vineri, aprilie 26, 2024

Litoralul românesc în această vară. Bilanţ.

Peste un milion de turiști români și străini și-au petrecut vacanța pe litoral în sezonul estival 2016, fiind cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani, a declarat la Neptun, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan. Conform acestuia, pe litoralul românesc au fost, în 2016, cu 11% mai mulți turiști români și cu 10% mai mulți turiști străini comparativ cu sezonul estival 2015.

”Peste un milion de turiști au fost pe litoral în 2016, cifră record în ultimii 20 de ani”declară Dragoş Răducan , prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc :

”Luna mai a fost o lună cu scădere pentru prima dată după mulți ani, luna iunie a fost o creștere foarte mică, de 2-3%. Creșteri mari am avut în iulie și august, de 16-17%. Per total, până la sfârșitul acestui sezon care se va încheia pe 17 septembrie creșterea este de aproximativ 11% la turiștii români și 10% la turiștii străini, ajungând la peste 950.000 de turiști români pe litoral în structuri clasificate și 50.000 de turiști străini în structuri clasificate. Este pentru prima oară după 20 de ani când depășim cifra de un milion de turiști pe litoralul românesc”, a spus reprezentantul FPTR.

‘Cheltuiala medie este în jur de 100-120 de lei de persoană pe zi, (…) înnoptările pe litoral, din păcate, anul acesta au scăzut cam cu 0,3 procente față de anul trecut. (…) Această scădere, dar și scăderile din mai și iunie se datorează în primul rând structurii anului școlar. Pentru că turismul de litoral are un specific, este un turism de familie, familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii, (…). Familiile așteaptă ultimul examen ca să poată să plece pe litoral. Din cauza aceasta s-a scurtat foarte mult perioada de vârf de sezon și s-a mutat vârful de sezon de la 1 august, la 15 august, care coincide și cu Sfânta Maria, astfel încât de 1 august locurile sunt total insuficiente pe litoralul românesc”, a declarat, într-o conferință de presă, Dragoș Răducan.

Pentru sezonul estival 2017, FPTR preconizează o creștere a numărului turiștilor, după ce încasările hotelierilor au crescut în 2016 cu circa 20%, iar banii respectivi vor fi investiți în primul rând în creșterea calității serviciilor.

67__Vega15”Preconizăm o creștere anul viitor pentru că, din punct de vedere financiar, undeva între 15 și 20% mai multe încasări au fost anul acesta, iar acești bani vor fi investiți în primul rând în calitatea serviciilor, mai puțin în dezvoltarea de noi active, asta însemnând că se încearcă satisfacerea cererilor clienților. Anul acesta ne-am confruntat cu o comparație făcută între serviciile de la noi de pe litoral, cu serviciile din Grecia sau din Turcia, fără a ține cont de către turiști că în Grecia, Turcia, Bulgaria marea majoritate a hotelurilor sunt de 4 stele, în timp ce în România marea majoritate a hotelurilor sunt de 3 stele. Există și diferențe de tarif, (…), e foarte mare discrepanță și între hotelurile din sudul litoralului și cele din nord, adică între Mamaia și salba de stațiuni din sudul Mangaliei, ajungând aproape de două ori mai mari prețurile la Mamaia, la aceleași condiții de cazare și nivel al meselor ca în sud”, a afirmat Răducan, precizând că cele mai căutate în 2016 au fost hotelurile ce oferă servicii all inclusive.

FPTR a organizat marți la Neptun o întâlnire cu reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Turism, autorităților locale, agențiilor de turism și ai hotelurilor de pe litoral pentru analizarea sezonului estival 2016.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.