duminică, iunie 23, 2024

Mii de oameni la mitingul lui Kılıçdaroğlu din Van: „De parcă Demirtaş ar fi aici”

Principala candidat din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu și primarul Istanbulului au organizat un miting în provincia estică Van, unde au participat mii de oameni, conform Gazete Duvar.

Candidatul la președinție al principalului bloc de opoziție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a organizat, alături de primarul Istanbulul, Ekrem İmamoğlu, pe 2 mai un mare miting în provincia estică Van, ca parte a campaniei sale electorale pentru alegerile din 14 mai.

Întârziere de o oră din cauza aglomerație

După ce a fost întâmpinat pe aeroportul Van Ferit Melen, Kılıçdaroğlu a pornit în autobuzul electoral. Din cauza aglomerației care înconjura autobuzul pe drum, mitingul a început cu o întârziere de o oră.

Au existat multe steaguri ale Partidului Stânga Verde (YSP), precum și steaguri CHP.

Publicul a scandat sloganurile pentru renumitul lider kurd încarcerat, Selahattin Demirtaș. Unii oameni din audiență l-au comparat pe Kılıçdaroğlu cu Demirtaș și au spus „ca și cum Demirtaș ar fi aici”, amintind că această mulțime a fost văzută ultima oară la mitingul lui Demirtaș.

Partidul Stânga Verde este partidul de susținere al Partidului Democrat Popular (HDP) în viitoarele alegeri din cauza riscului de închidere.

„Toți suntem egali”

Înainte de Kılıçdaroğlu, primarul CHP Istanbul Ekrem İmamoğlu, care va fi vicepreședinte în cazul unei victorii a opoziției la alegerile din 14 mai, a ținut un discurs.

„Justiția nu este doar pentru Ekrem și nici pentru Selahattin. Toți suntem egali. Decizia unei instanțe echitabile nu rănește pe nimeni. Religia statului este dreptatea. Nu suntem diferiți unul de celălalt. Nu vom renunța niciodată, nici unul dintre cetățenii noștri nu va fi rănit și nici un centimetru din pământul nostru nu va fi distrus”, a spus İmamoğlu.

În decembrie, İmamoğlu a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare și o interdicție politică pentru acuzația de „insultare” a 11 membri ai Consiliului Electoral Suprem (YSK) al Turciei, care trebuie confirmată de o instanță de apel înainte de cerere.

„Le voi rezolva pe toate”

După İmamoğlu, Kılıçdaroğlu a urcat pe scenă și a amintit că a studiat la o școală primară din districtul Erciș, din Van.

„Am promis oamenilor acestei țări că voi aduce pacea în această țară. În această țară, nimeni nu va fi marginalizat din cauza credinței și identității sale. Știu că s-au făcut mari nedreptăți. Știu că aleșii au fost demiși. Le voi rezolva pe toate. O să pun capăt practicilor ciudate ale mandatarului.”

„Știu că există o sărăcie gravă. Știu că copiii merg la culcare flămânzi. La Van ar trebui să vină oameni din toată lumea, nu doar iranieni. Această regiune va fi declarată zonă economică specială.”, susține politicianul.

În 2018, HDP a primit 59,3% din voturi în Van la alegerile generale, în timp ce CHP a primit doar 2,6%. La alegerile prezidențiale, Demirtaș a primit 58,4% din voturi.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.