luni, mai 27, 2024

Colonel turc în retragere: Turcia eliberează pașapoarte verzi jihadiștilor antrenați în Siria

Un colonel în retragere susține că Turcia a eliberat pașapoarte verzi rebelilor antrenați în Siria pentru a le permite să se angajeze în călătorii fără viză în zona Schengen, conform Turkish Minutes.

Într-un videoclip de șase minute, publicat de amiralul în retragere Türker Ertürk, Ümit Öztürk, un colonel în retragere care locuiește în SUA din 2012, a vorbit de pe aeroportul din Sao Paulo, Brazilia despre o problemă pe care a avut-o cu pașaportul său verde la un aeroport din Germania la câteva luni după ce l-am reînnoit anul trecut.

Oprit de securitate pentru că avea pașaport nou

Ümit Öztürk a spus că, în mai 2022, a fost oprit și dus într-o cameră privată de securitatea aeroportului, unde a fost interogat de ofițerii de informații germani și americani atunci când intenționa să călătorească în Elveția prin Germania pentru a participa la un târg, folosind un pașaport recent reînnoit fără orice timbre în el.

Potrivit lui Öztürk, acesta a fost eliberat după 45 de minute, când oficialii au efectuat toate verificările necesare.

Öztürk a spus că a fost informat după un timp că astfel de pașapoarte turcești goale precum cel pe care îl folosea au fost folosite de persoane care intrau în Germania, despre care s-a descoperit că erau rebeli formați în Siria, de origine uzbecă și turkmenă.

Colonelul a adăugat că a fost clasificat în acest grup și tratat în consecință, deoarece nu există ștampile pe pașaportul său recent reînnoit.

Ministerul de Interne pașapoarte către ISIS?

Öztürk a mai spus că, atunci când a întrebat dacă au terminat controlul de securitate al pașaportului său, ofițerii i-au spus că nu există nicio problemă cu pașaportul său, dar că și pașapoartele date radicalilor au trecut toate testele de securitate.

„Acum, acest pașaport [verde] este eliberat de Ministerul de Interne. Este dat oficialilor de cel mai înalt nivel ai statului. … Cum se face că acest pașaport este dat [persoanelor] necunoscute, cum ar fi cei din ISIS?”, spune Öztürk în videoclip.

Guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan a fost presupus că a ajutat și a încurajat grupuri jihadiste armate din Siria, inclusiv al-Qaeda și ISIS, furnizând arme și provizii materiale și facilitând trecerea luptătorilor turci și străini în și din Siria.

Pașapoartele verzi sunt documente speciale de călătorie eliberate unui grup select de funcționari publici din Turcia, permițându-le să viziteze multe țări, inclusiv cele din zona Schengen, fără viză.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.