sâmbătă, martie 25, 2023

Litoralul românesc în această vară. Bilanţ.

Peste un milion de turiști români și străini și-au petrecut vacanța pe litoral în sezonul estival 2016, fiind cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani, a declarat la Neptun, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan. Conform acestuia, pe litoralul românesc au fost, în 2016, cu 11% mai mulți turiști români și cu 10% mai mulți turiști străini comparativ cu sezonul estival 2015.

”Peste un milion de turiști au fost pe litoral în 2016, cifră record în ultimii 20 de ani”declară Dragoş Răducan , prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc :

”Luna mai a fost o lună cu scădere pentru prima dată după mulți ani, luna iunie a fost o creștere foarte mică, de 2-3%. Creșteri mari am avut în iulie și august, de 16-17%. Per total, până la sfârșitul acestui sezon care se va încheia pe 17 septembrie creșterea este de aproximativ 11% la turiștii români și 10% la turiștii străini, ajungând la peste 950.000 de turiști români pe litoral în structuri clasificate și 50.000 de turiști străini în structuri clasificate. Este pentru prima oară după 20 de ani când depășim cifra de un milion de turiști pe litoralul românesc”, a spus reprezentantul FPTR.

‘Cheltuiala medie este în jur de 100-120 de lei de persoană pe zi, (…) înnoptările pe litoral, din păcate, anul acesta au scăzut cam cu 0,3 procente față de anul trecut. (…) Această scădere, dar și scăderile din mai și iunie se datorează în primul rând structurii anului școlar. Pentru că turismul de litoral are un specific, este un turism de familie, familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii, (…). Familiile așteaptă ultimul examen ca să poată să plece pe litoral. Din cauza aceasta s-a scurtat foarte mult perioada de vârf de sezon și s-a mutat vârful de sezon de la 1 august, la 15 august, care coincide și cu Sfânta Maria, astfel încât de 1 august locurile sunt total insuficiente pe litoralul românesc”, a declarat, într-o conferință de presă, Dragoș Răducan.

Pentru sezonul estival 2017, FPTR preconizează o creștere a numărului turiștilor, după ce încasările hotelierilor au crescut în 2016 cu circa 20%, iar banii respectivi vor fi investiți în primul rând în creșterea calității serviciilor.

67__Vega15”Preconizăm o creștere anul viitor pentru că, din punct de vedere financiar, undeva între 15 și 20% mai multe încasări au fost anul acesta, iar acești bani vor fi investiți în primul rând în calitatea serviciilor, mai puțin în dezvoltarea de noi active, asta însemnând că se încearcă satisfacerea cererilor clienților. Anul acesta ne-am confruntat cu o comparație făcută între serviciile de la noi de pe litoral, cu serviciile din Grecia sau din Turcia, fără a ține cont de către turiști că în Grecia, Turcia, Bulgaria marea majoritate a hotelurilor sunt de 4 stele, în timp ce în România marea majoritate a hotelurilor sunt de 3 stele. Există și diferențe de tarif, (…), e foarte mare discrepanță și între hotelurile din sudul litoralului și cele din nord, adică între Mamaia și salba de stațiuni din sudul Mangaliei, ajungând aproape de două ori mai mari prețurile la Mamaia, la aceleași condiții de cazare și nivel al meselor ca în sud”, a afirmat Răducan, precizând că cele mai căutate în 2016 au fost hotelurile ce oferă servicii all inclusive.

FPTR a organizat marți la Neptun o întâlnire cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism, autorităților locale, agențiilor de turism și ai hotelurilor de pe litoral pentru analizarea sezonului estival 2016.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.