un raport prezentat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de parlamentarul turc, Ziya Altunyaldız din Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP), în iulie 2022 a arătat o creștere a ratei de respingere a cererilor de viză Schengen depuse de cetățenii turci de la 4% în 2014 la 12,7% în 2020.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.