joi, aprilie 7, 2022

Litoralul românesc în această vară. Bilanţ.

Peste un milion de turiști români și străini și-au petrecut vacanța pe litoral în sezonul estival 2016, fiind cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani, a declarat la Neptun, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan. Conform acestuia, pe litoralul românesc au fost, în 2016, cu 11% mai mulți turiști români și cu 10% mai mulți turiști străini comparativ cu sezonul estival 2015.

”Peste un milion de turiști au fost pe litoral în 2016, cifră record în ultimii 20 de ani”declară Dragoş Răducan , prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc :

”Luna mai a fost o lună cu scădere pentru prima dată după mulți ani, luna iunie a fost o creștere foarte mică, de 2-3%. Creșteri mari am avut în iulie și august, de 16-17%. Per total, până la sfârșitul acestui sezon care se va încheia pe 17 septembrie creșterea este de aproximativ 11% la turiștii români și 10% la turiștii străini, ajungând la peste 950.000 de turiști români pe litoral în structuri clasificate și 50.000 de turiști străini în structuri clasificate. Este pentru prima oară după 20 de ani când depășim cifra de un milion de turiști pe litoralul românesc”, a spus reprezentantul FPTR.

‘Cheltuiala medie este în jur de 100-120 de lei de persoană pe zi, (…) înnoptările pe litoral, din păcate, anul acesta au scăzut cam cu 0,3 procente față de anul trecut. (…) Această scădere, dar și scăderile din mai și iunie se datorează în primul rând structurii anului școlar. Pentru că turismul de litoral are un specific, este un turism de familie, familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii, (…). Familiile așteaptă ultimul examen ca să poată să plece pe litoral. Din cauza aceasta s-a scurtat foarte mult perioada de vârf de sezon și s-a mutat vârful de sezon de la 1 august, la 15 august, care coincide și cu Sfânta Maria, astfel încât de 1 august locurile sunt total insuficiente pe litoralul românesc”, a declarat, într-o conferință de presă, Dragoș Răducan.

Pentru sezonul estival 2017, FPTR preconizează o creștere a numărului turiștilor, după ce încasările hotelierilor au crescut în 2016 cu circa 20%, iar banii respectivi vor fi investiți în primul rând în creșterea calității serviciilor.

67__Vega15”Preconizăm o creștere anul viitor pentru că, din punct de vedere financiar, undeva între 15 și 20% mai multe încasări au fost anul acesta, iar acești bani vor fi investiți în primul rând în calitatea serviciilor, mai puțin în dezvoltarea de noi active, asta însemnând că se încearcă satisfacerea cererilor clienților. Anul acesta ne-am confruntat cu o comparație făcută între serviciile de la noi de pe litoral, cu serviciile din Grecia sau din Turcia, fără a ține cont de către turiști că în Grecia, Turcia, Bulgaria marea majoritate a hotelurilor sunt de 4 stele, în timp ce în România marea majoritate a hotelurilor sunt de 3 stele. Există și diferențe de tarif, (…), e foarte mare discrepanță și între hotelurile din sudul litoralului și cele din nord, adică între Mamaia și salba de stațiuni din sudul Mangaliei, ajungând aproape de două ori mai mari prețurile la Mamaia, la aceleași condiții de cazare și nivel al meselor ca în sud”, a afirmat Răducan, precizând că cele mai căutate în 2016 au fost hotelurile ce oferă servicii all inclusive.

FPTR a organizat marți la Neptun o întâlnire cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism, autorităților locale, agențiilor de turism și ai hotelurilor de pe litoral pentru analizarea sezonului estival 2016.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.